E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kinderdijk impressie

Ingrediënten

Biscuit

  • 225 gram eiwitten
  • 165 gram suiker
  • 150 gram eidooiers
  • 12 gram maïzena
  • 158 gram patentbloem

Harde wener

  • 100 gram suiker
  • 200 gram caroteenboter
  • 300 gram bloem
  • 1 ei

Cupcakes

  • 95 gram bloem
  • 110 gram suiker
  • 0.75 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 57.5 gram boter
  • 0.5 ei
  • 1 eidooier
  • vanille-extract
  • 62 gram zure room

Amandelbiscuit

  • 300 gram eiwit
  • 220 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram amandelpoeder
  • 60 gram patentbloem
  • 2 eidooiers

Aardbeiencremeux

  • 4 blaadjes gelatine
  • 150 gram aardbeien
  • 85 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram ei
  • 150 gram boter

Limoencremeux

  • 4 blaadjes gelatine
  • 5 limoenen
  • 85 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram ei
  • 150 gram boter

Bramencremeux

  • 4 blaadjes gelatine
  • 150 gram bramen
  • 85 gram fijne suiker
  • 100 gram ei
  • 150 gram boter

Sinaasappelcremeux

  • 4 blaadjes gelatine
  • 4 handsinaasappelen
  • 85 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram ei
  • 150 gram boter

Wafeltjes

  • 240 gram bloem
  • 95 gram suiker
  • 80 gram koude boter
  • 1 ei
  • 1 mespuntje zout
  • 1 mespuntje kaneel
  • 50 gram zachte boter

Stroop

  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 40 gram suikerstroop
  • 40 gram slagroom
  • 1 mespuntje kaneelpoeder
  • 115 gram boter

Samenstellen

  • aardbeienjam
  • aardbeienlikeur
  • lemon curd
  • Limoncello
  • bramenjam
  • bramenlikeur
  • sinaasappeljam
  • Grand Manier

Italiaans schuim

  • 75 gram water
  • 250 gram suiker
  • 120 gram eiwitten

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Zet de oven aan op 240°C (boven- en onderwarmte).
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Leg extra bakpapier klaar.
  • Leg een taartring met een diameter van 9,5 en 12 centimeter klaar.
  • Leg een cupcakevorm klaar en bekleed met cupcakevormpjes.
  • Zet een wafelijzer klaar.

Biscuit

  • Klop de eiwitten los in de keukenmachine. Voeg zodra ze los komen suiker toe en klop tot stijve pieken.
  • Zeg de machine in de laagste stand en klop de eidooiers er in 10 seconden door. Zet de machine uit.
  • Haal de kom uit de machine en spatel door om te controleren of alle dooiers goed gemengd zijn.
  • Spatel indien nodig nog even door.
  • Zeef bloem en maïzena boven het beslag en spatel door het eimengsel.
  • Spreid het beslag uit over de bakplaten.
  • Zet in de oven en verlaag de temperatuur naar 230°C.
  • Bak in ongeveer 10-14 minuten gaar en droog.
  • Haal uit de oven en leg ondersteboven op een rooster. Verwijder het bakpapier en laat afkoelen.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 180°C.

Harde wener

  • Kluts het ei.
  • Doe bloem in een beslagkom en maak een kuiltje in het midden. Voeg boter, suiker en ei toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Wikkel in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg op een bestoven werkblad dun uit en steek er 6 cirkels uit met een diameter van 9,5 centimeter. Leg op een bollenbakmatje.
  • Steek nog 4 cirkels uit en leg op een beklede bakplaat.
  • Steek 4 cirkels met een diameter van 12 centimeter uit en leg op het bakpapier.
  • Zet alles in de oven en bak in 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 175°C.

Cupcakes

  • Meng bloem, suiker, bakpoeder en een snufje zout in de kom van de keukenmachine.
  • Voeg zachte boter, losgeklopt ei, eidooier, vanille-extract en zure room toe en klop met de vlinderhaak tot een mooi beslag.
  • Schenk het beslag in de cupcakevormen en bak in ongeveer 25 minuten mooi bruin.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 170°C.

Amandelbiscuit

  • Klop eiwitten op tot ze los komen en doe er dan 70 gram fijne suiker bij. Klop goed door tot wit schuim.
  • Meng amandelpoeder met overige suiker en meng patentbloem er door.
  • Zet de machine langzaam en voeg eidooiers toe. Zet de machine na 10 seconden stil. Spatel het amandelmengsel door de eiwitten.
  • Verdeel het beslag over twee bakplaatjes met siliconenmatje.
  • Bak de biscuit in zo’n 10 minuten gaar.

Aardbeiencremeux

  • Week gelatineblaadjes ongeveer 10 minuten in koud water.
  • Pureer 100 gram aardbeien en zeef boven een schaaltje.
  • Doe aardbeienpuree en suiker in een steelpannetje en breng aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur, voeg eieren toe en verhit op laag vuur totdat er binding ontstaat.
  • Snijd boter in blokjes en voeg toe. Roer goed door en schenk dan alles ineen schaal.
  • Knijp gelatine uit en laat smelten in het hete pannetje. Voeg toe aan het aardbeienmengsel.
  • Roer alles goed door en laat afkoelen.
  • Bewaar overige aardbeien ter garnering

Limoencremeux

  • Week gelatineblaadjes ongeveer 10 minuten in koud water.
  • Snijd een schijfje limoen en zet apart ter garnering.
  • Pers limoenen uit en zeef het sap.
  • Doe dit samen met suiker in een steelpannetje en breng aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en voeg losgeklopte eieren toe. Zet terug op laag vuur en blijf roeren totdat er binding ontstaat.
  • Snijd boter in blokjes en voeg toe. Roer goed door.
  • Schenk de massa in een schaal.
  • Knijp gelatine uit en laat smelten in het hete pannetje. Schenk bij het limoenmengsel.
  • Roer goed door en laat afkoelen.

Bramencremeux

  • Week gelatineblaadjes ongeveer 10 minuten in koud water.
  • Pureer 100 gram bramen en zeef boven een schaaltje.
  • Doe bramenpuree en suiker in een steelpannetje en breng aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en klop losgeklopte eieren er bij. Zet weer op het vuur en verhit totdat er binding ontstaat.
  • Snijd boter in blokjes en voeg toe. Roer goed door tot alles is gemengd. Schenk de massa in een schaaltje.
  • Laat gelatineblaadjes smelten in het hete pannetje en schenk bij het bramenmengsel.
  • Roer goed door en laat afkoelen.
  • Bewaar overige bramen ter garnering.

Sinaasappelcremeux

  • Week gelatineblaadjes ongeveer 10 minuten in koud water.
  • Snijd een schijfje sinaasappel af en zet apart ter garnering.
  • Pers sinaasappels uit en zeef het sap.
  • Doe dit samen met suiker in een steelpannetje en breng aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en voeg losgeklopte eieren toe. Zet terug op laag vuur en blijf roeren totdat er binding ontstaat.
  • Snijd boter in blokjes en voeg toe. Roer goed door.
  • Schenk de massa in een schaal.
  • Knijp gelatine uit en laat smelten in het hete pannetje. Schenk bij het limoenmengsel.
  • Roer goed door en laat afkoelen.

Wafeltjes

  • Meng bloem en suiker goed door elkaar.
  • Maak een kuiltje in het midden en doe daar boter, ei, zout en kaneelpoeder in. Kneed goed door elkaar tot een egaal deeg. Maak hier een rolletje van.
  • Verpak in plastic folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Snijd de rolletjes in schijfjes van 27 gram.
  • Warm het kniepertjesijzer voor.
  • Vet het ijzer voor iedere wafel in met zachte boter.
  • Leg een deegschijfje in het ijzer en bak in ongeveer 25 seconden per kant gaar.
  • Haal uit het ijzer, snijd de wieken er uit (maak een gaatje in het midden) en laat afkoelen op een rooster.

Stroop

  • Doe suiker en suikerstroop in een pannetje en voeg eventueel wat water toe. Laat zachtjes karamelliseren.
  • Blus af met slagroom, voeg kaneel toe en roer boter er doorheen.
  • Zet koud weg.

Samenstellen

  • Zet de cupcakes op de harde wenerschijfjes en spuit af met de cremeux’. Dit worden de kappen van de molens. Zet koud weg om op te harden.
  • Snijd minimaal 12 cirkels uit de biscuit. Trempeer 3 biscuitcirkels met likeur naar smaak en smeer er een beetje jam op.
  • Snijd uit het amandelbiscuit repen van 6 centimeter hoog.
  • Bestrijk een reep met aardbeienjam voor de rode molen.
  • Bestrijk een reep met limoenjam voor de witte molen.
  • Bestrijk een reep met bramenjam voor blauwe molen.
  • Bestrijk een reep met sinaasappeljam voor oranje molen.
  • Rol op tot rolletjes die in de taartringen passen.
  • Vul de hoogste bakring als volgt op:
  1. Een plakje harde wener,
  2. Een laagje jam (kies de smaak van de ‘kleur’ molen),
  3. Plakje biscuit,
  4. Laagje cremeux (kies die smaak die past bij de molen),
  5. Plakje biscuit,
  6. Laagje cremeux,
  7. Opgerolde amandelbiscuit,
  8. Laagje cremeux,
  9. Plakje harde wener.
  • Laat opstijven in de koelkast.
  • Plak de cupcakekappen op de molens.

Italiaans schuim

  • Doe water en 225 gram suiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Kook tot een suikersiroop van 120°C.
  • Doe eiwitten in een beslagkom van de keukenmachine. Zodra de suikersiroop boven de 100°C wordt, klop de eiwitten op. Zodra de eiwitten los komen voeg 25 gram suiker toe. Klop tot wit schuim.
  • Schenk vervolgens al kloppend voorzichtig de suikersiroop bij de eiwitten. Blijf kloppen tot glanzende stijve pieken en hen schuim op kamertemperatuur is.
  • Doe schuim in een spuitzak en spuit de molens af met het schuim.
  • Werk af met een kam.
  • Brand het schuim mooi met een crème brûlée brander.
  • Garneer met het achtergehouden fruit.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.