E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Internationaal broodmandje

Dit broodmandje heeft 3 broodjes uit de internationale keuken in zich verenigd: foccacia, zachte witte broodjes en maïsbrood.

Maarten

Recept van
Maarten

Brood
(3) reviews

Ingrediënten

Broodmand

  • 500 gram tarwebloem
  • 10 gram zout
  • 270 milliliter melk
  • 50 gram margarine
  • 10 gram verse gist
  • 1 ei
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1 eetlepel maanzaad

Focaccia

  • 300 gram patentbloem
  • 2 gram fijne zeezout
  • 3 gram grof zeezout
  • 10 gram basterdsuiker
  • 9 gram gedroogde gist
  • 75 milliliter lauw water
  • 75 milliliter lauwe melk
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gram zongedroogde tomaten
  • 50 milliliter olijfolie (extra virgine)

Zachte witte broodjes

  • 200 gram patentbloem
  • 90 milliliter lauwwarm water
  • 15 milliliter warm water
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 ei
  • 0.5 theelepel zout
  • 13 gram fijne kristalsuiker
  • 30 gram zachte roomboter
  • 1 eetlepel maanzaad
  • 1 eetlepel sesamzaad

Maïsbrood

  • 200 gram tarwebloem
  • 70 gram maïsmeel
  • 7 gram gedroogde gist
  • 20 gram polenta (grover maïsmeel)
  • 8 gram zout
  • 10 gram zonnebloemolie
  • 230 gram water
  • 100 gram maïskorrels

Bereidingswijze

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bakgereedschap

  • Grote kom die in de oven kan (RVS)
  • Ovenschaal
  • Broodbakblik 25 centimeter
  • Knoflookpers

Broodmand

  • Meng alle ingrediënten die je nodig hebt voor de broodmand in de mixer.
  • Laat het deeg 10 minuten rijzen.
  • Kneed het kort en rol het uit tot een dikte van 5 millimeter.
  • Snijd het in lang stroken.
  • Pak een vuurvaste kom en bekleed de buitenkant ervan met aluminiumfolie.
  • Zet de kom omgekeerd neer en leg de stroken er van boven naar beneden overheen. Zorg dat ze aan de bovenzijde goed aan elkaar vast zitten.
  • Vlecht de overige reepjes er dan van links naar rechts tussendoor.
  • Smeer de mand in met een losgeklopt ei, en bestrooi hem met sesamzaad en maanzaad. Bak de mand in 20 minuten gaar.

Focaccia

  • Strooi de bloem op het werkblad en vorm een rond dijkje.
  • Strooi het zout aan de buitenzijde van de bloem.
  • Meng de gist in een klein beetje water en leg binnenin het dijkje van de bloem.
  • Snij de zongedroogde tomaten in stukje en leg deze ook ‘binnendijks’. De geperste knoflook kan er bovenop.
  • Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe en meng voorzichtig de bloem naar het midden toe tot er een deegbal ontstaat.
  • Kneed deze 10 à 12 minuten.
  • Leg het deeg in een schaal en laat het een uur rijzen.
  • Leg het deeg nu op een vel bakpapier en rol het voorzichtig uit met een deegroller. Snij nu voorzichtig in kruislings in met een mes
  • Besmeer hem met wat olijfolie en bestrooi hem met grof zeezout. Bak de focaccia af in 20 minuten.

Zachte witte broodjes

  • Doe de gist bij het warme water
  • Meng in een kom de melk, de boter, de suiker en 25 gram losgeklopt ei.
  • Voeg het gistmengsel toe en roer alles goed door elkaar.
  • Voeg nu langzaam de bloem toe en mix alles goed door elkaar.
  • Laat de mixer 10 minuten rustig doorkneden.
  • Leg het geknede deeg in een nieuwe, ingevette kom.
  • Dek die kom af met huishoudfolie en zet hem op een warme plek. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen.
  • Vet een ovenschaal in en verdeel het deeg in twee strengen en die elk weer in drie stukken.
  • Maak bolletjes van de stukjes deeg en leg ze in de ovenschaal.
  • Dek ze weer af met folie en zet op een warme plek weg (nu zo’n 75 minuten).
  • Verwarm de oven op 190 graden.
  • Smeer de broodjes in met de andere helft van het losgeklopte ei.
  • Bestrooi ze met sesamzaad en maanzaad en bak ze in 20 minuten goudbruin.
  • Als ze uit de over komen: smeer ze direct in met gesmolten boter.

Maïsbrood

  • Breng alle droge ingrediënten (behalve de polenta) in een kom en mix ze even door elkaar.
  • Voeg het water en de zonnebloemolie toe en kneed het deeg op stand 2 (10 tot 15 minuten) tot een soepel en elastisch deeg is ontstaan.
  • Laat het deeg in een licht ingevette kom een uur rijzen totdat het in volume is verdubbeld.
  • Vet het broodbakblik in met wat zonnebloemolie.
  • Haal het deeg uit de kom en kneed het in de vorm van een langwerpig brood.
  • Houd de handen onder de kraan, wrijf het deeg nat, en rol het door de polenta.
  • Rol het deeg weer in het broodbakblik en dek het af. Laat het opnieuw een uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bak het brood in 30 à 35 minuten gaar.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.