Oranjetaart bakken
Deze oranjetaart maak je van een worteltaart in combinatie met allerlei Koningsdag-ingrediënten: kroontjes, sinaasappel én appeltjes van oranje.
Bakgereedschap
- Hakmolen
- Springvorm(en) van ø 15 centimeter (4x)
- Spuitzakken
- Ronde spuitmond
- Rozet spuitmond
- thermometer
- Keukenmachine met toebehoren
- Rasp
- Acetaatfolie
- Handmixer
- Taartkarton ø 15 centimeter
- penseeltje
- taartrooster
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet de springvorm(en) van ø 15 centimeter in en bekleed met bakpapier.
- Leg 2 spuitzakken klaar. 1 met een ronde spuitmond en 1 met een rozet spuitmond.
- Teken of print een sjabloon van kroontjes. Leg onder een vel acetaatfolie.
- Teken of print ook 2 grote kroontjes en leg beide onder een apart stukje acetaatfolie.
- Vouw een cornetje.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en bespray met beetje bakspray.
Wortelcake
- Klop de eieren met de basterdsuiker luchtig.
- Schenk de olie erbij en klop op de laagste stand door.
- Schil en rasp de wortelen.
- Zeef de meel, kaneel, bakpoeder, zuiveringszout en zout.
- Hak de walnoten grof.
- Rasp de sinaasappel.
- Spatel de geraspte wortel door het eimengsel.
- Spatel de sinaasappelrasp en het bloemmengsel erdoor.
- Spatel ook het geroosterde sesamzaad, maanzaad en gehakte walnoten door het beslag.
- Verdeel het beslag in 4 delen.
- Schenk elk deel in een springvorm van 15 centimeter.
- Bak in 30 tot 35 minuten gaar op 180 graden. Check met een satéprikker.
- Laat even afkoelen in de vorm en vervolgens verder op een rooster.
Crème
- Draai de boter luchtig.
- Voeg de roomkaas toe en mix even door.
- Voeg de gezeefde poedersuiker toe en laat draaien op laagste stand.
- Voeg sinaasappelrasp en een beetje -sap toe. Zorg dat de crème niet te dun wordt.
- Doe in twee spuitzakken. 1 met een ronde spuitmond en 1 met een rozet spuitmond.
- Laat iets opstijven in koeling.
Gebakken appeltjes van oranje
- Smelt de roomboter.
- Schil de appels en snijd in kleine blokjes.
- Bak de appels met de suiker, kaneel en kardemom goudbruin.
- Leg op een bord en zet koud.
Chocolade kroontjes
- Smelt 100 gram witte chocolade au bain-marie.
- Haal van de au bain-marie en voeg de overige witte chocolade toe.
- Roer door tot alle chocolade is opgelost.
- Laat afkoelen tot 28,5 graden.
- Doe in een cornetje.
- Pak je kroontjes-sjablonen met acetaatfolie.
- Spuit met de witte chocolade mooie kroontjes.
- Leg een glas op de zijkant.
- Leg de acetaatfolies met grote kroontjes in het glas, zodat de kroontjes in een ronding uitharden.
- Laat alle kroontjes uitharden.
- Bestrijk met goudpoeder en goudverf.
Wortelkrullen
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 110 graden.
- Maak met een dunschiller wortelslierten van een winterpeen.
- Breng de suiker met het water aan de kook.
- Voeg de wortelslierten toe, verlaag vuur en laat 15 minuten stoven.
- Laat uitlekken in een vergiet.
- Laat 5 minuten afkoelen.
- Verdeel de stroken over het bakpapier.
- Bak ongeveer 30 tot 40 minuten.
- Ze zijn goed als ze een beetje doorzichtig worden.
- Maak direct krullen als de slierten uit de oven komen.
- Wikkel iedere wortelsliert om een houten lepel.
- Haal voorzichtig van de lepel.
- Bestrooi met wat fijne suiker.
- Laat ongeveer 30 minuten drogen op kamertemperatuur.
Oranje drip
- Breng de slagroom aan de kook.
- Doen de chocolade in een hittebestendige kom.
- Giet de hete slagroom over de chocolade.
- Roer goed door tot alle chocolade is opgelost.
- Voeg een beetje oranje kleurstof toe.
- Voeg een klontje boter toe en roer goed door.
Opbouw oranjetaart
- Leg de eerste cake op een taartkarton van 15 centimeter.
- Smeer een dun laagje crème in het midden van de cake. Blijf een paar centimeter van de rand af.
- Leg hier een laagje gebakken appelstukjes op.
- Breng aan buitenste rand doppen crème aan.
- Leg de volgende cakelagen erop en herhaal bovenstaande stappen.
- Sluit af met de laatste cakelaag.
- Breng de oranje drip aan op aan de randen van de bovenste cake.
- Spuit op de buitenrand mooie toeven crème.
- Garneer ze met sinaasappelrasp en chocolade kroontjes.
- Spuit in het midden toeven crème.
- Zet de 2 gebolde kroontjes in het midden tegen elkaar voor een rond kroontje.
- Zet de wortelkrullen rechtop in het midden van de kroontjes.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.