E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kruidig Kerstfeest

Pistache, kardemom, honing, gember, speculaas, oranjebloesem. In deze koekjesboom stelen de smaakcombinaties de show! Kruidig, maar toch verfijnd. En een lust voor het oog.

Aline

Recept van
Aline

Koekjes
(4) reviews

Ingrediënten

Pistache-kardemomkoekjes

  • 370 gram bloem
  • 100 gram pistachemeel
  • 75 gram pistachenoten (gepeld, ongebrand en ongezouten)
  • 225 gram suiker
  • 225 gram roomboter
  • 2 theelepel kardemom (gemalen)
  • 1 mespunt zout
  • 1 ei
  • 1 eidooier

Honing-gemberkoekjes

  • 600 gram bloem
  • 75 gram suiker
  • 225 gram roomboter
  • 150 gram honing
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 3 eetlepels Gember vers
  • 1.5 theelepel gemberpoeder
  • 1 mespunt zout

Speculaas-oranjebloesemkoekjes

  • 525 gram bloem
  • 225 gram suiker
  • 225 gram roomboter
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1.5 eetlepel oranjebloesemwater
  • 6 theelepels speculaaskruiden
  • 1 mespunt zout

Meringue botercrème

  • 20 milliliter water
  • 120 gram eiwit
  • 210 gram suiker
  • 360 gram roomboter
  • groene kleurstof
  • blauwe kleurstof (gel)

Karamel

  • 200 gram suiker
  • 40 milliliter water

Opbouw

  • goud kleurige parels
  • zilverkleurige parels
  • 100 gram cranberry’s
  • 100 gram granaatappelpitten
  • 1 ei
  • 1 mespunt zout
  • 50 gram geschaafde amandelen

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Leg al je uitsteekvormpjes klaar.
  • Zet twee bakplaten klaar.
  • Leg 3 spuitzakken met gekarteld spuitmondje klaar.
  • Zorg voor voldoende ruimte in de vriezer.
  • Verwarm de voor op 180 graden.

Pistache-kardemomkoekjes

  • Hak de pistachenoten grof.
  • Meng alle ingrediënten tot een samenhangend deeg.
  • Pak 2 vellen bakpapier.
  • Verdeel het deeg in 2 delen.
  • Rol elk stuk uit tot 5 millimeter diktussen de twee vellen bakpapier.
  • Steek in totaal 6 sterren uit de degen van: 28 centimeter, 23 centimeter, 17 centimeter, 12 centimeter, 9 centimeter en 7 centimeter doorsnede.
  • Knip het bakpapier op formaat, zodat elke ster op een apart vel ligt.
  • Leg je uitgestoken sterren 10 minuten in de diepvries.
  • Verdeel de sterren over 2 bakplaten en plaats ze in de voorverwarmde oven.
  • Draai na 6 minuten de bakplaten om en bak ze nog eens ongeveer 6 minuten.
  • Houd de koekjes in de tussentijd goed in de gaten.
  • De koekjes zijn goed als de zijkanten bruin beginnen te worden. De kleine koekjes zullen eerder gaar zijn.
  • Laat de koeken afkoelen op een rooster.

Honing-gemberkoekjes

  • Rasp de gember.
  • Meng alle ingrediënten tot een samenhangend deeg.
  • Pak 2 vellen bakpapier.
  • Verdeel het deeg in 2 delen.
  • Rol elk stuk uit tot 5 millimeter diktussen de twee vellen bakpapier.
  • Steek in totaal 6 sterren uit de degen van: 28 centimeter, 23 centimeter, 17 centimeter, 12 centimeter, 9 centimeter en 7 centimeter doorsnede.
  • Knip het bakpapier op formaat, zodat elke ster op een apart vel ligt.
  • Leg je uitgestoken sterren 10 minuten in de diepvries.
  • Verdeel de sterren over 2 bakplaten en plaats ze in de voorverwarmde oven.
  • Draai na 6 minuten de bakplaten om en bak ze nog eens ongeveer 6 minuten.
  • Houd de koekjes in de tussentijd goed in de gaten. De koekjes zijn goed als de zijkanten bruin beginnen te worden.
  • Laat de koeken afkoelen op een rooster.

Speculaas-oranjebloesemkoekjes

  • Meng alle ingrediënten tot een samenhangend deeg.
  • Pak 2 vellen bakpapier.
  • Verdeel het deeg in 2 delen.
  • Rol elk stuk uit tot 5 millimeter dik tussen de twee vellen bakpapier.
  • Steek in totaal 23 rondjes uit de degen met de volgende maten: 3x 12 centimeter, 6x 9 centimeter, 4x 7,5 centimeter, 4x 5,5 centimeter, 4x 4 centimeter en 2x 3 centimeter doorsnee.
  • Steek ook 2 sterren uit van 7 centimeter doorsnee.
  • Snijd bij beide sterren een van de hoeken af.
  • Maak bij 1 ster een inkeping aan de bovenkant.
  • Maak bij de andere ster een inkeping aan de onderkant. Je gaat de koekjes straks in elkaar schuiven om er een 3D-ster van te maken.
  • Klop het ei met wat zout los.
  • Besmeer de stervormige koekjes licht met het eimengsel.
  • Strooi er wat geraspt amandelschaafsel over.
  • Leg de grote koeken bij elkaar en de kleine koekjes bij elkaar op een bakplaat, zodat ze gelijktijdig gaar zullen bakken.
  • Plaats ze in de voorverwarmde oven.
  • Draai na 6 minuten de bakplaten om en bak de kleine koekjes nog eens ongeveer 6 minuten. Bak de grote koeken nog ongeveer 8 minuten.
  • Houd de koekjes in de tussentijd goed in de gaten.
  • De koekjes zijn goed als de zijkanten bruin beginnen te worden.
  • Laat de koeken afkoelen op een rooster.

Meringue botercrème

  • Verwarm de suiker met het water tot 120 graden.
  • Doe de eiwitten met het zout in een kom.
  • Begin met het stijfkloppen van de eiwitten op de hoogste stand, als het suikermengsel een temperatuur van 100 graden heeft bereikt.
  • Als de suiker 120 graden is, zet je de keukenmachine op de laagste stand.
  • Giet voorzichtig de suikersiroop bij de eiwitten.
  • Klop je het geheel nog 15 minuten door op de hoogste stand.
  • Voeg beetje bij beetje de roomboter toe en klop nog 15 minuten door.
  • Verdeel de botercrème over drie bakken en geef ze allemaal een andere kleur groen met de kleurstof.

Karamel

  • Breng de suiker en het water aan de kook.
  • Roer door tot de suiker is opgelost.
  • Stop met roeren zodra het mengsel kookt. Eventuele suikerkristallen aan de zijkant van de pan kun je wegvegen met een nat kwastje.
  • Laat de suiker doorkoken tot een goudbruine karamel (ongeveer 170 graden).

Opbouw

  • Vul elke spuitzak met een andere kleur botercrème.
  • Pak je afgebakken sterren erbij en spuit op de hoeken vanelke ster kleine toefjes van de verschillende kleuren botercrème.
  • Spuit de bovenste ster helemaal vol met toefjes botercreme.
  • Versier de sterren met de cranberry’s, granaatappelpitjes en de goud- en zilverpareltjes.
  • Begin de opbouw van je kerstboom met het grootste Pistache-kardemom koekje.
  • Tussen elke laag plak je de koekjes vast met karamel.
  • De stervormige en de ronde koekjes wisselen elkaar af.

De opbouw van de koekjes is als volgt:

1x Ster 28 Pistache – kardemom

3x cirkel 12 Speculaas – oranjebloesem

1x Ster 28 Honing – gember

3x cirkel 9 Speculaas – oranjebloesem

1x Ster 23 Pistache – kardemom

3x cirkel 9 Speculaas – oranjebloesem

1x Ster 23 Honing – gember

2x cirkel 7,5 Speculaas – oranjebloesem

1x Ster 17 Pistache – kardemom

2x cirkel 7,5 Speculaas – oranjebloesem

1x Ster 17 Honing – gember

2x cirkel 5,5 Speculaas – oranjebloesem

1x Ster 12 Pistache – kardemom

2x cirkel 5,5 Speculaas – oranjebloesem

1x Ster 12 Honing – gember

2x cirkel 4 Speculaas – oranjebloesem

1x Ster 9 Pistache – kardemom

2x cirkel 4 Speculaas – oranjebloesem

1x Ster 9 Honing – gember

1x cirkel 3 Speculaas – oranjebloesem

1x Ster 7 Pistache – kardemom

1x cirkel 3 Speculaas – oranjebloesem

1x Ster 7 Honing – gember

1x Piek

  • Schuif voor de piek de twee stervormige koekjes met inkeping in elkaar. Je hebt nu een platte onderkant, deze kun je bovenop je koekjesboom zetten.

Bakgereedschap

  • Bakplaat
  • Deegroller
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Kwastje
  • Rasp
  • Ronde uitsteekvormpjes van 12, 9, 7,5, 5,5, 4 en 3 centimeter.
  • Stervormige uitsteekvormpjes van 28, 23, 17, 12, 9 en 7 centimeter
  • Gekarteld spuitmondje van ø 3 millimeter (3x)
  • Spuitzakken
  • Thermometer
  • Rooster

Presentatie

  • Plateau of bord van minstens 28 centimeter

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.