Bakgereedschap
- Handmixer
- Keukenmachine met toebehoren.
- Paletmes
- Weckpot (2x)
- Spuitmondjes
- Spuitzakken
- Taartrooster
- Springvormen van ø 18 en ø 28 centimeter.
- Wafelijzer
Voorbereiding
- Maak circa 1,5 maand van tevoren de boerenjongens en boerenmeisjes.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet een springvorm van ø18 en een van ø 28 centimeter in. Bekleed de bodem met bakpapier.
Boerenjongens
- Kook de suiker en het water tot een siroop.
- Was de rozijnen goed, tot het water helder is.
- Voeg, zodra de suiker is opgelost, de citroenschil, het kaneelstokje, de steranijs en de rozijnen toe.
- Laat zachtjes doorkoken tot de rozijnen geweld zijn.
- Doe het rozijnenmengsel met de rum in een weckpot en laat circa 6 weken staan op een donker plek.
Boerenmeisjes
- Was de abrikozen en snijd ze in stukjes.
- Breng de abrikozen met het water, de suiker en de citroenschil aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
- Doe de abrikozen samen met de inmaakbrandewijn in een weckpot en laat circa 6 weken staan op een donker plek.
Moskovisch beslag
- Smelt de boter.
- Splits de eieren.
- Klop de eiwitten met de helft van de suiker tot stijve pieken.
- Klop de eidooiers met de rest van de suiker au bain-marie schuimig en lobbig.
- Meng het eiwit met de eidooiers.
- Spatel de bloem erdoor en spatel daarna de boter erdoor.
- Schenk het beslag in de springvormen en bak ze circa 30 minuten in de oven tot de cake goudbruin en gaar is.
- Laat de cakes afkoelen en snijd horizontaal in 2 plakken.
Zwitserse room
- Klop 50 milliliter van de melk op met de eidooiers, 100 gram suiker en de maïzena.
- Verwarm de overige 450 milliliter melk in een pannetje.
- Giet de helft bij je maizena-papje en roer goed door.
- Giet alles terug in de pan en laat circa 3 minuten zachtjes doorkoken tot het indikt.
- Giet in een platte schaal en dek af met folie.
- Laat volledig afkoelen.
- Klop de slagroom met de overige 40 gram suiker stijf.
- Meng slagroom met de afgekoelde banketbakkersroom.
Botercrème
- Klop het ei los.
- Voeg de rum en het water toe en verwarm goed, maar laat het mengsel niet koken.
- Haal de pan, vlak voordat het mengsel kookt, van het vuur en koel direct terug door de pan in een bak koud water te zetten.
- Klop de boter goed luchtig en wit.
- Voeg het ei-rum-mengsel al mixend beetje bij beetje toe.
- Mix nog even flink door. Hoe langer hoe lekkerder!
Boerenjongens- en boerenmeisjes-crème
- Verdeel je botercrème in 3 delen.
- Voeg aan 1 deel 100 centiliter boerenjongens toe.
- Voeg aan een ander deel 100 centiliter boerenmeisjes toe.
Nieuwjaarsrolletjes
- Rasp de schil van de citroen.
- Kneed van alle ingrediënten een samenhangend deeg.
- Maak er bolletjes ter grootte van een dikke knikker van.
- Zet het wafelijzer aan en vet het in.
- Klem bolletje voor bolletje het deeg tussen het wafelijzer om er mooie koeken van te bakken.
- Het verschilt per apparaat, dus houd zelf goed in de gaten hoe lang je koeken nodig hebben.
- Rol de koekjes direct om een stokje, zodra ze uit het wafelijzer komen. Wacht kort, schuif ze daarna van het stokje af en laat ze verder afkoelen.
Opbouw
- Klop de slagroom op met de suiker.
- Snij beide bodems in in 2 lagen.
- Smeer op het onderste biscuit van de grote taart een laag boerenjongenscrème.
- Leg hier weer een laag biscuit op.
- Vul op met een laag Zwitserse room en sluit af met het biscuit.
- Herhaal bovenstaande stappen voor de kleine taart, maar dan met boerenmeisjescrème.
- Plaats de boerenmeisjestaart bovenop de boerenjongenstaart.
- Smeer beide taarten af met de overige botercrème.
- Vul de nieuwjaarsrolletjes met slagroom en versier de taart ermee.
- Decoreer het geheel met goudparels, toeven slagroom, goudspray en glitters en de poedersuiker.
- Steek 3 vuurwerk fonteinen boven in de taart.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.