Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Bekleed de ø 23 centimeter springvorm(en) met bakpapier en vet in.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Leg een vel bakpapier klaar voor je nougatine.
- Leg een stuk acetaatfolie klaar met de afmeting van de omtrek van de taart.
Hazelnootmeringue
- Maal de hazelnoten met de poedersuiker fijn.
- Klop de eiwitten stijf en voeg in delen de basterdsuiker toe.
- Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
- Voeg het vanillemerg en de azijn toe aan de eiwitten en mix nog even.
- Spatel de eiwitten in 2 delen door het noot-mengsel tot alles goed gemengd is.
- Verdeel het mengsel over 2 bakvormen.
- Bak in circa 25 minuten gaar.
- Laat afkoelen en haal héél voorzichtig uit de vormen, de bodems zijn namelijk erg fragiel.
Banketbakkersroom
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
- Breng het merg met 350 milliliter melk aan de kook.
- Roer de overige 50 milliliter melk met de suiker, maïzena, roompoeder en eidooier tot een papje.
- Giet al roerend de helft van de kokende melk op het papje. Roer goed door.
- Giet dit mengsel weer terug bij de melk in de pan.
- Breng onder voortdurend roeren aan de kook.
- Laat het 1-2 minuten zachtjes doorkoken, blijf goed roeren.
- Giet in een platte schaal, bedek met folie en laat afkoelen.
- Klop de room voor gebruik even door.
Cranberry compote
- Breng de suiker, het water en het citroensap aan de kook.
- Voeg de cranberry’s toe.
- Blijf af en toe roeren totdat de cranberry’s open knappen. Het wordt dan een gelei-achtige substantie.
- Pureer kort met staafmixer.
- Doe in een kom en laat afkoelen.
Koffiecrème
- Meng de bruine basterdsuiker met de hete espresso en de oplos-espresso totdat alles goed is opgelost.
- Klop de boter en (gezeefde) poedersuiker luchtig.
- Voeg de banketbakkersroom toe en laat even draaien.
- Voeg het koffiemengsel toe en klop door totdat het een mooie koffiecrème is.
- Zet koel tot gebruik.
Nougatine
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 150 graden.
- Spreid de hazelnoten uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 8-10 minuten. Roer af en toe door.
- Breng de suiker met het water aan de kook.
- Laat goudbruin karamelliseren en haal van het vuur.
- Voeg de geroosterde hazelnoten toe en roer goed door.
- Stort het mengsel op een bakpapier en laat afkoelen.
- Wanneer het mengsel is afgekoeld, hak je het tot nougatine.
Slagroomtopping
- Klop de slagroom stijf met de suiker en zet weg tot gebruik.
Gesuikerde rode bes takjes
- Klop het eiwit kort op.
- Pak de takjes rode bessen en bestrijk ze met het eiwit.
- Haal de takjes door de kristalsuiker.
- Laat even drogen.
Opbouw
- Leg een hazelnoot-meringue bodem op een taartkarton van ø 23 centimeter.
- Doe de koffiecrème in een spuitzak met ronde spuitmond van ø 1 centimeter en spuit een laag crème over de bodem.
- Verdeel een handje rode bessen (circa 100 gram) over de crème en druk ze licht aan, zodat ze mooi in de crème zitten.
- Schep 3 á 4 eetlepels compote op de crème en verdeel met een klein glaceermes.
- Leg voorzichtig de tweede bodem op de taart en spuit rondom en bovenop een flinke laag crème.
- Strijk zijkanten en bovenzijde mooi glad af.
- Plaats de taart even in de vriezer.
- Pak je afgemeten stuk acetaatfolie erbij.
- Smelt 2/3e van de witte chocolade au bain-marie.
- Haal de kom van het vuur wanneer de chocolade gesmolten is.
- Roer de overige stukjes witte chocolade door totdat alle stukjes zijn opgelost.
- Laat afkoelen tot 28 graden.
- Doe hetzelfde met de pure chocolade. Laat deze afkoelen tot 32 graden.
- Doe de witte chocolade in een klein spuitzakje en spuit er kerstboompjes en sneeuwvlokken van op het acetaatfolie.
- Laat een beetje uitharden.
- Giet de pure chocolade van links naar rechts over de gehele folierand.
- Verdeel de pure chocolade met een glaceermes tot deze mooi verdeeld is en overal dezelfde dikte heeft.
- Haal de taart uit de vriezer.
- Plaats de folierand met chocolade voorzichtig om de taart.
- Zet even terug in de vriezer.
- Verwijder voorzichtig de acetaatfolie.
- Doe de opgeklopte slagroom in een spuitzak met een rond spuitmondje van ø 1 centimeter.
- Spuit kleine slagroom-dopjes rond de gehele buitenste rand.
- Decoreer de buitenste rand slagroom met de nougatine.
- Strooi ook wat rondom de taart ter decoratie.
- Spuit slagroom-dopjes bovenop de taart totdat de bovenzijde helemaal gevuld is.
- Decoreer de taart met de gesuikerde rode bes takjes.
Bakgereedschap
- Handmixer
- Keukenmachine met toebehoren
- Springvorm(en) van ø 23 centimeter (2x)
- Glaceermes
- Garde
- Acetaatfolie van 5,5 centimeter breed
- Hakmolen
- Staafmixer
- Rond spuitmondje ø 1 centimeter
- Spuitzakken
- Taartkarton van 23 centimeter
- Thermometer
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.