Bakgereedschap
- 9 deegringen van ø 0,8 en 2 centimeter hoog
- Bakplaat
- Siliconen bakmat
- Bakpapier
- Deegroller
- Handmixer
- Centimeter
- Huishoudfolie
Voorbereiding
- Leg een bakplaat met siliconen bakmat in de vriezer.
- Vet een kom licht in.
- Vet de deegringen in en bestrooi ze met suiker.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Bladerdeeg
- Meng het meel, bloem, gist, suiker, zout en boter.
- Stort het mengsel op je werkblad en kneed het water erdoor.
- Kneed ongeveer 8 minuten tot een glad deeg van 23 – 27 graden.
- Vorm het deeg tot een strakke bal en leg het in de ingevette kom.
- Wikkel losjes in folie of dek het af met een natte theedoek.
- Laat ongeveer een uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
- Stort het deeg op je werkblad en vorm het tot een strakke rechthoek.
- Leg het deeg op de bakplaat met siliconen mat uit de vriezer.
- Vries elke kant 30 minuten.
Toeren
- Rol de boter uit tot een plak. Gebruik hiervoor een diepvrieszak of bakpapier.
- Laat de boterplak in ieder geval 10 minuten rusten voordat je hem gaat vouwen.
- Zorg ervoor dat je boter koel, maar soepel is. Idealiter hebben de boter en het deeg dezelfde consistentie.
- Bebloem je werkblad en rol het deeg uit tot een rechthoek die 2 keer zo lang is als de boterplak.
- Leg de boter op het deeg en vouw het deeg er overheen.
- Rol het deeg uit tot een plak van 72 centimeter.
- Borstel de overtollige bloem eraf en vouw het in vieren.
- Draai een kwartslag, rol opnieuw uit tot 72 centimeter en vouw weer in vieren.
- Pak het deeg in folie en laat het een uur rusten in de koelkast.
- Bloem je werkblad weer in en rol het deeg uit tot 72 centimeter.
- Bestrooi de hele plak met suiker.
- Vouw het deeg in 3 delen.
- Verpak weer in folie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
- Rol het deeg uit tot 2x zo groot en halveer het.
- Leg beide deegjes koel.
Zoete gebakjes
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Rol een deeg uit tot een vierkant van 24 x 24 centimeter.
- Verdeel het deeg in 9 vierkantjes.
- Vouw de 4 hoeken van de vierkantjes omhoog en leg elk deegje in een deegring.
- Laat de deegjes rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Bestrooi met nog wat suiker.
- Bak de taartjes in 35 minuten gaar.
- Klop de slagroom op met de poedersuiker.
- Doe in een spuitzak en spuit mooie toeven in de bladerdeeg gebakjes.
- Snijd de aardbeien in 4 stukken.
- Garneer de gebakjes met vers fruit.
Hartige koekjes
- Verwarm de oven op 200 graden.
- Hak de noten in kleine stukjes en zet apart.
- Meng in een keukenmachine de kaas met de crème fraîche tot een gladde massa.
- Rol het bladerdeeg uit tot een rechthoek van 25 x 33 centimeter en 3 millimeter dikte.
- Zorg voor een koel deeg, dus leg eventueel tussendoor steeds in de koeling.
- Veeg het overtollige bloem eraf en verdeel het kaasmengsel over het deeg.
- Bedek het geheel met gehakte noten en breng op smaak met zwarte peper.
- Druk de noten een beetje aan.
- Vouw het deeg 2x van boven naar beneden en 2x van beneden naar boven. Laat in het midden een strook van 2 centimeter vrij.
- Vouw de ene kant op de andere om een palmachtige vorm te krijgen.
- Snijd het opgerolde deeg doormidden en laat goed stevig worden in de koeling.
- Haal het deeg uit de koeling.
- Snijd de deegplak in 18 palmiers van ongeveer 0,5 centimeter dik.
- Leg de palmiers in 3 rijen met genoeg tussenruimte op de bakplaat met bakpapier.
- Vorm ze eventueel wat ronder met je handen.
- Bestrijk ze met losgeklopt ei.
- Bak de palmiers in ongeveer 15 – 20 minuten gaar.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.