Voorbereiding
- Maak van papier een patroon van een kerstboom van ongeveer 35 bij 24 centimeter.
- Leg al je uitsteekvormpjes klaar.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
Gemberkoek
- Roer de boter zacht met de rietsuiker.
- Voeg het losgeklopte ei, de ahornsiroop, de dadelstroop en de melk toe.
- Zeef de bloem met het bakpoeder en gemberpoeder boven het beslag.
- Kneed tot een samenhangend deeg.
- Verpak in plasticfolie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.
- Rol het deeg op een bakpapier uit tot 3-4 millimeter dikte.
- Leg het patroon van de kerstboom erop en snijd 2 kerstbomen uit.
- Snijd bij de ene kerstboom een inkeping aan de bovenkant. Snijd bij de andere kerstboom een inkeping aan de onderkant. Je gaat de twee koeken straks in elkaar schuiven, zodat je een 3D-kerstboom kunt maken.
- Leg de kerstbomen met het bakpapier op een bakplaat en bak ze in 13 tot 15 minuten af in een voorverwarmde oven totdat ze goudbruin van kleur zijn en stevig aanvoelen.
- Laat de kerstbomen afkoelen voordat je gaat decoreren.
- Van het overgebleven deeg kun je grote kerstfiguren koekjes maken.
Venkel-anijskoekjes
- Rooster het venkelzaad in een koekenpan.
- Strooi het venkelzaad met het steranijspoeder op een bakpapier, vouw dicht en ga er met de deegroller goed overheen zodat het venkelzaad fijn gemalen wordt.
- Roer de boter zacht met de basterdsuiker.
- Voeg het zout, de kruiden en de sinaasappelrasp toe.
- Voeg het losgeklopte ei toe.
- Zeef de bloem met het bakpoeder boven het beslag.
- Kneed tot een samenhangend deeg.
- Verpak in plasticfolie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.
- Rol het deeg uit tot 2-3 millimeter dikte.
- Steek (of snijd) 40 mini kerstfiguren en 3 sterren uit het deeg.
- Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Steek in de zijkant van de drie sterren een cocktailprikker.
- Bak de koekjes in 7-8 minuten af.
- Laat de koekjes volledig afkoelen voordat je gaat decoreren.
- Van het overgebleven deeg kun je extra grote kerstfiguren koekjes maken.
Royal icing
- Meng het eiwitpoeder met het water.
- Voeg 2/3e deel van de poedersuiker toe en klop zeker 10 minuten rustig door.
- Voeg het citroensap, het vanille-extract en de rest van de poedersuiker toe.
- Klop op een hogere stand totdat er pieken ontstaan die mooi glanzen.
- Dek de icing tot gebruik af met huishoudfolie.
- Doe twee eetlepels witte icing in een spuitzak.
- Breng de overige icing op kleur met kleurstof. Maak 4/5e donkergroen en 1/5e lichtgroen. Doe de icing in twee verschillende spuitzakken.
Fondant
- Kneed het fondant soepel.
- Duw het fondant in de mal van de kerstengel en maak zo twee kerstengeltjes.
- Rol de fondant uit en steek er 40 mini kerstfiguren uit. Zorg dat je dezelfde soort en aantal hebt als je venkel-anijskoekjes.
Opbouw
- Schuif de twee grote kerstboom-koeken in elkaar.
- Spuit met de groene cacaoboter spray accenten op de kerstboom.
- Spatel/strijk/spuit groene icing op de kerstboom (eerst donkergroen en breng accenten aan met lichtgroen).
- Plak de 2 kerstengeltjes van fondant op de top van de kerstboom met witte icing.
- Plak de mini kerstfiguren van witte fondant met witte royal icing op de 40 koekjes van mini kerstfiguren. Decoreer naar wens met gouden balletjes (spuit een bolletje witte icing en druk het gouden balletje erin).
- Plak de versierde koekjes aan de kerstboom. Gebruik groene icing om te ‘plakken’.
- Versier de kerstboom naar wens met gouden balletjes.
- Steek een koekje met cocktailprikker in de top als piek.
- Verdeel de losse grote kerstfiguur gember- en anijskoekjes over een kerstschaal en zet deze naast de kerstboom.
Bakgereedschap
- Patroon kerstboom
- Uitsteekvormpjes stervormig (klein +/- ø 3 centimeter en groot +/- ø 6 centimeter)
- Uitsteekvormpjes kerstfiguren (klein +/- ø 3 centimeter en groot +/- ø 6 centimeter)
- Keukenmachine met toebehoren
- Deegroller
- Rasp
- Taartrooster
- Spuitzakken
- Cocktailprikkers
- Garde
- Thermometer
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.