Bakgereedschap
- Bakpapier met cirkel van ø 10, 14 en 17 centimeter
- Siliconenvorm halve bollen van ø 8 centimeter
- Siliconenvorm chocolade bombe van ø 18 centimeter
- Spuitmondjes
- Uitstekers van ø 3 en ø 4 centimeter
- Kwastje
- Tableergereedschap
- Keukenmachine met toebehoren
- Handmixer
- Hakmolen
- Staafmixer
- Spuitzakken
- Siliconenmatje
- Rooster
Voorbereiding
- Week de gelatine in koud water.
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Leg spuitzakken klaar.
- Teken op een bakpapier 3 cirkels van ø 17, ø 14 en ø 10 centimeter. Leg op een bakplaat.
Gekonfijte sinaasappel
- Blancheer de sinaasappelschillen in kokend water.
- Giet af en spoel af met koud water.
- Herhaal bovenstaande stappen 3 keer, telkens met schoon water.
- Breng de sinaasappelsap met de suiker aan de kook.
- Voeg de geblancheerde schil toe.
- Laat 60 minuten zachtjes koken.
- Pureer met de staafmixer.
Schuimbodem met pecannoten
- Maal de pecannoten fijn met een hakmolen.
- Klop de eiwitten tot stijve pieken.
- Voeg geleidelijk de suiker toe.
- Zeef de poedersuiker en de bloem.
- Vouw door de eiwitten.
- Spatel de gemalen pecannoten door het beslag.
- Doe in een spuitzak.
- Spuit bodems in de cirkels die je op bakpapier hebt getekend.
- Bestrooi met sesamzaadjes.
- Bak in 20 minuten gaar.
- Laat afkoelen op een rooster.
- Smelt de chocolade.
- Bestrijk de schuimbodems met een beetje chocolade aan beide zijden na het bakken.
Sinaasappelmousse
- Breng de sinaasappelsap met de citroensap en 50 gram suiker aan de kook.
- Klop het ei op.
- Giet het warme sap er al roerend bij.
- Giet terug in de pan en laat 5 minuten koken terwijl je blijft roeren.
- Laat 5 minuten afkoelen.
- Voeg de uitgeknepen gelatine toe.
- Snijd de roomboter in stukjes en voeg bij de crème.
- Meng goed door met de staafmixer.
- Roer de gekonfijte sinaasappel door de creme.
- Giet de crème in een platte schaal en laat afkoelen.
- Klop luchtig voor gebruik en doe in een spuitzak.
chocolademousse
- Snijd de chocolade fijn en smelt au bain-marie met de boter.
- Laat afkoelen.
- Koop de slagroom lobbig en zet koel.
- Klop de eieren met de honing romig en wit.
- Spatel de gesmolten chocolade door het opgeklopte ei.
- Spatel de slagroom er voorzichtig doorheen.
- Doe de mousse in een spuitzak.
Spiegelglazuur
- Verwarm de suiker, glucose en water tot 103 graden.
- Doe de witte chocolade met 50 gram gecondenseerde melk en 2,5 gelatineblaadje in een kom.
- Doe de pure chocolade met 50 gram gecondenseerde melk en 2,5 gelatineblaadje in een kom.
- Giet in beide kommen 185 gram van het warme suikermengsel.
- Roer door en maak glad met de staafmixer.
- Kleur de witte spiegel oranje met de kleurstof.
- Laat beide spiegels afkoelen tot 30 -35 graden.
- Giet net voor gebruik de 2 spiegels in 1 maatbeker.
- Giet met een draaiende beweging over de chocoladebombe.
Karamel met sesamzaadjes
- Breng de suiker met het water aan de kook.
- Voeg de sesamzaadjes toe als de suiker goudbruin is.
- Laat verder koken tot de gewenste kleur karamel.
- Giet op een siliconenmatje.
- Strijk zo dun mogelijk uit en laat afkoelen.
- Hak na 5 – 10 minuten in kleine stukjes.
Chocolade decoratie
- Smelt de chocolade.
- Breng op temperatuur door te tableren of te enten (eindtemperatuur 31-32 graden Celsius).
- Bestrijk 2 halve bollen van de siliconenvorm met goudpoeder.
- Bestrijk met de gesmolten chocolade, zodat de hele vorm bedekt is met een laagje.
- Laat uitharden en bestrijk nogmaals met de chocolade.
- Strijk een laag chocolade op een vel acetaatfolie.
- Laat even uitharden.
- Steek 12 cirkels uit van ø 4 centimeter.
- Laat goed uitharden en haal de cirkels voorzichtig los.
- Haal de halve bollen uit de siliconenvorm als ze goed uitgehard zijn.
- Verwarm een koekenpan, draai het vuur uit.
- Verwarm steeds een ander formaat cirkel (spuitmondje, uitsteker etc.) op de bodem van de pan.
- Druk lichtjes tegen de chocoladebol zodat de cirkeltjes uitsmelten.
- Steek bij één van de chocoladebollen een cirkel uit de bodem (hier komt hij later op te staan).
- Verwarm beide chocolade halve bollen aan de brede zijde kort in de verwarmde pan.
- Druk beide halve bollen tegen elkaar zodat je een hele bol krijgt.
- Laat de bol uitharden.
Opbouw
- Stort 100 gram chocolademousse in de bombevorm.
- Laat opstijven in de vriezer.
- Stort 125 gram sinaasappelmousse op de chocolademousse.
- Druk de kleine schuimbodem van 10 centimeter in de mousse.
- Laat opstijven in de vriezer.
- Stort 150 gram chocolademousse op de bodem.
- Laat weer opstijven in de vriezer.
- Stort 175 gram sinaasappelmousse in de vorm.
- Druk de middelste schuimbodem van 14 centimeter in de mousse.
- Laat opstijven in de vriezer.
- Stort 200 gram chocolademousse in de vorm en laat weer opstijven.
- Stort 225 gram sinaasappelmousse in de vorm.
- Druk de grote schuimbodem van 17 centimeter in de mousse.
- Zet de taart in de vriezer en laat hem volledig bevriezen.
- Haal de taart uit de vorm en zet nog even terug in de vriezer.
- Zet de bombe op een rooster met daaronder een opvangbak.
- Zorg dat de spiegels op temperatuur zijn.
- Giet in een draaiende beweging over de chocolade bombe.
- Decoreer de taart rondom met chocolade cirkels.
- Zet de chocolade decoratie op de taart bovenop.
- Verdeel de sesam karamel kruimels rondom de taart.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.