Bladerdeeg
- Meng de bloem, het water, het zout en 50 gram van de boter tot een soepel deegje.
- Vorm het alvast een beetje tot een vierkant en verpak het in vershoudfolie.
- Laat het deeg een half uurtje in de koelkast rusten.
- Vorm de overige 200 gram boter tot een vierkante plak van ongeveer 15 x 15 centimeter en 0,5 centimeter dik.
- Doe dit bijvoorbeeld door een envelopje te vouwen van een vel bakpapier en de boter hierin uit te rollen.
- Is de boter door het rollen erg zacht geworden? Laat het pakketje boter dan een paar minuten in de vriezer stevig worden.
- Neem het deeg uit de koelkast en bestuif het aanrecht met bloem.
- Rol het uit tot een langwerpige plak van ongeveer 15 x 30 centimeter.
- Zorg dat de korte kant naar u toe ligt.
- Leg de plak boter op de ene helft van het deeg en vouw de andere helft er overheen.
- Nu kun je beginnen met het ‘toeren’ ofwel, het herhaaldelijk vouwen en uitrollen van het deeg.
- Draai het deeg een kwartslag, zodat de open kant naar boven wijst.
- Rol het deeg uit tot een langwerpige plak en vouw deze in vieren.
- Draai het deeg weer een kwartslag en rol wederom uit.
- Vouw het deeg weer in vieren.
- Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.
- Herhaal deze procedure nog 2 keer.
- In totaal vouw je het deeg dus 6 keer in vieren.
- Laat het deeg na de 6e keer een uur in de koelkast rusten, voor je het gebruikt.
Kaasstengels vulling
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit tot een plak van in ieder geval 40 cm breed en ongeveer 2 mm dik.
- Verdeel de plak in twee delen (2 plakken van 20 cm breed).
- Klop de dooiers los en bestrijk een van de plakken hiermee.
- Bestrooi met geraspte kaas.
- Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.
- Leg de tweede plak er bovenop en rol de plak iets uit, zodat de vulling goed vast zit.
- Bestrijk de bovenkant met eidooier en bestrooi met sesamzaad.
Afwerking van de kaasstengels
- Snijd de plak in repen van ongeveer 2 centimeter breed en 20 centimeter lang.
- Draai de stengels een paar keer en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de kaasstengels in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Let op! Het is belangrijk dat de kaasstengels goed krokant zijn.
- Twijfel je of de stengels helemaal gaar zijn, maar zijn ze al wel behoorlijk bruin? Zet de oven dan terug naar 160°C en laat ze nog even aandrogen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.