E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Ine’s Smulmand

Een harmonieus gecomponeerd broodkransje met voor ieder wat wils: pittige kaasbroodjes, zoete suikerbroodjes en kruidige foccacia.

Ine

Recept van
Ine

Brood
(3) reviews

Ingrediënten

Broodmand

  • 750 gram tarwebloem
  • 15 gram zout
  • 30 gram witte basterdsuiker
  • 405 gram volle melk
  • 75 gram roomboter
  • 15 gram instant gist
  • 2 eieren

Broodje I: suikerbroodje

  • 150 gram speltbloem
  • 1 theelepel instant gist
  • 100 gram volle melk
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 0.25 citroen (rasp)
  • 25 gram roomboter
  • 1 theelepel zout
  • 95 gram greinsuiker (grof)
  • 15 gram gembersiroop
  • 1 theelepel kaneel
  • 50 gram roomboter (om brood in te smeren)

Broodje II: foccacia met Italiaanse vulling

  • 200 gram speltbloem
  • 50 gram griesmeel, fijngemalen
  • 1 theelepel instant gist
  • 1 theelepel zonnebloemolie
  • 1 theelepel witte basterdsuiker
  • 1 eetlepel geritste citroenthijmblaadjes
  • 300 milliliter lauw water
  • 50 gram olijfolie (extra vierge)
  • 3 tenen knoflook
  • 6 zongedroogde tomaatjes op olie
  • 150 gram groene olijven
  • 1 bol mozzarella
  • 1 gram chili vlokken
  • 1 gram zwarte peper
  • 2 gram zout
  • 2 eetlepels grof zeezout

Broodje III: Kaasbroodje

  • 250 gram speltbloem
  • 1 theelepel zout
  • 0.5 theelepel dijonmosterd
  • 1 theelepel instant gist
  • 100 gram Gruyère kaas, geraspt (25 gram ervan voor garnering)
  • 2 bosuitjes, in ringen
  • 1 theelepel chili vlokken
  • 125 gram melk, kamertemperatuur
  • 2 eieren

Bereidingswijze

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 230 graden (hete lucht).

Bakgereedschap

  • Keukenmachine
  • 6 bakvormpjes  (maat muffin, groffe ribbel voor het kaasbroodje)
  • bakpapier

Broodmand

  • Meng de ingrediënten (behalve het ei en de melk) in de mixer.Voeg daarna het ei en de melk, in scheutjes, toe.
  • Kneed het geheel in 5 minuten tot een soepel deeg (op stand 2).
  • Bol het deeg op, en laat de bol onder een theedoek op de werkbank 10 minuten rusten.
  • Kneed het deeg opnieuw, kort.
  • Rol een deel ervan uit tot plak, 5 millimeter dik. Leg de plak op de bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Prik gaatjes in de plak.
  • Rol van het overig deeg strengen en vlecht met drie daarvan een mooie rand.
  • Maak van twee strengen ook een tweede vlecht.
  • Plak met een kwastje met water de onderdelen op elkaar.
  • Strijk het geheel af met het losgeklopte ei.
  • Dek het af, en laat het op kamertemperatuur 45 minuten rijzen.
  • Bak het brood, ongeveer 20 minuten.
  • Laat het afkoelen op een rooster.

Broodje I: suikerbroodje

  • Stort de bloem, de gist, de melk (steeds kleine scheutjes), de basterdsuiker en de citroenrasp in een kom; mix dit alles op de laagste stand tot een soepel deeg.
  • Kneed de boter en het zout erdoor.
  • Laat het deeg 30 minuten rijzen op een warme.
  • Kneed met de hand de greinsuiker, de gembersiroop en de kaneel erdoor.
  • Vorm een bol (opbol); laat die 5 minuten rusten.
  • Weeg zes porties af.
  • Sla het deeg zachtjes plat en rol uit, snij in zes lange delen. Rol op als een worstje en knoop creatief dicht.
  • Bestrijk met een kwastje met water – greinsuikertjes erop strooien en vastduwen.
  • Leg de broodjes plat op een bakplaat en laat ze 15 minuten op een warme plek rijzen.
  • Warm de oven voor op 170 graden (hete lucht).
  • Bak de broodjes 10 tot 15 minuten in de oven.
  • Bestrijk het na het bakken met gesmolten roomboter; hierna laten afkoelen onder een theedoek.

Broodje II: foccacia met Italiaanse vulling

  • Meng het meel met het zout.
  • Schenk er 300 milliliter lauwwarm water bij en laat op stand 2 draaien.
  • Voeg gist en suiker toe.
  • Kneed het deeg 5 minuten.
  • Vet de rijskom in met olijfolie en leg het deeg erin. Bestuif het deeg met wat bloem en dek het af met een theedoek. Laat het 30 minuten rijzen.
  • Snijd de knoflook, tomaat, olijven in plakjes; de mozzarella in blokjes van een centimeter.
  • Doe dit alles in een kom en strooi er chilivlokken, peper en zout overheen.
  • Na de rijs: duw het deeg met de knokkels plat, duw en vouw.
  • Verdeel in 6 bollen. Rek en strek de deegbolletjes in platte ovalen. Duw er met vingers kuiltjes in. Strooi een laagje griesmeel op een bakplaat. En leg de foccacia erop.
  • Duw de ingrediënten erin, verdeel gelijkmatig.
  • Druppel er een paar druppeltjes olijfolie overheen en bestrooi de platte bollen met zeezout
  • Tweede rijs: zet 15 minuten op een warme plek.
  • Warm de oven voor op 220 graden (hete lucht) en bak de bolletjes in 15 à 20 minuten goudbruin. Ze horen van binnen zacht te zijn.
  • Laat ze afkoelen onder een theedoek.

Broodje III: Kaasbroodje

  • Vet de vormpjes in en bebloem ze.
  • Stort bloem, zout, mosterd en chilivlokken in de mixer –  roer even om met een lepel.
  • Voeg de gist toe, spatel de Gruyère en een gehakt bosuitje er voorzichtig door.
  • Melk en eieren in een mengkan goed door elkaar klutsen. Schenk het mengsel bij het bloemmengsel en sla het door. Mix het op stand 1 tot een zacht en plakkerig deeg ( 4 minuten) met een (bisschops-)haak.
  • Laat 30 minuten rijzen.
  • Doe het deeg in de vormpjes doen en laat rijzen (30 à 40 minuten).
  • Verwarm oven voor op 190 graden (hete lucht).
  • Bestrooi de gerezen broodjes met Gruyère.
  • Bak ze 15 à 17 minuten af en laat ze afkoelen onder een theedoek.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.