E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

It takes two

Farida

Recept van
Farida

Taart
(3) reviews

Ingrediënten

Bitterkoekjes

  • 75 gram amandelmeel
  • 75 gram poedersuiker
  • 1 eiwit
  • 1 theelepel amaretto

Frangipane

  • 63 gram boter
  • 63 gram amandelmeel
  • 63 gram poedersuiker
  • 1 theelepel citroen (rasp)
  • 1 ei
  • 20 gram bloem

Sloffendeeg I

  • 125 gram bloem
  • 3 gram bakpoeder
  • 90 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 45 gram fijne kristalsuiker
  • 45 gram bruine basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • snufje zout
  • 1 theelepel vanille-extract

Chipolatabavarois

  • 5 blaadjes gelatine
  • 75 gram bigarreaux
  • 50 gram blanke rozijnen
  • 25 gram sinaasappel, alleen de schil geraspt
  • 75 gram Marasquin likeur
  • 0.5 vanillestokje
  • 250 gram melk
  • 3 eidooiers
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 300 gram slagroom
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Garnering

  • 150 gram ananas, in kleine blokjes
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • 1 steranijs
  • 1 takje rode bessen
  • 3 takjes munt
  • 100 gram bigarreaux

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor 190°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg een bavarois-vorm klaar met een diameter van 16 centimeter klaar.
  • Vet een bakvorm met een diameter van 18 centimeter in.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Bitterkoekjes

  • Meng in een kom de amandelmeel, poedersuiker, eiwitten en amaretto tot een glad mengsel.
  • Doe het beslag in een spuitzak.
  • Spuit kleine dopjes beslag op de bakplaat en bak in ongeveer 8 tot 10 minuten gaar.
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 180°C.

Frangipane

  • Roer in een kom de boter glad.
  • Spatel amandelmeel, poedersuiker, citroenrasp en ei er door.
  • Zeef de bloem erbij en spatel kort door tot een egaal geheel.
  • Schep de frangipane in een spuitzak en zet tot gebruik in de koelkast.

Sloffendeeg I

  • Meng in een kom de bloem met bakpoeder samen en zet opzij.
  • Klop in de keukenmachine boter, suikers, ei, zout en vanille-extract luchtig.
  • Zeef het bloemmengsel erbij en meng tot een egaal deeg.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Chipolatabavarois

  • Week de gelatineblaadjes in koud water tot zacht.
  • Verkruimel 75 gram van de afgekoelde bitterkoekjes en hak de bigarreaux fijn.
  • Wel de rozijnen, overige bitterkoekjes, sinaasappelsnippers en fijn gesneden bigarreaux in een laagje marasquin.
  • Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg er uit.
  • Breng het stokje en het merg samen met de melk rustig aan de kook.
  • Klop intussen de eidooiers en suiker tot een romig papje, doe er wat van de warme melk bij en roer goed door.
  • Giet het eidooiermengsel in de pan bij de rest van de melk en breng het geheel al roerend opnieuw aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en roer de uitgeknepen gelatineblaadjes erbij, giet het mengsel over in een kom en laat afkoelen.
  • Klop de slagroom half op en plaats in de koelkast tot gebruik.
  • Spatel zodra het eidooiermengsel enigszins is afgekoeld de rozijnen, bitterkoekjes, bigarreaux, sinaasappelsnippers en slagroom erdoor.
  • Vet de bavarois-vorm licht in met zonnebloemolie.
  • Giet de bavarois in de vorm en laat opstijven in de koelkast.

Sloffendeeg II

  • Haal het deeg uit de koeling, rol het uit en druk er met een bakring een ronde plak uit ter grootte van de bakvorm.
  • Leg de deegplak in de beboterde bakvorm.
  • Spuit een dun laagje frangipane op de deegplak en bak ongeveer 20 minuten in de oven.
  • Verwijder de bakvorm meteen na het bakken.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Garnering

  • Smelt een beetje boter in een steelpan.
  • Bak de ananasstukjes samen met de suiker en steranijs lichtbruin.
  • Haal de pan van het vuur, spatel voorzichtig de rode bessen er door en laat afkoelen.
  • Stort de chipolatabavaroise op de afgekoelde zanddeegbodem.
  • Decoreer met de gebakken ananasstukjes, rode bessen, munt en bigarreaux.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.