Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Bakplaat
- Bakpapier
- Spuitzakken
- 2x klein gekarteld spuitmondje
- Bakspray
- Vershoudfolie
- Staafmixer
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vet een bakplaat in en bekleed met bakpapier.
Eclairs
- Breng de boter, melk, water en zout aan de kook.
- Haal de pan van het vuur, voeg de gezeefde bloem in een keer toe en roer glad.
- Zet terug op het vuur en laat al roerend garen.
- Als het deeg een laagje achterlaat op de bodem, is het goed.
- Doe in de kom van de mixer en draai de eerste warmte er af.
- Klop de eieren los in een maatbeker en voeg ze beetje bij beetje toe. Voeg pas een nieuwe scheut toe, als de vorige volledig is opgenomen.
- Stop met toevoegen van ei als het deeg een beetje glans begint te krijgen en je een v-vorm krijgt als je het deeg aan de spatel optilt. Je hebt misschien niet alle ei nodig.
- Doe in een spuitzak met gekarteld spuitmondje.
- Spuit eclairs van gelijke lengte op de bakplaat.
- Spray de soezen in met bakspray.
- Verlaag de oventemperatuur naar 170 graden, zet in het midden van de oven en bak ze in 25-30 minuten af.
Gekarameliseerde gele room
- Verhit de suiker met het water tot 185 graden en laat het mengsel karamelliseren.
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
- Voeg de slagroom, vanillemerg en 350 gram melk toe aan de gekarameliseerde suiker en breng wederom aan de kook.
- Roer de overige melk met de custard, zout en eidooiers tot een papje.
- Giet een scheut hete melk bij het papje en roer goed door.
- Giet alles terug in de pan en verwarm al roerend tot een stevige banketbakkersroom.
- Stort op een diep bord, dek het af met folie en laat afkoelen.
- Klop de room los en doe in een spuitzak met klein gekarteld spuitmondje.
Koffie extract
- Los de koffie op in 70 gram warm water.
- Breng 20 gram water met de suiker in een kleine pan aan de kook.
- Karamelliseer de suiker.
- Giet de koffie erbij en meng het goed.
- Laat afkoelen.
Koffieroom
- Klop de mascarpone los.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe en klop stijf.
- Doe in een spuitzak met klein gekarteld spuitmondje.
Chocolade glazuur
- Verwarm de slagroom tot het bijna kookt.
- Giet over de chocolade en laat een paar minuten staan.
- Roer goed door tot een egale ganache.
- Voeg de glucose en boter in blokjes toe, roer door tot een geheel.
- Mix met de staafmixer tot een gladde glazuur.
Opbouw
- Maak 2 gaatjes in de onderkant van de eclairs.
- Vul de helft met koffieroom en de andere helft met gekarameliseerde gele room.
- Smelt de karamel fondant en glaceer de gele room eclairs hiermee.
- Glaceer de koffie eclairs met chocolade glazuur.
- Hak de pistachenootjes fijn en garneer de gele room-karamel eclairs ermee.
- Versier de koffie eclairs met eetbare bloemetjes.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.