E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Liefde voor het leven! – Bladerdeeg gebakjes zoet & hartig

Ben jij team zoet of team hartig? Bij dit recept van Elizabeth hoef je niet te kiezen! Ze maakt een combinatie van zoete en hartige lekkernijen. De zoete gebakjes worden gevuld met aardbeien en blauwe bessen, voor een lekker frisse en zomerse smaak. De hartige koekjes zijn gevuld met een notenmix, oude kaas en crème fraîche.

Elizabeth

Recept van
Elizabeth

Hartig
(4) reviews

Ingrediënten

Bladerdeeg

  • 250 gram broodmeel
  • 250 gram bloem
  • 14 gram instant gist
  • 40 gram suiker
  • 12 gram zout
  • 250 gram lauwwarm water
  • 100 gram boter (op kamertemperatuur)

Toeren

  • 250 gram roomboter
  • 100 gram suiker
  • 150 gram patentbloem

Zoete gebakjes

  • 250 gram slagroom (koud)
  • 10 gram poedersuiker
  • 50 gram blauwe bessen
  • 4 aardbeien

Hartige koekjes

  • 100 gram oude geraspte kaas
  • 100 gram noten
  • 100 gram creme fraîche
  • 50 gram ei losgeklopt
  • zout en peper

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • 9 deegringen van ø 0,8 en 2 centimeter hoog
  • Bakplaat
  • Siliconen bakmat
  • Bakpapier
  • Deegroller
  • Handmixer
  • Centimeter
  • Huishoudfolie

Voorbereiding

  • Leg een bakplaat met siliconen bakmat in de vriezer.
  • Vet een kom licht in.
  • Vet de deegringen in en bestrooi ze met suiker.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Bladerdeeg

  • Meng het meel, bloem, gist, suiker, zout en boter.
  • Stort het mengsel op je werkblad en kneed het water erdoor.
  • Kneed ongeveer 8 minuten tot een glad deeg van 23 – 27 graden.
  • Vorm het deeg tot een strakke bal en leg het in de ingevette kom.
  • Wikkel losjes in folie of dek het af met een natte theedoek.
  • Laat ongeveer een uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Stort het deeg op je werkblad en vorm het tot een strakke rechthoek.
  • Leg het deeg op de bakplaat met siliconen mat uit de vriezer.
  • Vries elke kant 30 minuten.

Toeren

  • Rol de boter uit tot een plak. Gebruik hiervoor een diepvrieszak of bakpapier.
  • Laat de boterplak in ieder geval 10 minuten rusten voordat je hem gaat vouwen.
  • Zorg ervoor dat je boter koel, maar soepel is. Idealiter hebben de boter en het deeg dezelfde consistentie.
  • Bebloem je werkblad en rol het deeg uit tot een rechthoek die 2 keer zo lang is als de boterplak.
  • Leg de boter op het deeg en vouw het deeg er overheen.
  • Rol het deeg uit tot een plak van 72 centimeter.
  • Borstel de overtollige bloem eraf en vouw het in vieren.
  • Draai een kwartslag, rol opnieuw uit tot 72 centimeter en vouw weer in vieren.
  • Pak het deeg in folie en laat het een uur rusten in de koelkast.
  • Bloem je werkblad weer in en rol het deeg uit tot 72 centimeter.
  • Bestrooi de hele plak met suiker.
  • Vouw het deeg in 3 delen.
  • Verpak weer in folie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Rol het deeg uit tot 2x zo groot en halveer het.
  • Leg beide deegjes koel.

Zoete gebakjes

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Rol een deeg uit tot een vierkant van 24 x 24 centimeter.
  • Verdeel het deeg in 9 vierkantjes.
  • Vouw de 4 hoeken van de vierkantjes omhoog en leg elk deegje in een deegring.
  • Laat de deegjes rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Bestrooi met nog wat suiker.
  • Bak de taartjes in 35 minuten gaar.
  • Klop de slagroom op met de poedersuiker.
  • Doe in een spuitzak en spuit mooie toeven in de bladerdeeg gebakjes.
  • Snijd de aardbeien in 4 stukken.
  • Garneer de gebakjes met vers fruit.

Hartige koekjes

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Hak de noten in kleine stukjes en zet apart.
  • Meng in een keukenmachine de kaas met de crème fraîche tot een gladde massa.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van 25 x 33 centimeter en 3 millimeter dikte.
  • Zorg voor een koel deeg, dus leg eventueel tussendoor steeds in de koeling.
  • Veeg het overtollige bloem eraf en verdeel het kaasmengsel over het deeg.
  • Bedek het geheel met gehakte noten en breng op smaak met zwarte peper.
  • Druk de noten een beetje aan.
  • Vouw het deeg 2x van boven naar beneden en 2x van beneden naar boven. Laat in het midden een strook van 2 centimeter vrij.
  • Vouw de ene kant op de andere om een palmachtige vorm te krijgen.
  • Snijd het opgerolde deeg doormidden en laat goed stevig worden in de koeling.
  • Haal het deeg uit de koeling.
  • Snijd de deegplak in 18 palmiers van ongeveer 0,5 centimeter dik.
  • Leg de palmiers in 3 rijen met genoeg tussenruimte op de bakplaat met bakpapier.
  • Vorm ze eventueel wat ronder met je handen.
  • Bestrijk ze met losgeklopt ei.
  • Bak de palmiers in ongeveer 15 – 20 minuten gaar.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.