Bakgereedschap
- Keukenmachine met toebehoren
- Deegroller
- Bakpapier
- Bakplaat
- Spatel
- Mengkom
- 2 spuitzakken
- 2 spuitmondjes (nummer 3 en 5)
- Steelpan
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
Koekjes
- Meng boter, suiker, ei, melk, vanillemerg en zout in de mengkom van een keukenmachine.
- Draai het mengsel tot het vocht is opgenomen.
- Meng ondertussen bloem en bakpoeder in een aparte kom.
- Doe bloem in 1 keer bij het botermengsel en meng nogmaals in de keukenmachine. Begin rustig om te voorkomen dat er veel bloem uit de kom stuift en draai tot een gezet deeg.
- Kneed het deeg, als het stevig genoeg is, nog even met de hand door.
- Rol het deeg vervolgens tot een pil, druk het iets plat en verpak in vershoudfolie.
- Laat het deeg een uur rusten in de koelkast.
- Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en rol het deeg met een deegroller uit.
- Doe dit altijd van binnen naar buiten, zodat de deegplak mooi recht blijft.
- Draai de plak af en toe om, dan blijft het aanrecht mooi schoon. Rol het deeg tot een plak van 3 millimeter dik.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en snijd de deegplak in 18 koekjes van 7 bij 14 centimeter.
- Verdeel de koekjes over de bakplaat en zorg voor voldoende ruimte ertussen.
- Plaats de koekjes per 6 in 18 minuten goudbruin en gaar.
Icing
- Voeg poedersuiker aan een mengkom van de keukenmachine toe. Zet de keukenmachine op de laagste stand en volg scheutje voor scheutje met eiwit.
- Houd een klein deel apart in een spuitzak om kaders te treken langs de buitenste randen van de koekjes.
- Draai het overige mengsel door in de keukenmachine en voeg een klein scheutje water toe.
- Plaats vervolgens een natte theedoek over de icing.
Afwerken/garneren
- Schep de iets verdunde icing in een spuitzak en werk daar de koekjes mee af.
- Trek de icing mooi recht met een spateltje.
- Versier, indien gewenst, tot slot de koekjes met gekleurde icing.
- Maak een karamel van suiker en 80 gram water (niet roeren!), doop de uiteinden van de koekjes erin en bouw van de koekjes een kaartenhuis.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.