E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kardemom-, abrikozen- en walnotentulband

Ruth

Recept van
Ruth

Cake
(15) reviews

Ingrediënten

Tulband

  • 250 gram gedroogde abrikozen
  • 0.5 kopje water
  • 1 kardemompeultje
  • 360 gram patentbloem (plus extra om te bestuiven)
  • 1 sinaasappel (rasp)
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 0.75 theelepel baking soda
  • 0.75 theelepel bakpoeder
  • 0.25 theelepel zout
  • 0.5 theelepel kardemom (gemalen)
  • 225 gram ongezouten boter (plus extra voor het invetten)
  • 350 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 240 milliliter karnemelk
  • 100 gram gehakte walnoten
  • poedersuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 155°C en plaats het rooster onderin de oven.
  • Vet de tulbandvorm in en bestuif met bloem.

Tulband

  • Kook de gedroogde abrikozen met het water en het kardemompeultje 10 minuten op zacht vuur.
  • Zet het vuur uit en laat het met de deksel op de pan afkoelen.
  • Snijd de abrikozen in stukjes en meng de stukjes met een beetje bloem.
  • Meng de sinaasappelrasp met het sinaasappelsap in een kommetje.
  • Zeef de bloem met de baking soda, het bakpoeder, zout en kardemompoeder.
  • Klop met een mixer de boter tot het luchtig is.
  • Voeg geleidelijk de suiker toe en klop het 1 minuut door.
  • Voeg een voor een de eieren toe.
  • Zet de mixer op een lage snelheid en voeg afgewisseld de droge ingrediënten en de karnemelk toe in drie delen. Eindig met de droge ingrediënten.
  • Roer de sinaasappelsap –en rasp door het beslag.
  • Spatel tot slot voorzichtig de walnoten en de abrikozen erdoor.
  • Giet het beslag in de tulbandvorm.
  • Bak de tulband in circa 75 minuten gaar. Controleer na de baktijd de gaarheid van de tulband door met een satéprikker in het midden de prikken. Als de satéprikker er schoon uitkomt, is de tulband gaar.
  • Haal de tulband uit de oven, laat nog 5-10 minuten in de bakvorm zitten en stort de tulband op een rooster om verder af te koelen.
  • Bestuif voor serveren met poedersuiker.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.