Voorbereidingen
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bakgereedschap
- Grote kom die in de oven kan (RVS)
- Ovenschaal
- Broodbakblik 25 centimeter
- Knoflookpers
Broodmand
- Meng alle ingrediënten die je nodig hebt voor de broodmand in de mixer.
- Laat het deeg 10 minuten rijzen.
- Kneed het kort en rol het uit tot een dikte van 5 millimeter.
- Snijd het in lang stroken.
- Pak een vuurvaste kom en bekleed de buitenkant ervan met aluminiumfolie.
- Zet de kom omgekeerd neer en leg de stroken er van boven naar beneden overheen. Zorg dat ze aan de bovenzijde goed aan elkaar vast zitten.
- Vlecht de overige reepjes er dan van links naar rechts tussendoor.
- Smeer de mand in met een losgeklopt ei, en bestrooi hem met sesamzaad en maanzaad. Bak de mand in 20 minuten gaar.
Focaccia
- Strooi de bloem op het werkblad en vorm een rond dijkje.
- Strooi het zout aan de buitenzijde van de bloem.
- Meng de gist in een klein beetje water en leg binnenin het dijkje van de bloem.
- Snij de zongedroogde tomaten in stukje en leg deze ook ‘binnendijks’. De geperste knoflook kan er bovenop.
- Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe en meng voorzichtig de bloem naar het midden toe tot er een deegbal ontstaat.
- Kneed deze 10 à 12 minuten.
- Leg het deeg in een schaal en laat het een uur rijzen.
- Leg het deeg nu op een vel bakpapier en rol het voorzichtig uit met een deegroller. Snij nu voorzichtig in kruislings in met een mes
- Besmeer hem met wat olijfolie en bestrooi hem met grof zeezout. Bak de focaccia af in 20 minuten.
Zachte witte broodjes
- Doe de gist bij het warme water
- Meng in een kom de melk, de boter, de suiker en 25 gram losgeklopt ei.
- Voeg het gistmengsel toe en roer alles goed door elkaar.
- Voeg nu langzaam de bloem toe en mix alles goed door elkaar.
- Laat de mixer 10 minuten rustig doorkneden.
- Leg het geknede deeg in een nieuwe, ingevette kom.
- Dek die kom af met huishoudfolie en zet hem op een warme plek. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen.
- Vet een ovenschaal in en verdeel het deeg in twee strengen en die elk weer in drie stukken.
- Maak bolletjes van de stukjes deeg en leg ze in de ovenschaal.
- Dek ze weer af met folie en zet op een warme plek weg (nu zo’n 75 minuten).
- Verwarm de oven op 190 graden.
- Smeer de broodjes in met de andere helft van het losgeklopte ei.
- Bestrooi ze met sesamzaad en maanzaad en bak ze in 20 minuten goudbruin.
- Als ze uit de over komen: smeer ze direct in met gesmolten boter.
Maïsbrood
- Breng alle droge ingrediënten (behalve de polenta) in een kom en mix ze even door elkaar.
- Voeg het water en de zonnebloemolie toe en kneed het deeg op stand 2 (10 tot 15 minuten) tot een soepel en elastisch deeg is ontstaan.
- Laat het deeg in een licht ingevette kom een uur rijzen totdat het in volume is verdubbeld.
- Vet het broodbakblik in met wat zonnebloemolie.
- Haal het deeg uit de kom en kneed het in de vorm van een langwerpig brood.
- Houd de handen onder de kraan, wrijf het deeg nat, en rol het door de polenta.
- Rol het deeg weer in het broodbakblik en dek het af. Laat het opnieuw een uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bak het brood in 30 à 35 minuten gaar.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.