Voorbereidingen
- Verwarm de oven voor op 230 graden (hete lucht).
Bakgereedschap
- Keukenmachine
- 6 bakvormpjes (maat muffin, groffe ribbel voor het kaasbroodje)
- bakpapier
Broodmand
- Meng de ingrediënten (behalve het ei en de melk) in de mixer.Voeg daarna het ei en de melk, in scheutjes, toe.
- Kneed het geheel in 5 minuten tot een soepel deeg (op stand 2).
- Bol het deeg op, en laat de bol onder een theedoek op de werkbank 10 minuten rusten.
- Kneed het deeg opnieuw, kort.
- Rol een deel ervan uit tot plak, 5 millimeter dik. Leg de plak op de bakplaat bekleed met bakpapier.
- Prik gaatjes in de plak.
- Rol van het overig deeg strengen en vlecht met drie daarvan een mooie rand.
- Maak van twee strengen ook een tweede vlecht.
- Plak met een kwastje met water de onderdelen op elkaar.
- Strijk het geheel af met het losgeklopte ei.
- Dek het af, en laat het op kamertemperatuur 45 minuten rijzen.
- Bak het brood, ongeveer 20 minuten.
- Laat het afkoelen op een rooster.
Broodje I: suikerbroodje
- Stort de bloem, de gist, de melk (steeds kleine scheutjes), de basterdsuiker en de citroenrasp in een kom; mix dit alles op de laagste stand tot een soepel deeg.
- Kneed de boter en het zout erdoor.
- Laat het deeg 30 minuten rijzen op een warme.
- Kneed met de hand de greinsuiker, de gembersiroop en de kaneel erdoor.
- Vorm een bol (opbol); laat die 5 minuten rusten.
- Weeg zes porties af.
- Sla het deeg zachtjes plat en rol uit, snij in zes lange delen. Rol op als een worstje en knoop creatief dicht.
- Bestrijk met een kwastje met water – greinsuikertjes erop strooien en vastduwen.
- Leg de broodjes plat op een bakplaat en laat ze 15 minuten op een warme plek rijzen.
- Warm de oven voor op 170 graden (hete lucht).
- Bak de broodjes 10 tot 15 minuten in de oven.
- Bestrijk het na het bakken met gesmolten roomboter; hierna laten afkoelen onder een theedoek.
Broodje II: foccacia met Italiaanse vulling
- Meng het meel met het zout.
- Schenk er 300 milliliter lauwwarm water bij en laat op stand 2 draaien.
- Voeg gist en suiker toe.
- Kneed het deeg 5 minuten.
- Vet de rijskom in met olijfolie en leg het deeg erin. Bestuif het deeg met wat bloem en dek het af met een theedoek. Laat het 30 minuten rijzen.
- Snijd de knoflook, tomaat, olijven in plakjes; de mozzarella in blokjes van een centimeter.
- Doe dit alles in een kom en strooi er chilivlokken, peper en zout overheen.
- Na de rijs: duw het deeg met de knokkels plat, duw en vouw.
- Verdeel in 6 bollen. Rek en strek de deegbolletjes in platte ovalen. Duw er met vingers kuiltjes in. Strooi een laagje griesmeel op een bakplaat. En leg de foccacia erop.
- Duw de ingrediënten erin, verdeel gelijkmatig.
- Druppel er een paar druppeltjes olijfolie overheen en bestrooi de platte bollen met zeezout
- Tweede rijs: zet 15 minuten op een warme plek.
- Warm de oven voor op 220 graden (hete lucht) en bak de bolletjes in 15 à 20 minuten goudbruin. Ze horen van binnen zacht te zijn.
- Laat ze afkoelen onder een theedoek.
Broodje III: Kaasbroodje
- Vet de vormpjes in en bebloem ze.
- Stort bloem, zout, mosterd en chilivlokken in de mixer – roer even om met een lepel.
- Voeg de gist toe, spatel de Gruyère en een gehakt bosuitje er voorzichtig door.
- Melk en eieren in een mengkan goed door elkaar klutsen. Schenk het mengsel bij het bloemmengsel en sla het door. Mix het op stand 1 tot een zacht en plakkerig deeg ( 4 minuten) met een (bisschops-)haak.
- Laat 30 minuten rijzen.
- Doe het deeg in de vormpjes doen en laat rijzen (30 à 40 minuten).
- Verwarm oven voor op 190 graden (hete lucht).
- Bestrooi de gerezen broodjes met Gruyère.
- Bak ze 15 à 17 minuten af en laat ze afkoelen onder een theedoek.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.