E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

It’s a sweet Christmas

Een parel van een baksel, deze tulband gevuld met parelsuiker en cranberry’s. Klaar? Smullen maar!

Kim B (2018)

Recept van
Kim B (2018)

Brood
(34) reviews

Ingrediënten

Tulband

  • 250 gram T65 bloem
  • 25 gram verse gist
  • 55 gram boter
  • 180 gram parelsuiker
  • 175 milliliter volle melk
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 1 sinaasappel
  • 120 gram gedroogde cranberry’s
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 7 gram zout

Garnering

  • 150 gram boter (op kamertemperatuur)

Afwerken/decoratie

  • 50 gram poedersuiker

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Kookthermometer
  • Garde
  • Kwast
  • Deegkrabber
  • Tulbandvorm
  • Taartrooster
  • Vershoudfolie
  • Spuitzak
  • Spuitmondje
  • Zeef
  • Rasp
  • Mengkom

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.

Tulband

  • Wel de cranberry’s circa 15 minuten in een bak met lauwwarm water.
  • Boen en rasp de schil van de sinaasappel.
  • Verhit een pan met melk, boter, sinaasappelrasp en gembersiroop tot 35 graden.
  • Haal de pan van het vuur, voeg de gist toe en laat oplossen.
  • Schenk het melkmengsel in een mengkom en zeef bloem, kaneelpoeder en zout erboven.
  • Kneed het deegmengsel in de keukenmachine tot een soepel deeg.
  • Dek de kom vervolgens af met vershoudfolie en laat het deeg 10 minuten rijzen.
  • Laat ondertussen de cranberry’s uitlekken op een theedoek en dep ze voorzichtig droog.
  • Voeg cranberry’s en suiker aan het deeg toe en kneed goed door.
  • Vorm vervolgens een bol van het deeg en laat 20 minuten rijzen.
  • Vet de tulbandvorm in met boter.
  • Vorm opnieuw een bol van het deeg en druk een gat in het midden. Laat de deegbol in de tulbandvorm zakken en laat opnieuw 45-60 minuten rijzen.
  • Plaats de tulbandvorm in de voorverwarmde oven, draai de temperatuur naar 200 graden en bak het brood in 35 minuten goudbruin en gaar (kerntemperatuur van 95 graden).
  • Laat het brood afkoelen op een taartrooster.

Garnering

  • Klop de boter luchtig in de keukenmachine.
  • Schep de boter in een spuitzak met spuitmondje.

Afwerken/decoratie

  • Bestrooi het brood met poedersuiker en serveer met een toefje luchtige boter.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.