Benodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Bakpapier
- Bakplaat
- Hakmolen
- Marmeren steen
- Paletmessen
- Plamuurmes
- Keukenthermometer
- 6 vellen acetaatfolie
- Uitsteker van ø 8 centimeter
- Uitsteker van ø 5 centimeter
- Plank die in de koelkast past
- Spuitzakken
- 3 ronde spuitmondjes ø 5 millimeter
- Kwastje
Voorbereiding voor Koninklijke Millefeuilles
- Leg bakpapier op de bakplaat.
- Leg acetaatfolie klaar.
- Leg 3 spuitzakken met ronde spuitmond klaar.
- Verwarm de oven voor op 100 graden.
Ontbijtkoekkruimels
- Snijd de ontbijtkoek in hele dunne plakken van 2 millimeter dik.
- Droog de ontbijtkoek in 45 – 60 minuten totdat de ontbijtkoek hard, maar niet verkleurd is.
- Laat afkoelen, maal tot kruimels in een hakmolen en verpak luchtdicht tot gebruik.
Chocolade: oranje ringen
- Smelt de cacaoboter en breng op kleur met een paar druppels oranje kleurstof.
- Smelt de witte chocolade au bain-marie.
- Haal de kom van de pan, voeg 1 tot 2 eetlepels oranje cacaoboter toe en roer heel goed door.
- Schenk twee derde van de oranje chocolade op de marmeren steen.
- Tempereer de chocolade door met het plamuurmes de chocolade over de steen te bewegen. Gebruik het paletmes om tussendoor het plamuurmes schoon te vegen.
- Tempereer totdat de chocolade een temperatuur van ongeveer 27 ºC heeft bereikt.
- Voeg de terug gekoelde chocolade toe aan het 1/3 deel chocolade dat nog in de kom zit. Roer door zodat beide delen chocolade goed gemengd zijn.
- Controleer de eindtemperatuur met de thermometer, het moet 29 ºC zijn.
- Leg een vel acetaatfolie op je werkblad en giet de oranje chocolade erop uit.
- Strijk de chocolade met een groot paletmes dun uit.
- Til het vel op en leg op een snijplank. Wacht totdat de chocolade stolt en niet meer afgeeft aan je vinger.
- Steek met de grote uitsteker 6 cirkels uit.
- Steek vervolgens met de kleine uitsteker een cirkel in de grote cirkel uit zodat er een chocolade ring ontstaat. Je hebt nu 6 chocolade ringen gemaakt.
- Leg een vel acetaatfolie op de chocolade en keer het geheel om en leg op een plank die in de koelkast past.
Melkchocolade ringen
- Smelt de melkchocolade au bain-marie en herhaal de stappen voor het tempereren zoals hierboven beschreven staan.
- Zorg voor een eindtemperatuur van 30 ºC.
- Strijk de melkchocolade uit op 2 vellen acetaatfolie en steek in totaal 12 ringen uit.
- Bestrooi de chocolade ringen met de ontbijtkoek kruimels.
- Leg de vellen acetaatfolie met melkchocolade ringen omgedraaid op de plank met oranje chocolade ringen.
Pure chocolade ringen en decoratie
- Smelt de pure chocolade au bain-marie en herhaal de stappen voor het tempereren zoals hierboven beschreven staan, maar bewaar een beetje pure chocolade om de decoratie te kunnen spuiten.
- Zorg voor een eindtemperatuur van 31 ºC.
- Strijk de pure chocolade uit op 1 vel acetaatfolie en steek 6 ringen uit.
- Leg het vel acetaatfolie met pure chocolade ringen omgedraaid op de plank met melkchocolade ringen.
- Leg de plank met vellen acetaatfolie in de koelkast zodat de chocolade verder uit kan harden.
- Schep de overige getempereerde pure chocolade in een spuitzak en spuit 6 keer decoraties zoals op de foto op een vel acetaatfolie.
- Laat de decoratie uitharden in de koelkast.
Botercrème
- Snijd het vanillestokje over de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
- Maak een papje van de roompoeder, 10 gram suiker en een scheut melk.
- Verwarm de overige melk met 10 gram suiker en het vanillemerg.
- Giet een scheutje warme melk bij het papje en mix tot een geheel.
- Schenk alles terug in het pannetje en verwarm al roerend tot het mengsel begint te binden en indikt. Je hebt nu banketbakkersroom gemaakt.
- Schep de banketbakkersroom op een platte schaal en dek af met folie.
- Zet 15 minuten in de koelkast.
- Klop ondertussen de boter met de basterdsuiker romig en wit.
- Voeg de lauwwarme banketbakkersroom toe en klop het geheel in 10 – 15 minuten tot een luchtige botercrème.
- Schep een derde van de botercrème in een mengkom en kleur oranje met een paar druppels oranje kleurstof.
- Voeg de sinaasappellikeur toe en roer goed door.
- Schep de oranje botercrème in een spuitzak met ronde spuitmond.
- Schep de witte botercrème in een spuitzak met ronde spuitmond.
Opbouw Millefeuilles
- Haal de vellen acetaatfolie uit de koelkast en druk voorzichtig de ringen uit de chocolade.
- Leg de pure chocolade ringen op de bodem en spuit er zigzaggend witte botercrème op.
- Bestrooi de crème met knetterchocolade.
- Leg een melkchocolade ring op de witte botercrème met de ontbijtkoek kruimels naar boven.
- Spuit er zigzaggend oranje botercrème op.
- Leg een melkchocolade ring op de oranje botercrème met de ontbijtkoek kruimels naar boven.
- Spuit er zigzaggend witte botercrème op.
- Leg de oranje chocolade ring op de witte botercrème.
- Bestrijk met een kwastje de oranje chocolade ring met een beetje goudpoeder.
- Spuit een toef oranje botercrème bovenop de oranje chocolade ring.
- Steek de pure chocolade decoratie erin om de millefeuilles af te maken.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.