Voorbereidingen
- Oven voorverwarmen op 180 graden (hete lucht).
Bakgereedschap
- 3 bakvormen/blikken rond (ø 20 centimeter)
- 2 bakringen rond (ø 16 centimeter)
- 2 spuitzakken
- 1 spuitmond glad (rvs) (ø 1,6 of 1,8 centimeter)
- Kernthermometer
- Setje penseeltjes
Cake
- Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout.
- Draai in de mixer (medium snelheid) een paar minuten de boter, het suiker en het vanille tot een zachte massa.
- Doe de eieren er nu één voor één bij – elk ei goed laten opnemen. Daarna de kleurstof toevoegen tot er een mooie roze/rode kleur ontstaat.
- Strooi de droge ingrediënten er nu in vier stappen bij – tussen elke stap 1/3 van de melk toevoegen. Mixer niet te lang laten draaien als de bloem in het mengsel zit.
- Als laatste de chocolade druppels toevoegen en doormengen.
- Het beslag over de bakvormen verdelen.
- Deeg ongeveer 30 minuten bakken tot het gaar is – test met satéprikker (die moet er schoon uitgetrokken kunnen worden).
- Laat alles even afkoelen in de vormen en vervolgens op een taartrooster. De bovenkant er afsnijden.
Trempeersiroop
- Water en kristalsuiker in een pannetje aan de kook brengen en laten koken totdat de suiker is opgelost.
- De likeur toevoegen en het geheel zachtjes doorkoken – niet langer dan 5 minuten.
- De oplossing laten afkoelen en de cakes besprenkelen (eventueel met een trempeerfles) met de siroop voordat de botercrème erop gaat.
Italiaanse Meringue botercrème
- In een steelpan op middelhoog vuur suiker en water laten koken. Intussen de eiwitten in de metalen mengkom van de mixer storten en de garde plaatsen.
- Zodra het suikerwater een temperatuur van ongeveer 110 graden heeft bereikt, de eiwitten er op middelhoge snelheid doorheen kloppen tot ze stevig, maar niet té stevig, zijn.
- Wanneer het suikerwater de 121 graden heeft bereikt, de oplossing van het vuur halen en direct (maar met een geleidelijke straal) in de mengkom gieten, terwijl de mixer blijft draaien. Meringue verder kloppen tot die op kamertemperatuur is. De mengkom mag van buiten niet warm aanvoelen.
- Al kloppend de boter stukje voor stukje toevoegen tot er een mooie smeerbare consistentie is ontstaan. Nu de vanille erbij.
- De botercrème verdelen over twee kommen en één hiervan wegzetten voor later gebruik. De andere mengkom nu kleuren door rode kleurstof toe te voegen tot de crème dezelfde kleur heeft als de cakes.
Watermeloenmousse
- Water met 225 gram suiker aan de kook brengen. De gelatine weken in ruim koud water.
- Begin met het kloppen van de eiwitten zodra de siroop een temperatuur van zo’n 110 graden heeft bereikt. Als de siroop 120 graden is, schenk de eiwitten er in een langzame straal bij. Direct – nu het nog warm is – ook de gelatine toevoegen en alles verder kloppen tot het wat is afgekoeld. De watermeloenpuree toevoegen en erdoor mengen (puree mag best koud).
- Slagroom lobbig kloppen (yoghurt-dikte) en vervolgens het meringue/watermeloen-mengsel in 2 x toevoegen tot een mooie mousse ontstaat. Eventueel met rode kleurstof bijkleuren om dezelfde kleur als de crème en taart te krijgen.
- De watermeloen indien nodig in kleine blokjes snijden en door de mousse roeren.
- De mousse daarna in 2 taartringen van 16 centimeter doorsnede schenken en laten opstijven in de koeling.
Montage
- De eerste cakelaag met getrempeerde kant naar boven leggen. Hier een deel van de rode botercrème op smeren (of spuiten met spuitzak) en er wat chocolade druppels overheen strooien.
- Op de tweede laag en derde laag de meloenmousse leggen – spuit een cirkel rode botercrème om de mousse heen op de rand van de cake.
- Dek de taart af met de bolvormige cake (ronding naar boven). Indien nodig het geheel licht bijsnijden om een mooie vorm te krijgen.
- Smeer een klein deel van de nog witte botercrème op de cake om de kruimels ‘vast te zetten’. Even laten opstijven in de koeling en vervolgens de rest van de witte botercrème op de taart aanbrengen. Deze laag mag best ruim 0,5 centimeter zijn. Weer even laten opstijven.
Fondant/Afwerking
- De fondant uitrollen met een deegroller tot 2-3 millimeter. Bekleed hier de taart mee.
- Met een fondantstrijker en de hand de fondant strak tegen de taart aan aanbrengen – strijk alle plooien eruit.
- De kleurstoffen met een paar druppels wodka verdunnen om te kunnen smeren. Indien nodig wat kleuren met elkaar mengen om juiste kleur te krijgen voor de donkere strepen.
- Kleur met een penceeltje aanbrengen op de fondant. Na licht drogen met een droog penseeltje iets vervagen. Willekeurige stippen zetten met de penseel – een lichte kleur helpt daarbij om het gewenst effect te krijgen.
- Als laatste de bruine kleurstof gebruiken om bovenop een soort pit te tekenen (de aanhechting naar de tak waar deze watermeloen ooit aan groeide).
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.