Voorbereiding
- Zet de oven aan op 240°C (boven- en onderwarmte).
- Bekleed 2 bakplaten met bakpapier. Leg extra bakpapier klaar.
- Leg een taartring met een diameter van 9,5 en 12 centimeter klaar.
- Leg een cupcakevorm klaar en bekleed met cupcakevormpjes.
- Zet een wafelijzer klaar.
Biscuit
- Klop de eiwitten los in de keukenmachine. Voeg zodra ze los komen suiker toe en klop tot stijve pieken.
- Zeg de machine in de laagste stand en klop de eidooiers er in 10 seconden door. Zet de machine uit.
- Haal de kom uit de machine en spatel door om te controleren of alle dooiers goed gemengd zijn.
- Spatel indien nodig nog even door.
- Zeef bloem en maïzena boven het beslag en spatel door het eimengsel.
- Spreid het beslag uit over de bakplaten.
- Zet in de oven en verlaag de temperatuur naar 230°C.
- Bak in ongeveer 10-14 minuten gaar en droog.
- Haal uit de oven en leg ondersteboven op een rooster. Verwijder het bakpapier en laat afkoelen.
- Verlaag de oventemperatuur naar 180°C.
Harde wener
- Kluts het ei.
- Doe bloem in een beslagkom en maak een kuiltje in het midden. Voeg boter, suiker en ei toe en kneed tot een soepel deeg.
- Wikkel in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Rol het deeg op een bestoven werkblad dun uit en steek er 6 cirkels uit met een diameter van 9,5 centimeter. Leg op een bollenbakmatje.
- Steek nog 4 cirkels uit en leg op een beklede bakplaat.
- Steek 4 cirkels met een diameter van 12 centimeter uit en leg op het bakpapier.
- Zet alles in de oven en bak in 15 minuten goudbruin en gaar.
- Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
- Verlaag de oventemperatuur naar 175°C.
Cupcakes
- Meng bloem, suiker, bakpoeder en een snufje zout in de kom van de keukenmachine.
- Voeg zachte boter, losgeklopt ei, eidooier, vanille-extract en zure room toe en klop met de vlinderhaak tot een mooi beslag.
- Schenk het beslag in de cupcakevormen en bak in ongeveer 25 minuten mooi bruin.
- Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Verlaag de oventemperatuur naar 170°C.
Amandelbiscuit
- Klop eiwitten op tot ze los komen en doe er dan 70 gram fijne suiker bij. Klop goed door tot wit schuim.
- Meng amandelpoeder met overige suiker en meng patentbloem er door.
- Zet de machine langzaam en voeg eidooiers toe. Zet de machine na 10 seconden stil. Spatel het amandelmengsel door de eiwitten.
- Verdeel het beslag over twee bakplaatjes met siliconenmatje.
- Bak de biscuit in zo’n 10 minuten gaar.
Aardbeiencremeux
- Week gelatineblaadjes ongeveer 10 minuten in koud water.
- Pureer 100 gram aardbeien en zeef boven een schaaltje.
- Doe aardbeienpuree en suiker in een steelpannetje en breng aan de kook.
- Haal de pan van het vuur, voeg eieren toe en verhit op laag vuur totdat er binding ontstaat.
- Snijd boter in blokjes en voeg toe. Roer goed door en schenk dan alles ineen schaal.
- Knijp gelatine uit en laat smelten in het hete pannetje. Voeg toe aan het aardbeienmengsel.
- Roer alles goed door en laat afkoelen.
- Bewaar overige aardbeien ter garnering
Limoencremeux
- Week gelatineblaadjes ongeveer 10 minuten in koud water.
- Snijd een schijfje limoen en zet apart ter garnering.
- Pers limoenen uit en zeef het sap.
- Doe dit samen met suiker in een steelpannetje en breng aan de kook.
- Haal de pan van het vuur en voeg losgeklopte eieren toe. Zet terug op laag vuur en blijf roeren totdat er binding ontstaat.
- Snijd boter in blokjes en voeg toe. Roer goed door.
- Schenk de massa in een schaal.
- Knijp gelatine uit en laat smelten in het hete pannetje. Schenk bij het limoenmengsel.
- Roer goed door en laat afkoelen.
Bramencremeux
- Week gelatineblaadjes ongeveer 10 minuten in koud water.
- Pureer 100 gram bramen en zeef boven een schaaltje.
- Doe bramenpuree en suiker in een steelpannetje en breng aan de kook.
- Haal de pan van het vuur en klop losgeklopte eieren er bij. Zet weer op het vuur en verhit totdat er binding ontstaat.
- Snijd boter in blokjes en voeg toe. Roer goed door tot alles is gemengd. Schenk de massa in een schaaltje.
- Laat gelatineblaadjes smelten in het hete pannetje en schenk bij het bramenmengsel.
- Roer goed door en laat afkoelen.
- Bewaar overige bramen ter garnering.
Sinaasappelcremeux
- Week gelatineblaadjes ongeveer 10 minuten in koud water.
- Snijd een schijfje sinaasappel af en zet apart ter garnering.
- Pers sinaasappels uit en zeef het sap.
- Doe dit samen met suiker in een steelpannetje en breng aan de kook.
- Haal de pan van het vuur en voeg losgeklopte eieren toe. Zet terug op laag vuur en blijf roeren totdat er binding ontstaat.
- Snijd boter in blokjes en voeg toe. Roer goed door.
- Schenk de massa in een schaal.
- Knijp gelatine uit en laat smelten in het hete pannetje. Schenk bij het limoenmengsel.
- Roer goed door en laat afkoelen.
Wafeltjes
- Meng bloem en suiker goed door elkaar.
- Maak een kuiltje in het midden en doe daar boter, ei, zout en kaneelpoeder in. Kneed goed door elkaar tot een egaal deeg. Maak hier een rolletje van.
- Verpak in plastic folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Snijd de rolletjes in schijfjes van 27 gram.
- Warm het kniepertjesijzer voor.
- Vet het ijzer voor iedere wafel in met zachte boter.
- Leg een deegschijfje in het ijzer en bak in ongeveer 25 seconden per kant gaar.
- Haal uit het ijzer, snijd de wieken er uit (maak een gaatje in het midden) en laat afkoelen op een rooster.
Stroop
- Doe suiker en suikerstroop in een pannetje en voeg eventueel wat water toe. Laat zachtjes karamelliseren.
- Blus af met slagroom, voeg kaneel toe en roer boter er doorheen.
- Zet koud weg.
Samenstellen
- Zet de cupcakes op de harde wenerschijfjes en spuit af met de cremeux’. Dit worden de kappen van de molens. Zet koud weg om op te harden.
- Snijd minimaal 12 cirkels uit de biscuit. Trempeer 3 biscuitcirkels met likeur naar smaak en smeer er een beetje jam op.
- Snijd uit het amandelbiscuit repen van 6 centimeter hoog.
- Bestrijk een reep met aardbeienjam voor de rode molen.
- Bestrijk een reep met limoenjam voor de witte molen.
- Bestrijk een reep met bramenjam voor blauwe molen.
- Bestrijk een reep met sinaasappeljam voor oranje molen.
- Rol op tot rolletjes die in de taartringen passen.
- Vul de hoogste bakring als volgt op:
- Een plakje harde wener,
- Een laagje jam (kies de smaak van de ‘kleur’ molen),
- Plakje biscuit,
- Laagje cremeux (kies die smaak die past bij de molen),
- Plakje biscuit,
- Laagje cremeux,
- Opgerolde amandelbiscuit,
- Laagje cremeux,
- Plakje harde wener.
- Laat opstijven in de koelkast.
- Plak de cupcakekappen op de molens.
Italiaans schuim
- Doe water en 225 gram suiker in een steelpannetje en breng aan de kook. Kook tot een suikersiroop van 120°C.
- Doe eiwitten in een beslagkom van de keukenmachine. Zodra de suikersiroop boven de 100°C wordt, klop de eiwitten op. Zodra de eiwitten los komen voeg 25 gram suiker toe. Klop tot wit schuim.
- Schenk vervolgens al kloppend voorzichtig de suikersiroop bij de eiwitten. Blijf kloppen tot glanzende stijve pieken en hen schuim op kamertemperatuur is.
- Doe schuim in een spuitzak en spuit de molens af met het schuim.
- Werk af met een kam.
- Brand het schuim mooi met een crème brûlée brander.
- Garneer met het achtergehouden fruit.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.