Bladerdeeg
- Zet een glas water met 165 milliliter water in de vriezer.
- Snijd 60 gram roomboter af en snijd in blokjes
- Zeef 300 gram bloem boven een mengkom. Voeg de blokjes roomboter, het water uit de vriezer en zout toe. Kneed goed door elkaar tot een deegbal en wikkel in huishoudfolie. Laat 15 minuten rusten in de koelkast.
- Leg 210 gram boter tussen huishoudfolie en vorm dit tot een plat pakketje. Leg terug in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast. Snijd met een mes een kruis over het deeg.
- Rol vanuit de punten uit tot een grote plak. Haal het boterpakketje uit de koelkast, wikkel het folie er af en leg in het midden van het deeg. Vouw de punten over de boter naar binnen en maak er een pakketje van. Zorg ervoor dat de werkbank continu goed bebloemd is, dit voorkomt dat het deeg blijft plakken.
- Rol het deeg nu in de lengte uit en vouw het in drieën.
- Draai het deeg een kwartslag, rol het opnieuw deeg uit en vouw weer in drieën op. Wikkel in huishoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Herhaal dit proces twee keer.
Kersenvulling
- Doe amandelen en poedersuiker in de hakmolen en maal het geheel tot dat het mengsel op bloem lijkt.
- Voeg bloem aan het amandel-/suikelmengsel toe en maal het geheel nogmaals kort.
- Laat de amareen kersen goed uitlekken.
- Rasp de schil van de limoen en voeg dit bij het amandelmengsel.
- Voeg boter op kamertemperatuur toe en meng goed door.
- Voeg eieren en rum toevoegen en maal weer kort door elkaar.
- Schenk het mengsel in een kom en spatel de amareen kersen door het mengsel. Dek het geheel af met folie en zet het minimaal 1 uur in de koelkast.
Samenstellen en Garneren
- Verwarm de oven voor op 230°C elektrisch, boven en onderwarmte.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Haal het bladerdeeg uit de koelkast.
- Strooi bloem op het werkblad en rol het deeg uit tot ongeveer 5 millimeter dikte. Steek twee cirkels met een diameter van 23 centimeter uit het deeg.
- Leg een cirkel op de beklede bakplaat.
- Haal de vulling uit de koelkast en schep dit in het midden van de cirkel. Zorg ervoor dat er geen lucht in de crème zit en houdt de buitenste rand vrij. Spreid de vulling niet te veel uit, het mengsel zakt in tijdens het bakken.
- Bestrijk de buitenste rand met een los geklopt ei.
- Dek de vulling af met de andere cirkel. Druk de randen van het deeg goed aan.
- Bestrijk de Pithiviers met het losgeklopte ei. Voorkom dat het ei over de zijkant druipt, dan rijst het minder goed.
- Trek met een brood- of paletmes decoratieve lijnen vanuit het midden naar de zijkant. Let op dat u niet door het bladerdeeg heen snijdt.
- Zet de Pithiviers in de oven en verlaag de oventemperatuur naar 200°C. Bak in 30 minuten knapperig en bruin. Mocht het bladerdeeg te donker worden, dek de bovenkant af met bakpapier.
- Haal uit de oven. Zet op de grillstand.
- Hak de amandelen in grove stukken.
- Strooi deze over het midden van de Pithiviers en bestuif met poedersuiker.
- Zet de Pithiviers enkel minuten onder de grill zodat het poedersuiker mooi karamelliseert. Let wel op dat de taart niet te bruin/zwart wordt.
- Laat de taart beetje afkoelen en plaats het dan op de plateau.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.