Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht).
- Bekleed bakvorm met bakpapier.
Benodigdheden
- Bakvorm (ø 20 centimeter)
- Keukenmachine
- Handmixer met gardes
- Bakpapier
- 1 ondiepe/platte bakplaat (liefst twee)
- Spuitzak
- Kartelspuitmondje
- Satéprikkers
Biscuit
- Splits de eieren.
- Meng bloem met maïzena, amandelmeel en zout.
- Klop de eiwitten tot schuim, voeg de poedersuiker in gedeeltes toe.
- Meng het amandelextract door de eidooiers.
- Spatel de eidooiers door het eiwit.
- Zeef het bloemmengsel boven het eimengsel en spatel hier doorheen.
- Verdeel het beslag over de bakvorm (20 centimeter) en bak in ca. 20 à 25 minuten gaar.
Gele room I
- Maak een papje van de custardpoeder, eidooier en een gedeelte van de melk.
- Breng de rest van de melk met de suiker en het vanillestokje aan de kook.
- Giet een beetje van de hete melk bij het custardmengsel en giet dan alles terug in de pan. Breng al roerend aan de kook tot de custardvla dik wordt.
- Verwijder het vanillestokje en giet de vla op een plaatje om af te laten koelen. Dek af met vershoudfolie.
Kletskoppen
- Knip 4 satéprikkers doormidden en leg in een bakje water.
- Klop de boter (met de handmixer) zacht. Voeg water, suiker, kaneel en snuf zout toe en klop tot een glad mengsel. Voeg als laatste de bloem toe en klop nog even door.
- Schep 1x 30 gram beslag in een kommetje en zet apart, hier hoeft niets bij.
- Schep 2x 60 gram van het beslag in aparte kommetjes.
- Voeg aan het ene kommetje de gehakte hazelnoten toe. Voeg aan het andere kommetje de pompoenpitten en sesamzaad toe.
- Voeg tenslotte het amandelschaafsel toe aan het resterende beslag.
- Leg een vel bakpapier op een bakplaat en maak kleine ronde hoopjes van het beslag.
- Steek onder een aantal hoopjes deeg een satéprikker zodat het koekje op het stokje gebakken wordt.
- Maak van het beslag zonder toevoegingen (die van 30 gram) een aantal kleinere kletskopjes.
- Bak de koekjes 6 à 8 minuten op 180 graden. Draai zo nodig de bakplaat om als de koekjes aan één kant te snel donker worden.
- Werk bij voorkeur met 2 bakplaten, zodat de één erin kan als de ander klaar is.
Gele room II
- Klop de slagroom stijf.
- Klop de gele room los.
- Hou 130 gram achter voor de mokkacrème.
- Schep de room voorzichtig door elkaar tot het mooi egaal is.
- Verkruimel 100 gram kletskoppen met de deegroller in een (diepvries-)zakje en schep voorzichtig door de room.
- Laat opstijven in de vriezer (ca. 10 minuten).
Mokkacrème
- Klop de boter met een beetje warm water en poedersuiker op hoge stand tot deze wit wordt.
- Voeg in gedeeltes de (achtergehouden) 130 gram gele room toe.
- Voeg kleine beetjes koffiepoeder toe tot de gewenste smaak
- Schep de crème in een spuitzak met kartelspuitmondje.
Samenstellen
- Zaag de bolle bovenkant van de taart af en zaag vervolgens in 3 lagen.
- Spuit een cirkel mokkacrème op de rand van de bodem en de tweede laag.
- Schep de helft van de gele room op de bodem. Dek af met de tweede laag en schep hier de rest van de room op. Dek tenslotte af met de derde biscuitlaag.
- Spuit de mokkacrème op de taart en strijk glad af.
- Spuit toefjes op de rand. Strooi hier wat kaneel op.
- Steek een aantal koekjes (zowel op stokjes als los) in het midden van de taart.
- Zet op de toefjes (om en om) de kleine kletskopjes.
- Verkruimel ca. 70 gram kletskoppen in het diepvrieszakje met de deegroller en zet hiermee de rand van de taart aan.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.