Bakgereedschap
- Bakplaat
- Eventueel: Staande mixer
- Kwastje
- Liniaal
- Weegschaal
- Folie
Vlechtbrood
- Verwarm 50 milliliter melk tot ongeveer 37 graden.
- Voeg de gist toe en roer goed door. Laat 5 minuten staan.
- Doe de bloem in een mengkom en maak een kuiltje in het midden. Doe er de suiker, de rest van de lauwwarme melk, boter en het gistmengsel in.
- Meng met een lepel of vork tot een zacht, slap deeg en laat 15 minuten afgedekt rusten.
- Voeg extra lauwwarme melk toe als het te droog is en extra bloem als het te vochtig is.
- Bestuif het werkvlak licht met bloem, voeg het zout toe aan het deeg en kneed het in 8-15 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Je kunt ook een staande mixer gebruiken, kneed het deeg dan 3 minuten op lage snelheid.
- Dek het deeg af met een vochtige keukendoek en laat op een tochtvrije plaats minimaal 1 uur rijzen of tot het deeg in volume verdubbeld is.
- Weeg 500 gram deeg af en verdeel het in 4 gelijke delen.
- Bol elk stukje op en laat het nog 10 minuten rijzen.
- Rol elk stuk uit tot een streng van 25 centimeter.
- Gebruik het kwastje en wat water om de strengen te versieren:
- 1 streng van sesamzaad
- 1 streng van lijnzaad
- 1 streng van gemengde zaden
- 1 streng bestrijk je met een beetje losgeklopt ei.
- Leg de 4 strengen nu in een recht kruis. Dat ziet er zo uit.
- Nu gaan we vlechten volgens dit schema:
- Leg boven naar beneden
- Leg beneden naar boven
- Leg links naar rechts
- Leg rechts naar links
- Herhaal dit totdat er een vlecht is.
- Bol het vlechtbrood nu nog een klein beetje op.
- Leg het brood op een ingevette en met bakpapier beklede bakplaat.
- Vet een stukje folie in en leg dat over het brood.
- Laat nogmaals minimaal 1 uur rijzen of tot het brood in volume verdubbeld is.
- Verwarm de oven voor op 220 graden en zet een bakje water onderin de oven.
- Bak het brood in +/- 20 minuten goudbruin en gaar.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.