Met Surinaamse pinda koeken, Nederlandse Jan Hagel en Franse macarons reis je de wereld rond aan de hand van koekjes. Wie wil dat nou niet?
Bakbenodigdheden
- Kommen
- Staande mixer met toebehoren
- Bakpapier
- Deegroller
- Kwast
- Uitsteker hartvormig
- Uitsteekringen
- Rooster
- Steelpan
- Spatel
- Zeef
- Spuitzak
- Spuitmondje
Voorbereiding voor de koeken
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
Surinaamse pinda koeken
- Meng de boter, suiker en een snufje zout in een kom tot een romig geheel.
- Voeg het ei toe en meng dit goed door.
- Voeg de bloem en bakpoeder toe en kneed dit tot een samenhangend deeg.
- Rol het deeg uit tussen 2 bakpapiertjes.
- Bestrijk de bovenkant van het koekdeeg met een losgeklopt ei.
- Verdeel de pinda’s en stukjes sukade over het deeg.
- Laat het deeg 60 minuten opstijven in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en snijd er vierkanten en rechthoeken uit.
- Leg de koekjes op een beklede bakplaat.
- Bak de pindakoekjes gaar in 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Jan Hagel
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de bloem, bakpoeder, suiker, kaneel en zout in een kom goed door.
- Voeg de boter toe en kneed dit tot een soepel deeg.
- Rol het deeg uit tot een rechthoekige plak en leg het op een beklede bakplaat.
- Bestrijk de bovenkant van het deeg met een losgeklopt ei.
- Verdeel de parelsuiker en geschaafde amandelen over het deeg en druk dit een beetje aan.
- Bak de Jan Hagel koekjes gaar in 15 minuten.
- Haal de Jan Hagel koekjes uit de oven, steek hier met een steker direct hartjes uit en maak een gaatje voor het lintje.
Gember koeken
- Klop de boter, basterdsuiker, stroop, gemberpoeder, kaneel en een snufje zout in een kom luchtig.
- Voeg de bloem en bakpoeder toe en kneed het deeg tot een bal.
- Rol het deeg uit en steek hier 7 ringen uit.
- Bak de gemberkoekjes gaar in 15 minuten. De kleine koekjes kunnen eerder uit de oven gehaald worden.
- Haal de gemberkoekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
Macarons
- Zeef het fijne amandelmeel en de poedersuiker 2 keer en doe dit in een kom.
- Voeg 27,5 gram eiwit toe en meng dit goed door.
- Verwarm de suiker en het water in een steelpan tot 118 graden. Als de siroop 114 graden is, kan het tweede deel eiwit opgeklopt worden.
- Voeg de hete siroop bij het eiwit als het 118 graden is. Klop het schuim koud tot ongeveer 50 graden.
- Voeg de helft van het eiwitschuim toe aan de amandelpasta en klop dit met een siliconen spatel op.
- Spatel de tweede helft van het eiwitschuim voorzichtig door het beslag.
- Verdeel het beslag in twee gelijke delen.
- Doe een druppel rode kleurgel bij een van de twee delen beslag.
- Doe het beslag in een spuitzak en spuit rondjes van ongeveer 3,5 centimeter op een bakmat of bakpapiertje. Zorg voor voldoende ruimte tussen de macarons.
- Laat de macarons drogen en bestrooi de witte macarons met een beetje geraspte kokos.
- Bak de macarons gaar in 15 tot 17 minuten.
- Haal de macarons uit de oven en laat ze afkoelen.
Citroen ganache
- Verwarm de slagroom in een steelpan.
- Giet de warme slagroom over de witte chocolade en meng dit goed door.
- Voeg de citroenrasp en het citroensap toe.
- Laat de citroen ganache opstijven in de koelkast.
Karamel
- Verwarm de kristalsuiker en het water in een steelpan tot de suiker is opgelost. Roer tussendoor niet in de pan.
- Haal de steelpan van het vuur en dip de pan in een bak met koud water.
Opbouw van de koekjeskroonluchter
- Vul de macarons met de citroen ganache.
- Plak met de karamel 2 gemberkoekringen met hetzelfde formaat tegen elkaar aan. Je houdt hierbij 1 grote ring over.
- Doe de lintjes om de koekjes en bouw de lamp op.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.