E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Het Focacciaplein van Pisa

Rianne gebruikt een bijzondere baktechniek in haar broodspektakel. Ze bakt het om lege soepblikken. Daarmee geeft ze het dode deeg de ronde vorm die nodig is om de toren van Pisa mee op te bouwen. Het is de kunst om de toren een beetje scheef te krijgen, dat is nog lastiger dan gedacht. De toren zelf is niet eetbaar, maar Rianne zet hem in een plein dat gemaakt is van focaccia die gevuld is met basilicum, oregano en kerstomaatjes.

Rianne

Recept van
Rianne

Brood
(8) reviews

Ingrediënten

Suikersiroop

  • 588 gram suiker
  • 570 gram water
  • 210 gram glucose

Dood deeg

  • 1125 gram Roggebloem
  • 375 gram boekweitmeel
  • 960 gram suikersiroop

Focaccia

  • 600 gram tarwebloem
  • 9 gram droge gist
  • 15 gram zout
  • 1 theelepel suiker
  • 345 milliliter lauwwarm water
  • 15 gram basilicum
  • 15 gram oregano
  • 500 gram kerstomaatjes
  • grof zeezout
  • zwarte peperkorrels

Samenstellen

  • 250 gram isomalt
  • takjes oregano

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakplaat
  • Deegroller
  • Huishoudfolie
  • Garde
  • Liniaal
  • Deegschraper
  • Ronde uitsteker van ø 10 centimeter
  • Ronde uitsteker van ø 12 centimeter
  • Mannetjes uitsteker
  • Schuurpapier
  • Mallen voor de toren, je kunt hiervoor lege soepblikken gebruiken
  • Bakvorm van 30 x 40 centimeter

Voorbereiding

  • Verwarm de oven op 180 graden.
  • Bekleed de mallen voor de toren met aluminiumfolie en vet licht in.
  • Vet de bakvorm van 30 x 40 centimeter in.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier

Suikersiroop

  • Kook het water.
  • Roer de suiker en glucose door elkaar.
  • Giet het kokende water erbij en roer tot de suikerkristallen zijn opgelost.

Dood deeg

  • Roer de beide meelsoorten in een grote kom door elkaar.
  • Giet siroop erbij en meng met een deegschraper en je handen tot de juiste consistentie. Ga door het het toevoegen van siroop tot het deeg op klei lijkt.
  • Verdeel in 3 stukken, pak in met huishoudfolie en laat kort rusten.
  • Rol het deeg dun uit en snijd 6 stroken van 40 centimeter lang en 5 centimeter breed.
  • Bekleed de mallen en steek raampjes uit.
  • Snijd voor de bovenste verdieping een strook van 7,5 centimeter uit en maak andere raampjes.
  • Steek 7 grote cirkels en 1 kleinere uit en leg op de bakplaat.
  • Steek ook een aantal mannetjes uit.
  • Bak alle onderdelen van de toren 20 minuten.
  • Laat kort afkoelen en verwijder dan de mallen voorzichtig.
  • Gebruik schuurpapier om oneffenheden te verwijderen.

Focaccia

  • Kneed de bloem, gist, zout, suiker en het water kort tot een deeg.
  • Voeg een flinke scheut olijfolie toe en kneed het deeg verder tot het elastisch en goed gekneed is.
  • Doe het deeg in een ingevette kom en dek af met folie.
  • Laat rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Hak de kruiden een beetje fijn en meng met 6 eetlepels olijfolie.
  • Halveer de tomaatjes.
  • Druk het deeg voorzichtig plat en kneed heel kort door.
  • Druk het deeg plat in de ingevette bakvorm.
  • Giet de kruiden over het deeg en verdeel.
  • Maak deuken in het deeg met je vingers en vul sommige deuken met tomaatjes.
  • Bestrooi met gemalen peper en zout.
  • Laat afgedekt 30 tot 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven op 220 graden.
  • Bak de focaccia gaar in ongeveer 30 minuten.

Samenstellen

  • Verhit de isomalt tot 170 graden in een koekenpan.
  • Doop de verdiepingen van de toren erin en plak ze aan elkaar.
  • Steek een cirkel uit het focacciaplein en zet de toren erin.
  • Zet de broodmannetjes voor de toren.
  • Garneer met takjes oregano als boompjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.