Bakgereedschap
- Keukenmachine met toebehoren
- Thermometer
- Bakplaat (2x)
- Rooster
- Folie
- Hakmolen
- Mixer
- Garde
- Spuitzakken
- Ronde spuitmondjes
- Decoratieve spuitmondjes
- Staafmixer
Voorbereiding
- Rooster de pistachenootjes voor de mascarponeroom en nougatine 10 minuten op 180 graden.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Leg spuitzakken met verschillende spuitmondjes klaar.
Biscuit
- Splits 10 eieren.
- Klop de eiwitten luchtig.
- Voeg in delen 300 gram suiker toe en klop tot stijve pieken.
- Zeef 200 gram bloem, 50 gram maïzena, 50 gram custard en een flinke snuf zout.
- Rasp 1 citroen.
- Roer de eidooiers los en mix ze 1 voor 1 rustig door het eiwit.
- Spatel de citroenrasp en het bloemmengsel erdoor.
- Verdeel beslag over 2 bakplaten en bak in 10 minuten gaar op 200 graden.
- Bestrooi het biscuit direct met poedersuiker als het uit de oven komt.
- Stort ondersteboven en haal het bakpapier voorzichtig los.
- Laat afkoelen. Leg een bakpapier op het biscuit om uitdroging te voorkomen.
- Herhaal bovenstaande nog 3 keer. Je krijgt 8 biscuits in totaal.
Lemoncurd
- Verwarm de suiker, citroenrasp en -sap tot het bijna koopt.
- Klop de eieren los met een garde.
- Giet het hete citroenmengsel al roerend over de eieren.
- Giet alles terug in de pan en zet op laag vuur.
- Verhit tot maximaal 84 graden terwijl je blijft roeren.
- Als de curd begint in te dikken en lobbig wordt, van het vuur halen.
- Voeg de koude roomboter toe en mix door met de staafmixer.
- Giet in een schaal, bedek met folie en laat afkoelen.
- Roer door voor gebruik.
Vanille mascarponeroom
- Roer de mascarpone los.
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
- Voeg toe aan de mascarpone, samen met de poedersuiker en citroensap.
- Voeg de slagroom toe en klop rustig tot een dikke slagroom, maar laat hem niet helemaal stijf worden.
- Doe in spuitzakken met verschillende spuitmonden; voor afsmeren en decoratie.
Lemoncurd mascarponeroom
- Roer de mascarpone los.
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
- Voeg toe aan de mascarpone, samen met de poedersuiker en citroensap.
- Voeg de slagroom toe en klop rustig tot een dikke slagroom.
- Voeg 250 tot 300 gram afgekoelde lemoncurd toe naar smaak.
- Meng tot een egale massa.
- Doe in een spuitzak.
- Doe ook de overgebleven lemoncurd in een spuitzak.
Frambozen mascarponeroom
- Roer de mascarpone los.
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
- Voeg toe aan de mascarpone, samen met de poedersuiker en citroensap.
- Voeg de slagroom toe en klop rustig tot een dikke slagroom.
- Snijd 250 tot 300 gram frambozen klein en roer door de room.
- Doe in een spuitzak.
Pistache mascarponeroom
- Roer de mascarpone los.
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
- Voeg toe aan de mascarpone, samen met de poedersuiker en citroensap.
- Voeg de slagroom toe en klop rustig tot een dikke slagroom.
- Voeg 160 gram fijngehakte pistachenootjes toe en roer tot een egaal mengsel.
- Doe in een spuitzak.
Pistache nougatine
- Laat de suiker met het water karameliseren in een steelpan.
- Haal de suiker van het vuur als het goudbruin is.
- Roer de geroosterde pistachenootjes erdoor.
- Stort op een bakpapier en laat afkoelen.
- Maal fijn tot nougatine.
Opbouw
Rol 1 – Framboos en pistache:
- Neem een plak biscuit en snijd de randen mooi bij.
- Leg het biscuit op 2 banen plasticfolie.
- Spuit 2 banen frambozenroom aan lange zijde.
- Leg een rand verse frambozen op de eerste rand frambozenroom.
- Spuit vervolgens om en om banen pistacheroom en frambozenroom. Laat aan bovenzijde een randje vrij.
- Rol de cake voorzichtig op met behulp van het folie.
- Leg koel tot verder gebruik.
- Herhaal bovenstaande stappen bij 3 biscuit lagen.
- Strijk af met vanille mascarponeroom en strijk netjes glad met een vel bakpapier.
- Zet koud tot verdere opbouw.
Rol 2 – Lemoncurd en pistache:
- Neem een plak biscuit en snijd de randen mooi bij.
- Leg het biscuit op 2 banen plasticfolie.
- Spuit een baan lemoncurd aan lange zijde.
- Spuit hier tegenaan 2 banen lemoncurd mascarponeroom.
- Spuit vervolgens om en om banen pistacheroom en lemoncurd room. Laat aan bovenzijde een randje vrij.
- Rol de cake voorzichtig op met behulp van het folie.
- Leg koel tot verder gebruik.
- Herhaal bovenstaande stappen bij 3 biscuit lagen.
- Strijk af met vanille mascarponeroom en strijk netjes glad met een vel bakpapier.
- Zet koud tot verdere opbouw.
Opbouw boomstam:
- Haal 1 Rol 1 taart uit de koeling en snijd de randen netjes bij.
- Leg op de presentatieplank.
- Haal 1 Rol 2 taart uit de koeling en snijd de randen netjes bij.
- Leg deze tegen Rol 1 aan op de plank.
- Werk de randen bij met vanilleroom.
- Herhaal tot je alle taarten hebt gebruikt.
- Breng pistache nougatine aan tegen de zijkanten.
- Laat de uiteinden open, zodat te zien is welke vullingen erin zitten.
- Spuit met vanilleroom mooie toeven op de taart.
- Decoreer met verse frambozen, eetbare vlinders en glitterpoeder.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.