E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Het adventsdorpje

Een echte eyecatcher, deze heerlijke zalige taart met typische gemberhuisjes. Laat het aftellen maar beginnen!

Kim B (2018)

Recept van
Kim B (2018)

Koekjes
(6) reviews

Ingrediënten

Gemberhuisjes

  • 350 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 125 gram roomboter
  • 190 gram appelstroop
  • 3 theelepels gemberpoeder
  • 1 ruime theelepel kaneel
  • 0.5 theelepel nootmuskaat
  • 0.25 theelepel gemalen piment
  • snufje zout

Banketbakkersroom

  • 30 gram custard poeder
  • 30 gram suiker
  • 350 milliliter melk
  • half vanillestokje (merg)

Biscuit

  • 200 gram patentbloem
  • 65 gram maïzena
  • 240 gram kristalsuiker
  • 440 gram eieren
  • 2 sinaasappels
  • 3 theelepels vanille-extract

Cranberryjam

  • 125 gram cranberry’s
  • 125 gram suiker
  • 60 milliliter water

Witte chocoladebotercrème

  • 105 gram witte basterdsuiker
  • 350 gram roomboter
  • 100 gram witte chocolade
  • 350 gram banketbakkersroom

Royal icing

  • 200 gram poedersuiker
  • 5 gram eiwitpoeder
  • 50 milliliter water
  • 10 druppels rode kleurstof
  • 10 druppels groene kleurstof

Afwerken/decoratie

  • 900 gram witte couverture chocolade (Callebaut Type W2, 28%)
  • extra poedersuiker voor het uitrollen

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Mixer
  • Handmixer
  • Uitsteekvorm (huisje)
  • Taartsnijder
  • Ronde bakvorm Ø 20 centimeter
  • Ronde bakvorm Ø 15 centimeter
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Vershoudfolie
  • 3 spuitzakjes
  • Spuitmondjes (met tuutje)
  • Garde
  • Zeef
  • Rasp
  • Fondantroller

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven (elektrisch) voor op 190 graden.

Gemberhuisjes

  • Mix roomboter en suiker in de keukenmachine tot een romig geheel.
  • Voeg de appelstroop toe en mix tot een samenhangend beslag.
  • Meng bloem en kruiden in een kom, voeg aan het botermengsel toe, mix tot een samenhangend deeg en kneed nog kort na met de hand.
  • Verdeel het deeg in drie porties, wikkel in vershoudfolie en laat 45 minuten in de koelkast opstijven.
  • Rol de porties deeg met de deegroller uit tot plakken van 5 millimeter dik.
  • Steek met de steekvorm huisjes uit het deeg.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de huisjes hierop.
  • Plaats de huisjes 10 minuten in de voorverwarmde oven en laat afkoelen.

Banketbakkersroom

  • Breng een pan met 275 milliliter melk aan de kook en voeg de vanillemerg toe.
  • Meng de overige melk met custardpoeder en suiker in een kom en roer goed door.
  • Voeg, als de melk kookt, een beetje warme melk bij het custardpapje, roer en doe terug in de pan met kokende melk.
  • Kook 1 minuut en haal de pan van het vuur.
  • Stort de banketbakkersroom op een bakplaat en laat afkoelen in de koelkast.

Biscuit

  • Vet de bakvormen in met een beetje boter en bekleed beide bodems met een vel bakpapier.
  • Boen en rasp de schil van de sinaasappels.
  • Voeg eieren, suiker, vanille extract aan de mixer toe, mix 10 minuten tot een luchtig geheel en voeg de sinaasappelrasp toe.
  • Zeef de bloem en maïzena boven het eiermengsel en meng met een spatel voorzichtig door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de bakvormen.
  • Plaats de bakvormen in de voorverwarmde oven, draai de temperatuur naar 175 graden en bak de biscuits in 25 minuten goudbruin en gaar.

Cranberryjam

  • Voeg alle ingrediënten samen in een pan, breng langzaam aan de kook en kook 15 minuten al roerend op laag vuur.
  • Laat de cranberryjam afkoelen.

Witte chocoladebotercrème

  • Breng een pan met water aan de kook, breek de witte chocolade in stukken en voeg aan een kom toe.
  • Smelt de chocolade au bain-marie en laat afkoelen.
  • Voeg boter en suiker aan een kom toe en draai in de keukenmachine tot een crème.
  • Voeg de banketbakkersroom aan de boter toe en draai circa 30 minuten.
  • Schep de witte chocolade erbij en laat nogmaals kort draaien.
  • Schep de botercrème in de spuitzak met spuitmondje en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Royal icing

  • Voeg alle ingrediënten aan een vetvrije kom toe en mix met de handmixer tot een gladde royal icing.
  • Verdeel twee keer 40 gram van de icing over 2 bakjes, breng beide bakjes op kleur met de kleurstof en laat de overige icing wit.
  • Verdeel de drie kleuren royal icing over spuitzakjes met tuutjes.

Afwerken/decoratie

  • Spuit met verschillende kleuren icing op elk huisje een nummer (1 tot en met 24).
  • Snijd de biscuits over de breedte in 3 gelijke plakken.
  • Bestrijk de onderste 2 plakken van de biscuits met een laag cranberryjam, een laag botercrème en plaats de bovenste plak erop.
  • Smeer de biscuits af met een laagje botercrème (houd een kleine hoeveelheid botercrème achter de hand om de huisjes op de taart te plakken).
  • Rol de fondant uit tot een dunne plak van 5 millimeter en werk beide biscuits af met de fondant.
  • Plaats de biscuits op elkaar en plak de huisjes tegen de taart aan met de overige botercrème.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.