E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kletsen bij de koffie

Een heerlijk romige karamel-kaneel-mousse op een zachte amandelcake met knapperige kletskopjes. (Kletsk-)Op voor je het weet.

Vanessa

Recept van
Vanessa

Taart
(19) reviews

Ingrediënten

Amandelcake

  • 115 gram amandelmeel
  • 130 gram suiker
  • 3 eieren
  • 3 eiwitten
  • 50 gram ongezouten boter, gesmolten
  • 25 gram bloem

Karamelmousse

  • 200 gram suiker
  • 4 eetlepels water
  • enkele druppels citroensap
  • zout
  • 3 gelatineblaadjes
  • 655 milliliter slagroom
  • 0.25 theelepel kaneel

Kletskoppen

  • 45 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 30 milliliter volle melk
  • 1 snufje zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 50 gram blanke amandelen, fijngehakt
  • 75 gram bloem

Afwerking

  • 5 amandelen in karamel gedipt
  • slagroom
  • kletskoppen

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • 2 bakplaten
  • 1 taartring (16 centimeter)
  • 1 taartring (20 centimeter)
  • taartrooster
  • Acetaatfolie

Voorbereiding

Verwarm de oven op 200 graden.

Amandelcake

  • Smelt de boter in een pannetje, laat het afkoelen.
  • Klop amandelmeel, 3 eieren, bloem, zout, vanille-extract en de helft van de suiker in een kom.
  • Klop het eiwit met de rest van de suiker met de mixer tot een meringue.
  • Meng de boter door het amandelmengsel en voeg voorzichtig de meringue toe.
  • Giet het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en strijk het uit. Bakken op 200 graden (8 à 10 minuten).
  • Draai de cake na het bakken ondersteboven op een stuk bakpapier. Laat goed afkoelen.
  • Snijd met de taartring plakjes taart van 16 centimeter doorsnede.

Karamelmousse

  • Week de gelatine bladen in koud water.
  • Stort de suiker met wat water en druppels citroensap in een steelpannetje.
  • Karamelliseer de suiker en dip er 5 amandelen met een satéprikker in. Laat de amandelen afkoelen op bakpapier.
  • Voeg 175 milliliter slagroom, het zout en de gelatine toe aan de karamel en laat het geheel afkoelen.
  • Klop de resterende 480 milliliter slagroom met een snufje kaneel. Meng de helft van het karamel-gelatine-mengsel met de slagroom. In de ijskast laten afkoelen.

Kletskoppen

  • Meng in een kom: de boter, basterdsuiker, melk, zout en het vanille-extract.
  • Voeg de gehakte amandelen en bloem toe.
  • Maak op een met bakpapier beklede bakplaat hoopjes van het beslag en druk deze plat. Bak ze op 180 graden (8 à 10 minuten).
  • Laat ze afkoelen op een rooster.

Afwerking

  • Bekleed de taartring van 20 centimeter met acetaatfolie.
  • Leg er een amandelcakelaag in. Strijk de mousse over de taart. Breek enkele kletskoppen in kleine stukjes en verdeel deze over de mousselaag.
  • Leg er een tweede laag cake op, bedek deze ook met de mousse en stukjes koek; leg de derde taartplak er bovenop.
  • Bekleed de laatste laag met de andere helft van de karamel-gelatine-saus.
  • Strijk glad af. Versier de taart met enkele toefjes geklopte slagroom en leg er een kletskop en/of gekarameliseerde amandel bovenop.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.