Bakgereedschap
- 2 bakplaten
- 1 taartring (16 centimeter)
- 1 taartring (20 centimeter)
- taartrooster
- Acetaatfolie
Voorbereiding
Verwarm de oven op 200 graden.
Amandelcake
- Smelt de boter in een pannetje, laat het afkoelen.
- Klop amandelmeel, 3 eieren, bloem, zout, vanille-extract en de helft van de suiker in een kom.
- Klop het eiwit met de rest van de suiker met de mixer tot een meringue.
- Meng de boter door het amandelmengsel en voeg voorzichtig de meringue toe.
- Giet het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en strijk het uit. Bakken op 200 graden (8 à 10 minuten).
- Draai de cake na het bakken ondersteboven op een stuk bakpapier. Laat goed afkoelen.
- Snijd met de taartring plakjes taart van 16 centimeter doorsnede.
Karamelmousse
- Week de gelatine bladen in koud water.
- Stort de suiker met wat water en druppels citroensap in een steelpannetje.
- Karamelliseer de suiker en dip er 5 amandelen met een satéprikker in. Laat de amandelen afkoelen op bakpapier.
- Voeg 175 milliliter slagroom, het zout en de gelatine toe aan de karamel en laat het geheel afkoelen.
- Klop de resterende 480 milliliter slagroom met een snufje kaneel. Meng de helft van het karamel-gelatine-mengsel met de slagroom. In de ijskast laten afkoelen.
Kletskoppen
- Meng in een kom: de boter, basterdsuiker, melk, zout en het vanille-extract.
- Voeg de gehakte amandelen en bloem toe.
- Maak op een met bakpapier beklede bakplaat hoopjes van het beslag en druk deze plat. Bak ze op 180 graden (8 à 10 minuten).
- Laat ze afkoelen op een rooster.
Afwerking
- Bekleed de taartring van 20 centimeter met acetaatfolie.
- Leg er een amandelcakelaag in. Strijk de mousse over de taart. Breek enkele kletskoppen in kleine stukjes en verdeel deze over de mousselaag.
- Leg er een tweede laag cake op, bedek deze ook met de mousse en stukjes koek; leg de derde taartplak er bovenop.
- Bekleed de laatste laag met de andere helft van de karamel-gelatine-saus.
- Strijk glad af. Versier de taart met enkele toefjes geklopte slagroom en leg er een kletskop en/of gekarameliseerde amandel bovenop.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.