Een klassieke rechthoekige pistache cake. Maar als je hem doorsnijdt, krijg je toch een verrassing. “Een patisserie-waardige cake.”, aldus Janny van der Heijden.
Bakbenodigdheden
- Travelcakevorm met vulvorm en deksel
- Gekarteld spuitmondje
- Rond spuitmondje
- Rasp
- Kwast
- Bakpapier
- Staafmixer
- Staande mixer met toebehoren
- Spuitzak
- Steelpan
- Hittebestendige kom
Voorbereiding voor de pistache cake
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Week het gelatineblaadje in koud water.
- Vet de cakevorm in met boter en bekleed het met bakpapier.
- Verdeel de pistachenoten over een bakplaat en zet deze in de oven voor ongeveer 8 minuten.
Gevulde pistache cake
- Smelt de ongezouten roomboter in een steelpan.
- Doe de slagroom, eieren, honing, kristalsuiker en het zout in een kom en meng dit tot een egaal geheel.
- Snijd het vanillestokje doormidden, schraap het merg eruit en voeg dit toe aan het mengsel.
- Zeef de bloem en het bakpoeder boven het mengsel en mix dit op middelhoge snelheid.
- Voeg de gesmolten boter en de zonnebloemolie toe aan het mengsel.
- Rasp de schil van een halve citroen.
- Hak de pistachenoten en vijgen fijn en bestrooi ze met een laagje bloem.
- Voeg de pistachenoten, vijgen en citroenschil toe aan het beslag.
- Vul de cakevorm met vulvorm tot 2,5 centimeter onder de rand met het beslag en schuif de deksel erop.
- Bak de pistache cake gaar in 45 tot 50 minuten in de voorverwarmde oven.
- Laat de pistache cake vervolgens afkoelen op een rek.
Witte chocolade ganache
- Verwarm de slagroom in een steelpan op middelhoog vuur.
- Doe de witte chocolade en de mascarpone in een hoge mengbeker.
- Haal de steelpan van het vuur als de slagroom bijna begint te koken en voeg dan het uitgewrongen gelatineblaadje toe.
- Schenk dit in de mengbeker, pureer het mengsel met de staafmixer tot een glad geheel en laat het afkoelen in de koelkast.
- Schenk de koude ganache in een kom en klop dit tot een luchtig geheel.
- Doe de ganache in een spuitzak met een rond spuitmondje en leg het apart.
Frambozengel
- Doe de kristalsuiker en 3 gram agar agar in een kom en meng dit tot egaal geheel.
- Doe dit mengsel samen met de frambozenpuree en citroensap ineen steelpan en verhit op middellaag vuur totdat het begint te koken.
- Laat het mengsel 2 minuten doorkoken.
- Laat het mengsel in de koelkast afkoelen, totdat het volledig opgestijfd is.
- Doe de frambozengel in een hoge mengbeker en pureer dit met de staafmixer tot een glad geheel.
- Doe de frambozengel in een spuitzak met een rond spuitmondje en leg het apart.
Witte chocolade glaze
- Doe de witte chocolade in een hittebestendige kom en smelt dit au bain-marie.
- Voeg eventueel 25 gram cacaoboter toe totdat de witte chocolade vloeibaar genoeg is om te schenken.
- Hak de pistachenoten grof en voeg deze toe aan de witte chocolade.
- Laat de glaze afkoelen tot 45 graden en gebruik het dan meteen.
Opbouw van de pistache cake
- Schuif de vulvorm voorzichtig uit de cakevorm en haal vervoglens de afgekoelde pistache cake uit de vorm.
- Vul de horizontale holte van de cake met de frambozengel.
- Leg de cake op een rooster, boven een bakplaat, met de smalle onderkant omhoog.
- Schenk de witte chocolade glaze over de cake.
- Laat de glaze uitharden door de cake in de koelkast te zetten.
- Spuit de ganache op de bovenkant van de cake.
- Decoreer de cake met fijngehakte pistachenoten en frambozen.
Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.