Een meringuetaart met een exotische twist. Laat je verrassen door de smaak van kumquats.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Steelpan
- Folieband
- Kleine spuitzakken
- Spuitmondje voor rozen
- Houder om rozen op te spuiten
- Blender
- Rasp
- Suikerthermometer
- Keukenthermometer
- Kommen
- Pannenlikker
- Zeef
- Spuitzakken
- Garde
- Springvorm met een diameter van 22 centimeter
- Vershoudfolie
- Keukenweegschaal
- Brander
Voorbereiding voor de meringuetaart
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
Frangipane
- Meng de pistachemeel en de suiker goed door elkaar.
- Roer hier de eieren door.
- Meng dan de roomboter door het frangipane mengsel en houdt bij de hand voor de meringuetaart bodem.
Meringuetaart bodem
- Meng de bloem, poedersuiker, pistachemeel en het zout goed door elkaar.
- Voeg vervolgens de koude boter toe en meng dit tot een kruimelig deeg.
- Kluts het ei en roer 22 gram door het kruimeldeeg.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het afkoelen in de koelkast.
- Haal het afgekoelde deeg uit de koelkast en kneed het kort door.
- Rol het deeg met een deegroller uit tot een dikte van 4 millimeter, gebruik hiervoor de latjes.
- Leg het deeg in een pan, druk het aan en gebruik de deegroller om het overtollige deeg af te snijden.
- Prik met een vork gaatjes in het deeg.
- Verdeel een laagje van 1 centimeter frangipane over de taartbodem.
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden en bak de taart gaar in 40 tot 45 minuten.
- Haal de meringuetaart bodem uit de oven en laat het afkoelen in de koelkast.
Sinaasappel-kumquat curd
- Week de gelatinepoeder in 15 milliliter water.
- Maal de kumquats in de blender, zeef dit en houd 75 gram apart.
- Rasp 1,5 sinaasappel en pers 50 milliliter sinaasappelsap uit.
- Doe het kumquatssap, sinaasappelsap, limoensap, kumquatlikeur, suiker en de boter in een kom en verwarm dit au bain-marie.
- Voeg de eidooiers toe en verwarm dit mengsel tot 80/85 graden.
- Voeg de gelatine toe en meng dit goed door.
- Giet de sinaasappel-kumquat curd op een bakplaat, dek het af met verhoudfolie en laat het afkoelen in de koelkast.
Italiaanse meringue
- Kook de suiker en het water in een steelpan tot een temperatuur van 118 graden.
- Doe de eiwitten en een snufje zout in een kom en klop het eiwit schuimig. Zet de mixer vervolgens op de laagste stand.
- Voeg de suikersiroop toe aan de eiwitten en klop dit totdat de kom afgekoeld is.
- Voeg dan het oranjebloemenwater toe en meng dit goed door de Italiaanse meringue.
- Doe de meringue in een spuitzak en leg apart voor de opbouw van de meringuetaart.
Decoratie voor de meringuetaart
- Smelt de pure chocolade au bain-marie.
- Doe de gesmolten chocolade in een spuitzak en spuit op acetaatfolie kleine sinaasappelfiguurtjes.
- Laat de chocoladefiguurtjes afkoelen in de koelkast.
- Kook de suiker met het water in een steelpan totdat er een suikersiroop ontstaat.
- Snijd 3 kumquats in kleine plakjes en kook deze een paar minuten in de suikersiroop.
- Rooster de pistachenoten in een pan en hak ze grof.
Opbouw van de meringuetaart
- Haal de sinaasappel-kumquat curd uit de koelkast, roer het door en verdeel de curd over de taartbodem.
- Spuit de meringue in een zigzag patroon op de taart.
- Spuit, met het hulpstukje, 7 rozen op en plaats die met een schaar op de taart.
- Gebruik de brander om de meringue bruin te branden.
- Decoreer de taart met pistachenoten, kumquatschijfjes en de chocoladefiguurtjes.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.