Voorbereiding
- Leg al je uitsteekvormpjes klaar.
- Zet twee bakplaten klaar.
- Leg 3 spuitzakken met gekarteld spuitmondje klaar.
- Zorg voor voldoende ruimte in de vriezer.
- Verwarm de voor op 180 graden.
Pistache-kardemomkoekjes
- Hak de pistachenoten grof.
- Meng alle ingrediënten tot een samenhangend deeg.
- Pak 2 vellen bakpapier.
- Verdeel het deeg in 2 delen.
- Rol elk stuk uit tot 5 millimeter diktussen de twee vellen bakpapier.
- Steek in totaal 6 sterren uit de degen van: 28 centimeter, 23 centimeter, 17 centimeter, 12 centimeter, 9 centimeter en 7 centimeter doorsnede.
- Knip het bakpapier op formaat, zodat elke ster op een apart vel ligt.
- Leg je uitgestoken sterren 10 minuten in de diepvries.
- Verdeel de sterren over 2 bakplaten en plaats ze in de voorverwarmde oven.
- Draai na 6 minuten de bakplaten om en bak ze nog eens ongeveer 6 minuten.
- Houd de koekjes in de tussentijd goed in de gaten.
- De koekjes zijn goed als de zijkanten bruin beginnen te worden. De kleine koekjes zullen eerder gaar zijn.
- Laat de koeken afkoelen op een rooster.
Honing-gemberkoekjes
- Rasp de gember.
- Meng alle ingrediënten tot een samenhangend deeg.
- Pak 2 vellen bakpapier.
- Verdeel het deeg in 2 delen.
- Rol elk stuk uit tot 5 millimeter diktussen de twee vellen bakpapier.
- Steek in totaal 6 sterren uit de degen van: 28 centimeter, 23 centimeter, 17 centimeter, 12 centimeter, 9 centimeter en 7 centimeter doorsnede.
- Knip het bakpapier op formaat, zodat elke ster op een apart vel ligt.
- Leg je uitgestoken sterren 10 minuten in de diepvries.
- Verdeel de sterren over 2 bakplaten en plaats ze in de voorverwarmde oven.
- Draai na 6 minuten de bakplaten om en bak ze nog eens ongeveer 6 minuten.
- Houd de koekjes in de tussentijd goed in de gaten. De koekjes zijn goed als de zijkanten bruin beginnen te worden.
- Laat de koeken afkoelen op een rooster.
Speculaas-oranjebloesemkoekjes
- Meng alle ingrediënten tot een samenhangend deeg.
- Pak 2 vellen bakpapier.
- Verdeel het deeg in 2 delen.
- Rol elk stuk uit tot 5 millimeter dik tussen de twee vellen bakpapier.
- Steek in totaal 23 rondjes uit de degen met de volgende maten: 3x 12 centimeter, 6x 9 centimeter, 4x 7,5 centimeter, 4x 5,5 centimeter, 4x 4 centimeter en 2x 3 centimeter doorsnee.
- Steek ook 2 sterren uit van 7 centimeter doorsnee.
- Snijd bij beide sterren een van de hoeken af.
- Maak bij 1 ster een inkeping aan de bovenkant.
- Maak bij de andere ster een inkeping aan de onderkant. Je gaat de koekjes straks in elkaar schuiven om er een 3D-ster van te maken.
- Klop het ei met wat zout los.
- Besmeer de stervormige koekjes licht met het eimengsel.
- Strooi er wat geraspt amandelschaafsel over.
- Leg de grote koeken bij elkaar en de kleine koekjes bij elkaar op een bakplaat, zodat ze gelijktijdig gaar zullen bakken.
- Plaats ze in de voorverwarmde oven.
- Draai na 6 minuten de bakplaten om en bak de kleine koekjes nog eens ongeveer 6 minuten. Bak de grote koeken nog ongeveer 8 minuten.
- Houd de koekjes in de tussentijd goed in de gaten.
- De koekjes zijn goed als de zijkanten bruin beginnen te worden.
- Laat de koeken afkoelen op een rooster.
Meringue botercrème
- Verwarm de suiker met het water tot 120 graden.
- Doe de eiwitten met het zout in een kom.
- Begin met het stijfkloppen van de eiwitten op de hoogste stand, als het suikermengsel een temperatuur van 100 graden heeft bereikt.
- Als de suiker 120 graden is, zet je de keukenmachine op de laagste stand.
- Giet voorzichtig de suikersiroop bij de eiwitten.
- Klop je het geheel nog 15 minuten door op de hoogste stand.
- Voeg beetje bij beetje de roomboter toe en klop nog 15 minuten door.
- Verdeel de botercrème over drie bakken en geef ze allemaal een andere kleur groen met de kleurstof.
Karamel
- Breng de suiker en het water aan de kook.
- Roer door tot de suiker is opgelost.
- Stop met roeren zodra het mengsel kookt. Eventuele suikerkristallen aan de zijkant van de pan kun je wegvegen met een nat kwastje.
- Laat de suiker doorkoken tot een goudbruine karamel (ongeveer 170 graden).
Opbouw
- Vul elke spuitzak met een andere kleur botercrème.
- Pak je afgebakken sterren erbij en spuit op de hoeken vanelke ster kleine toefjes van de verschillende kleuren botercrème.
- Spuit de bovenste ster helemaal vol met toefjes botercreme.
- Versier de sterren met de cranberry’s, granaatappelpitjes en de goud- en zilverpareltjes.
- Begin de opbouw van je kerstboom met het grootste Pistache-kardemom koekje.
- Tussen elke laag plak je de koekjes vast met karamel.
- De stervormige en de ronde koekjes wisselen elkaar af.
De opbouw van de koekjes is als volgt:
1x Ster 28 Pistache – kardemom
3x cirkel 12 Speculaas – oranjebloesem
1x Ster 28 Honing – gember
3x cirkel 9 Speculaas – oranjebloesem
1x Ster 23 Pistache – kardemom
3x cirkel 9 Speculaas – oranjebloesem
1x Ster 23 Honing – gember
2x cirkel 7,5 Speculaas – oranjebloesem
1x Ster 17 Pistache – kardemom
2x cirkel 7,5 Speculaas – oranjebloesem
1x Ster 17 Honing – gember
2x cirkel 5,5 Speculaas – oranjebloesem
1x Ster 12 Pistache – kardemom
2x cirkel 5,5 Speculaas – oranjebloesem
1x Ster 12 Honing – gember
2x cirkel 4 Speculaas – oranjebloesem
1x Ster 9 Pistache – kardemom
2x cirkel 4 Speculaas – oranjebloesem
1x Ster 9 Honing – gember
1x cirkel 3 Speculaas – oranjebloesem
1x Ster 7 Pistache – kardemom
1x cirkel 3 Speculaas – oranjebloesem
1x Ster 7 Honing – gember
1x Piek
- Schuif voor de piek de twee stervormige koekjes met inkeping in elkaar. Je hebt nu een platte onderkant, deze kun je bovenop je koekjesboom zetten.
Bakgereedschap
- Bakplaat
- Deegroller
- Keukenmachine met toebehoren
- Kwastje
- Rasp
- Ronde uitsteekvormpjes van 12, 9, 7,5, 5,5, 4 en 3 centimeter.
- Stervormige uitsteekvormpjes van 28, 23, 17, 12, 9 en 7 centimeter
- Gekarteld spuitmondje van ø 3 millimeter (3x)
- Spuitzakken
- Thermometer
- Rooster
Presentatie
- Plateau of bord van minstens 28 centimeter
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.