Voorbereidingen
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet de vormen in, bestrooi ze met bloem, bekleed de bodem ervan met bakpapier.
Bakgereedschap
- Drie bakvormen (met doorsneden van ø 20, ø 15 en ø 10 centimeter)
- Acetaatfolie (2 x A4)
- Kartelschaar of kinderschaar met golfjes
- Spuitzak en spuitmondje kartel groot
Maanzaad-citroendeeg
- Mix de boter met de suiker tot de massa lichtgeel en luchtig is.
- Zeef het bakmeel, meng het met het maanzaad. Voeg de eieren één voor één toe; daarna de citroenrasp. Meng er ten slotte op lage stand afwisselend yoghurt en meel bij.
- Doe in het bakblik met een doorsnede van 20 centimeter 770 gram.
- In het bakblik van ø 15 centimeter gaat 580 gram.
- In het bakblik van ø 10 centimeter 385 gram.
- Strijk de bovenkanten glad. Sla de luchtbellen eruit door de vorm een paar keer zachtjes op het werkblad te kloppen.
- Bak de cakes in 45 à 50 minuten gaar.
- Laat 10 minuten afkoelen in het blik, keer de vorm om en verwijder het bakpapier.
- Laat de cake verder afkoelen op een rooster.
Bereiding tijmsiroop
- Verwarm het citroensap met de suiker totdat de suiker is opgelost.
- Voeg de tijmblaadjes toe. Laat het geheel trekken tot cake klaar is.
Bereiding lemon curd
- Rasp de zest van de citroenen. Pers de citroenen uit.
- Verwarm de eieren en dooiers au bain-marie en mix ze met een garde tot ze goed zijn gemengd. Laat de temperatuur niet te hoog oplopen, de eieren mogen niet stollen.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer het geheel met een houten lepel tot een dikke yoghurtdikte. Dit duurt ongeveer 8 minuten.
- Spreid de curd uit in een ruime bak en laat hem afkoelen in de koelkast.
Bereiding lemonbotercrème
- Klop de boter goed zacht met de mixer. Voeg een eetlepel poedersuiker toe – laat de mixer goed draaien.
- Voeg langzaam de rest van poedersuiker toe en mix de massa tot een mooie, lichte crème.
- Verwarm citroensap en voeg dit toe. Klop het geheel nog even door tot alles goed gemengd is.
Bereiding citroenschilletjes
- Snij van een citroen met een dunschiller een stuk van de schil. Haal het wit er met een scherp (fileer-)mes af en snijd het geel in dunne reepjes.
- Zet de reepjes op met koud water, breng aan de kook. Spoel daarna de reepjes af in een vergiet onder stromend, koud water.
- Zet de citroenschilreepjes opnieuw op met water en suiker. Breng ze aan de kook en laat ze zachtjes inkoken tot ze stroperig worden en bijna al het water is verdampt. Laat ze los van elkaar op bakpapier afkoelen.
Opbouw en decoratie
- Snijd alle taarten door. Prik gaatjes in de bodem.
- Bestrijk de taarten genereus met de tijmsiroop. Bewaar een tijmtakje voor garnering.
- Smeer een dun laagje botercrème op de bodem van de taarten zodat de curd er niet te veel intrekt. Spuit aan de rand een dijkje botercrème – schep de lemon curd er ruim op. Sluit af met de andere helft van de taart. Doe dit drie keer maar stapel de taarten nog niet op.
- Kneed door de witte fondant een beetje gele kleurstof en rol gelijkmatig uit
- Knip nu drie cirkels uit met een kartelschaar: maak ze allemaal 1 centimeter kleiner dan de bakvormen, dus ø 19 cm, ø 14 en ø 9 centimeter.
- Stapel de taarten op met de fondantcirkels ertussenin van groot naar klein.
- Spuit bovenop 4 toefjes botercrème en leg de citroenschilletjes erop. Afmaken met een takje tijm.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.