Deze polonaise is een feestje voor koffieliefhebbers. In iedere hap komt je de smaak van een lekker bakkie tegemoet!
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Handmixer
- Foodprocessor
- Bakpapier
- Kommen
- Spatels
- Gardes
- Keukenpapier
- 6 vellen getekend papier
- Rasp
- Maatbeker
- Keukenweegschaal
- Citroenpers
- Lage schaal
- Spuitzakken
- Spuitmondje 1M, 4B en 6B
- Spuitmondje glad van 1 centimeter en 0,8 centimeter
- Azijn voor ontvetten
Voorbereiding voor de polonaise
- Laat de sinaasappelvulling bij elkaar een nachtje wellen in een bakje.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Rooster de pecannoten op een beklede bakplaat in 8 tot 10 minuten in de oven. Schep na 5 minuten de nootjes om.
- Doe de pecannoten in een keukenmachine en hak deze grof. Houd 8 pecannoten heel ter decoratie.
- Zet 150 gram gemalen pecannoten apart voor de mascarponeslagroom.
- Zet 75 gram pecannoten apart voor de pecannoten meringue
- Teken op een bakpapiertje 5 cirkels met een diameter van 20 centimeter, 1 cirkel met een diameter van 18 centimeter en een aantal kleine cirkels van diverse grootte. Leg het bakpapier ondersteboven, anders geeft de stift af.
Polonaise beslag
- Zet de oven terug naar 110 graden.
- Ontvet een kom met azijn.
- Splits de eieren.
- Klop de eiwitten met een snufje zout stijf.
- Voeg daarna langzaam de kristalsuiker toe aan de eiwitten.
- Spatel vervolgens de gezeefde poedersuiker door de meringue.
- Verdeel het polonaise beslag in tweeën en zet apart.
Pecannoten meringue
- Pak de kom met 1 helft van het polonaise beslag.
- Meng de geroosterde pecannoten door de mascarpone tot een luchtig geheel.
- Spatel het pecannoten mengsel door het beslag
- Spuit de meringue over de getekende cirkels op het bakpapier. Vul één van de cirkels voor de bodem.
- Droog de meringue voor 40 minuten in de voorverwarmde oven.
Chocolade-koffie meringue
- Pak de kom met de tweede helft van het polonaise beslag.
- Voeg 3 de gezeefde cacaopoeder en oploskoffie toe.
- Doe de meringue in een spuitzak.
Opbouw van de polonaise basis
- Leg een gebakken meringuering op een bakplaat en spuit hier een ring van chocolade-koffie meringue overheen.
- Leg hier weer een gebakken meringuering bovenop en herhaal dit tot alle meringue is gebruikt.
- Strijk de polonaise toren glad met de chocolade-koffiemeringue.
- Bak de polonaise basis gaar in 40 minuten op 110 graden in de oven.
- Haal de polonaise basis uit de oven en laat het goed afkoelen.
Sinaasappelbanketroom
- Rasp de sinaasappels.
- Verwarm 300 milliliter melk met de slagroom in een steelpan.
- Voeg het merg van 1 vanillestokje en het vanillestokje toe en breng het mengsel aan de kook.
- Voeg de sinaasappelrasp toe aan het mengsel.
- Meng de overgebleven melk, suiker en de eidooiers in een kom goed door.
- Voeg de maïzena toe aan het eimengsel en meng dit tot een glad geheel.
- Verwijder het vanillestokje als de melk kookt.
- Giet de helft van het warme melkmengsel over het eidooiermengsel.
- Giet het mengsel terug in de steelpan en laat het 1 tot 2 minuten zachtjes doorkoken.
- Verdeel de banketbakkersroom over een bakplaat voeg de gewelde, uitgelekte rozijnen toe en dek de room af met vershoudfolie.
- Zet de banketbakkersroom in de vriezer.
- Roer de banketbakkersroom voor gebruik nog even kort door.
Sinaasappelbotercrème
- Meng 100 gram sinaasappel banketbakkersroom met de boter goed door.
- Voeg 15 gram poedersuiker toe en meng dit tot een gladde botercrème.
- Laat de sinaasappelbotercrème afkoelen tot de opbouw van de polonaise.
Koffie-extract
- Breng alle ingrediënten in een steelpan aan de kook.
- Haal de steelpan van het vuur en laat het koffie-extract afkoelen.
Koffie-mascarponeroom
- Klop de slagroom, 125 gram poedersuiker en het merg van 2 vanillestokjes luchtig.
- Meng de roomkaas, mascarpone en de overgebleven poedersuiker tot een glad mengsel. Klop dit mengsel niet te lang, anders wordt de mascarpone korrelig.
- Voeg het mascarponemengsel toe aan de slagroom en verhoog langzaam de snelheid van de mixer tot het mengsel een luchtig geheel is.
- Voeg de helft van het koffie-extract toe en proef of dit voldoende is, voeg eventueel meer toe.
- Spatel de geroosterde pecannoten door de room heen.
- Meng de cacaopoeder door de room.
- Zet de koffie-mascarponeroom in de koelkast tot de opbouw van de polonaise.
Krokante Haagse hopjes
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Leg de Haagse hopjes met voldoende tussenruimte op een beklede bakplaat.
- Leg hier een bakpapiertje en een bakplaat bovenop, zodat de hopjes plat worden.
- Bak de hopjes krokant in 5 tot 7 minuten.
- Haal de hopjes uit de oven en laat ze afkoelen.
- Breek de hopjes in grote stukken.
Italiaanse meringue
- Klop de eiwitten, 30 gram suiker en een snufje zout stijf.
- Verwarm de overgebleven suiker en het water in een steelpan tot 118 graden.
- Giet de hete suikersiroop bij de stijve eiwitten.
- Klop de meringue goed door tot de temperatuur is verlaagd.
Opmaak van de polonaise
- Plak de kleine, ronde meringues bovenop elkaar met sinaasappelbotercrème.
- Vul de polonaise met 1/3 koffie-mascarponeroom.
- Leg de bodem in de polonaise.
- Verdeel hier een laagje sinaasappelbanketbakkersroom overheen.
- Strijk de bovenkant glad en leg het dakje er bovenop.
- Spuit een laag koffie-mascarponeroom over het dakje en herhaal dit tot alle lagen meringue gebruikt zijn. Eindig met een laag koffie-mascarponeroom.
- Leg boven op de taart de meringue met een diameter van 10 centimeter neer.
- Spuit toefjes botercrème rondom de bodem van de taart.
- Spuit toefjes botercrème rond de bovenste laag van de taart.
- Decoreer de taart met de kleine meringues, gouden buisjes, 8 hele pecannoten en de krokante Haagse hopjes.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.