E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Krokerwtjes

Laat je verrassen door deze zomerse kroketten met doperwten, geserveerd met een frisse saus van Griekse yoghurt en feta.

Yannis

Recept van
Yannis

Hartig
Vegetarisch
(0) reviews

Ingrediƫnten

Broodjes

  • 400 gram bloem T55
  • 200 milliliter melk
  • 50 milliliter water
  • 30 gram suiker
  • 9 gram zout
  • 9 gram instant gist
  • 1 ei
  • 70 gram boter
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels olie
  • 3 eetlepels zwart sesamzaad
  • 3 eetlepels wit sesamzaad

Kroketten

  • 1 blokje groentebouillon
  • 200 milliliter water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 0.25 ui
  • 1 bosui
  • 100 gram doperwten, ontdooid
  • 2 eetlepels dille
  • zout en peper
  • 2 eetlepels citroen (sap)
  • 2.5 blaadjes gelatine
  • 40 gram boter
  • 65 gram bloem
  • 1 eidooier
  • 3 eiwitten
  • 200 gram panko
  • 200 gram fijn paneermeel
  • frituurolie

Saus

  • 100 gram feta
  • 180 gram Griekse yoghurt
  • 5 eetlepels olijfolie
  • zout en peper
  • cayennepeper

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakkwast
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Frituurpan
  • Vershoudfolie

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 190 graden hetelucht.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Verwarm de frituurpan voor op 185 graden.

Broodjes

  • Verwarm 50 gram melk met 50 gram water, voeg 20 gram bloem toe en roer goed door tot een roux. Je hebt nu de tangzhong gemaakt. Laat deze afkoelen.
  • Verwarm de rest van de melk tot ongeveer 36 graden.
  • Voeg hier de gist, een eetlepel suiker en een eetlepel bloem aan toe.
  • Bedek met een doek en laat op een warme plek voor 8-10 minuten rusten.
  • Meng nu de rest van de bloem, suiker, ei en zout met het gistmengsel en de tangzhong.
  • Kneed het mengsel tot een deeg.
  • Voeg daarna 50 gram boter in blokjes toe en kneed het deeg zacht in 4-5 minuten.
  • Leg het deeg in een ingevette schaal, dek af met folie en laat op een warme plek rijzen voor 30 – 40 minuten.
  • Deel het gerezen deeg op in 6 deegballen van ongeveer 115 gram.
  • Bol elk stukje op en leg ze op de bakplaat. Laat nogmaals 15 minuten rijzen.
  • Klop een theelepel water door het het eigeel.
  • Bestrijk de broodjes met het eigeel-mengsel en bestrooi met beide sesamzaadjes.
  • Bak de broodjes in 12 tot 15 minuten goudbruin.
  • Smelt de overgebleven 20 gram boter.
  • Haal de gebakken broodjes uit de oven en bestrijk ze met de gesmolten boter.
  • Laat afkoelen.

Kroketten

  • Roer een half groentebouillonblokje los in 200 milliliter kokend water. Laat afkoelen.
  • Snipper de ui en de bosui.
  • Verhit de olijfolie in een pan en fruit hierin de ui.
  • Voeg de erwten, 2 tot 3 eetlepels water en het andere halve groentebouillonblokje toe.
  • Laat de erwten ongeveer 5 tot 7 minuten koken tot ze zacht zijn.
  • Voeg de bosui toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de dille en citroensap toe, zet opzij en laat afkoelen.
  • Smelt de boter in een ander pannetje.
  • Haal het pannetje van het vuur en voeg al roerend 50 gram bloem toe.
  • Schenk de groentebouillon erbij en laat het mengsel al roerend binden.
  • Voeg de inhoud van het eerste pannetje toe aan het tweede pannetje.
  • Roer daar het eigeel en de gelatine door en breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de ragout op een bord, dek het af met vershoudfolie en laat het rusten in de koelkast.
  • Klop de rest van de bloem door een eiwit in een bakje en voeg er vervolgens nog 2 eiwitten aan toe.
  • Zet een bakje met paneermeel en een bakje met panko klaar.
  • Haal de ragout uit de koelkast en schep er bolletjes van ongeveer 80 gram uit.
  • Rol de ragout in de vorm van een kroket.
  • Rol de kroket eerst door het paneermeel, vervolgens door het eiwitmengsel en daarna door de panko.
  • Laat de kroketten even rusten.
  • Frituur de kroketten in ongeveer 4 minuten goudbruin in een voorverwarmde frituurpan.

Saus

  • Meng de feta met de yoghurt en breng op smaak met olie, zout, peper en cayennepeper.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.