E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

KIDS: Spektakel bouwwerk van koek

Dit spektakel bouwwerk van koek is gemaakt van ‘construction dough’, zoals ze dat in de Verenigde Staten noemen. Vrij vertaald: een deeg waar je op kunt bouwen! De koek wordt na het bakken heel erg hard, waardoor hij geschikt is voor het bouwen van koekhuisjes en onverpakt lang houdbaar blijft. Deze koeken zijn niet per se bedoeld om te eten, al kan dat natuurlijk best lekker zijn. Voor dit spektakel bouwwerk ben je helemaal vrij in je keuze van wat je wilt maken. Het mag een gebouw zijn, zoals een leuk peperkoekhuisje, maar dat hoeft niet. Denk ook aan een auto, vliegtuig of een kasteel.

Koekjes
Kids
(8) reviews

Ingrediënten

Koeken

  • 250 gram margarine
  • 250 gram suikerbakkerspoeder
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • 250 milliliter stroop
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel kaneel
  • 780 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 120 milliliter koffie

Karamel

  • 300 gram suiker
  • 100 milliliter water

Royal Icing

  • 1 eiwit
  • 250 gram poedersuiker
  • water
  • vloeibare kleurstof

Opbouw

  • Verschillende kleuren chocolade en marsepein
  • Alles wat je kan vinden in de snoepkast mag je gebruiken

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Bakplaat
  • Kwastje
  • Spuitzak
  • Steelpan
  • Thermometer
  • Uitrollatjes van 0,5 centimeter dik
  • Uitsteekvormen

Koeken

  • Meng de margarine met de suiker, stroop en specerijen met een deeghaak op de laagste stand tot een romig mengsel.
  • Voeg de bloem, zout en water of koffie toe en mix tot een egaal en samenhangend deeg.
  • Maak van het deeg een platte ‘pizzabodem’ van 1-2 centimeter dik en verpak het in folie.
  • Koel het deeg minstens 8 uur in de koelkast.
  • Rol het deeg (met behulp van 2 uitrollatjes) uit tot 0,5 centimeter dik tussen 2 stukken bakpapier.
  • Steek verschillende vormen uit het deeg voor jouw bouwwerk.
  • Bak de koeken ongeveer 20 tot 30 minuten op 160 graden tot het deeg stevig aanvoelt wanneer je zachtjes je vinger in het midden van het grootste onderdeel duwt.
  • Laat de koeken eerst 10 minuten op de bakplaat liggen, voordat je ze verplaatst naar een rooster om ze helemaal te laten afkoelen.
  • Controleer de onderdelen nadat ze zijn afgekoeld en hard zijn en snijd ze, indien nodig, opnieuw op maat met een kartelmes.

Karamel

  • Breng suiker en water aan de kook tot de suiker is opgelost.
  • Roer niet meer in de pan zodra het mengsel kookt.
  • Laat de suiker doorkoken tot een goudbruine karamel. Mocht je een suikerthermometer gebruiken, dan moet je de suiker koken tot ongeveer 170 graden.

Royal Icing

  • Meng de eiwit met de poedersuiker.
  • Eventueel kun je de icing een beetje verdunnen met wat water.
  • Als je het leuk vindt kun je de icing een kleurtje geven met vloeibare kleurstof.

Opbouw

  • Plak met de karamel alle koek onderdelen aan elkaar om jouw spektakel bouwwerk op te bouwen.
  • Versier je bouwwerk zo mooi mogelijk met Royal Icing, chocolade, marsepein en ander lekkers dat je in de kast kunt vinden.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.