Colomba di pasqua
Colomba di pasqua is een warm paasbrood, deze variant is volledig vegan. Zo’n brood dat tijdens Pasen niet misstaat op tafel, bij de brunch of het ontbijt.
Bakbenodigdheden
- Hakmolen
- Staande mixer met toebehoren
- Bakplaat
- Bakpapier
- Bakkwast
- Cornetje
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Maak het vruchtenmengsel een dag van tevoren.
Vruchtenmengsel
- Meng alle ingrediënten door elkaar.
- Laat minstens 24 uur staan voor gebruik.
Amandelspijs
- Maal alle ingrediënten met de hakmolen tot een egale spijs.
- Laat rusten in de koeling.
Stoldeeg
- Verwarm de helft van de melk tot lauwwarm.
- Roer de suiker, honing en gist erdoor en laat even staan.
- Meng de bloem, appelmoes, pistachepasta, zout, limoenrasp, boter, piment, peper en de gist-melk mengsel door elkaar.
- Kneed het deeg ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg.
- Voeg nog beetje bij beetje de rest van de melk toe als het deeg te droog is.
- Kneed vervolgens het vruchtenmengsel erdoor. Zorg dat de rozijnen goed in het deeg zitten.
- Laat het deeg zo’n 15-30 minuten rijzen.
- Rol ondertussen de spijs voorzichtig uit tot 6 dunne strengen.
- Sla het deeg plat en leg op de werkbank en verdeel het in 6 stukken.
- Neem 3 stukjes deeg en maak hier lange strengen van.
- Vouw de spijsworstjes hier in en knoop het deeg tot 3 kuikentjes.
- Versier ze met geblancheerde amandelen.
- Rol ook de andere deegjes uit tot strengen en vul ze met spijsworstjes.
- Maak een mooie vlecht van de drie strengen. Begin in het midden en vlecht naar de buitenkant.
- Leg de vlecht op een bakpapier en maak er een ronde krans van.
- Meng de sojamelk met de maple syrup en bestrijk de bovenkant van de krans en kuikens hiermee.
- Bestrooi met parelsuiker.
- Laat alle broden weer 30 minuten rijzen.
- Bak de kuikens 25 minuten en de krans 35 minuten.
Afwerking van de colomba di pasqua
- Smelt een beetje boter in een pannetje.
- Haal de broden uit de oven, leg op een afkoelrek en bestrijk royaal met gesmolten boter.
- Bestrooi tot slot met poedersuiker.
- Smelt de pure chocolade en doe in een cornetje.
- Maak twee oogjes op de kuikens.
Meer paasbrood recepten?
Bekijk ook deze recepten voor Babka, een zoet gevuld brood. Of maak een klassieke paasstol volgens recept van Robèrt!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.