Dit financiers bouwwerk is voor koffieliefhebbers. De smaken van mokka en koffie komen je met elke hap tegemoet. In combinatie met de vijg-anijs financiers valt er genoeg te proeven.
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Suikerthermometer
- Financiervormen
- Steelpan
- Keukenweegschaal
- Verhoudfolie
- Garde
- Maatbeker
- Bakjes
- Bakpapier
- Kommen
- Spatel
- Uitschuifbare cakevorm
- Spuitzakken
- Satéprikkers
- Siroop spuitfles
Voorbereiding van financiers bouwwerk
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Zet koffie met 1 espressostick en 50 milliliter kokend water.
- Zet koffie met 1 espressostick, 2 mokkasticks, 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker en 100 milliliter kokend water voor de mokka botercrème.
- Verdeel de walnoten over een bakplaat, zet deze voor 10 minuten in de oven en hak ze vervolgens fijn.
Koffie-walnoot financiers
- Meng de fijngemalen walnoten samen met 220 gram poedersuiker goed door.
- Verwarm de roomboter op middelhoog vuur.
- Splits de eieren en klop 270 gram eiwit los.
- Voeg de overgebleven poedersuiker toe aan het eiwit en meng dit goed door.
- Voeg de eiwitten toe aan het walnotenmengsel.
- Roer vervolgens de gesmolten roomboter goed door het mengsel.
- Voeg 1 kopje koffie, 1 mokkastick en het koffie-extract toe aan het beslag.
- Spatel de bloem door het beslag.
- Dek het beslag af met verhoudfolie en zet het ongeveer 30 minuten in de koelkast.
- Haal het beslag uit de koelkast en doe het in een spuitzak.
- Verdeel het beslag over 3 platte financiervormen en 6 hoge financiervormen.
- Bak de platte financiers gaar in 15 minuten en de hoge financiers in 19 minuten.
Vijgen-anijs financiers
- Verwijder de steeltjes van de vijgen en snijd ze fijn.
- Meng de amandelmeel met 220 gram poedersuiker goed door elkaar.
- Verwarm de roomboter op middelhoog vuur.
- Klop de eiwitten los en meng de overgebleven poedersuiker er doorheen.
- Voeg de eiwitten toe aan het amandelmengsel.
- Roer daarna de roomboter door het mengsel.
- Spatel de vijgen, het anijspoeder en de bloem door het beslag.
- Dek het beslag af met verhoudfolie en zet het ongeveer 30 minuten in de koelkast.
- Haal het beslag uit de koelkast en doe het in een spuitzak.
- Verdeel het beslag over 3 platte financiervormen en mini financiervormen.
- Bak de financiers gaar in 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Chocoladebiscuit
- Verhoog de oventemperatuur naar 200 graden.
- Splits de eieren en zet 15 eiwitten en 25 eidooiers apart.
- Klop de eiwitten op met een theelepel zout.
- Voeg beetje bij beetje de kristalsuiker toe aan de eiwitten.
- Klop vervolgens de eidooiers los.
- Spatel de eidooiers door de eiwitten.
- Zeef de bloem, cacaopoeder en de maïzena boven het eimengsel en roer dit voorzichtig door.
- Zet het bakvierkant op een beklede bakplaat.
- Verdeel het beslag over het bakvierkant en strijk het glad.
- Bak de chocoladebiscuit gaar in ongeveer 30 minuten.
- Haal de chocoladebiscuit uit de oven en verwijder de ring.
- Snijd de cake in vier vierkanten van 20 bij 20 centimeter, 14 bij 14 centimeter en 2 keer 8 bij 8 centimeter.
Italiaanse meringue
- Verwarm 400 gram suiker en het water in een steelpan tot 118 graden.
- Klop vervolgens 6 eiwitten stijf.
- Voeg vervolgens de overgebleven suiker toe aan het eiwit.
- Giet de suikersiroop in een dun straaltje bij het eiwit en zet de mixer op de snelste stand.
- Klop de meringue op tot het lauw aanvoelt.
Mokka botercrème
- Voeg de roomboter beetje bij beetje toe aan de Italiaanse meringue.
- Voeg het koffie-extract toe aan de koude mokkakoffie en roer het vervolgens door de botercrème.
- Doe de botercrème in een spuitzak met een glad spuitmondje van 10 millimeter en leg het in de koelkast.
Trempeersiroop
- Breng de suiker en het water in een steelpan aan de kook.
- Doe de suikersiroop samen met de koffielikeur in een spuitflesje.
Opbouw van financiers bouwwerk
- Snijd de cake op maat.
- Snijd de vierkanten doormidden.
- Besprenkel de cake met de trempeersiroop.
- Besmeer de onderste cakelaag met een laagje botercrème en leg de tweede cakelaag daar bovenop.
- Smeer de cake rondom af met een laagje botercrème.
- Herhaal bovenstaande stappen bij het tweede vierkant en zet deze op de grootste cake.
- Herhaal bovenstaande stappen bij het derde vierkant en zet deze op de middelste cake.
- Maak met de mini financiers een trap.
- Maak met 4 grote financiers, de mini financiers en satéprikkers een klimtoren.
- Zet alle overige financiers tegen de zijkant van de taart.
- Strooi lichtbruine basterdsuiker rondom de taart.
- Decoreer de taart met een vlaggetje bovenop.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.