E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Hemels hazelnootschuimtaartje

De hazelnootschuimtaart is de ultieme klassieker voor iedereen die houdt van hazelnootschuim en gezouten karamel. Maak 'm nu zelf met dit heerlijke recept.

Mercedes

Recept van
Mercedes

Taart
(290) reviews

Ingrediënten

Hazelnootschuim

  • 190 gram blanke hazelnoten 
  • 6 eiwitten
  • 0,5 theelepel zout
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram poedersuiker
  • 22 gram maizena
  • 100 gram pure chocolade

Botercrème 

  • 5 eiwitten 
  • Zout
  • 385 gram fijne kristalsuiker
  • 100 milliliter water 
  • 500 gram zachte boter
  • 1 vanillestokje
  • 100 gram hazelnootpraliné 

Gezouten karamel

  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • Water
  • 100 milliliter slagroom
  • 50 gram roomboter 
  • 0,5 theelepel zeezout

Nougatine

  • 100 gram gehakte hazelnoten
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 30 milliliter water

Garnering

  • 300 gram pure chocolade 
  • 200 gram witte chocolade 
  • 50 milliliter slagroom 
  • 10 gram boter 
  • Goudspray

Bereidingswijze

Hazelnootschuimtaart met gezouten karamel

Hazelnootschuimtaart met gezouten karamel - Mercedes Deze hazelnootschuimtaart smaakt nóg lekkerder door de toevoeging van gezouten karamel.

Voorbereiding van de hazelnootschuimtaart

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Rooster de hazelnoten voor 8 tot 10 minuten. 
  • Zet daarna de oventemperatuur op 120 graden.

Hazelnootschuim

  • Hak de hazelnoten fijn met een foodprocessor.
  • Meng de eiwitten met het zout en voeg beetje voor beetje de suiker toe tot er een stevig schuim ontstaat. 
  • Spatel de poedersuiker en maïzena erdoor.
  • Spatel ook de gehakte hazelnoten erdoor.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Maak 4 cirkels van schuim met een diameter van 14 centimeter.
  • Bak de cirkels in een uur af op 120 graden en laat afkoelen.
  • Smelt de pure chocolade en smeer het op de schuimplakken.
  • Zet de plakken apart tot de opbouw van de hazelnootschuimtaart.

Gezouten karamel

  • Maak een karamel door de suiker en het water samen te koken. 
  • Blus het mengsel af met slagroom en wacht tot het weer klontvrij is. 
  • Voeg de boter toe en maak er een saus van. 
  • Voeg het zout toe, meng en laat afkoelen.
  • Zet de karamel weg tot de opbouw van de hazelnootschuimtaart.

Botercrème

  • Breng het water met 300 gram fijne kristalsuiker aan de kook tot 118 graden. 
  • Klop de eiwitten stijf met 85 gram suiker. 
  • Mix tot het is afgekoeld.
  • Voeg de boter blokje voor blokje toe en voeg daarna de vanille toe.
  • Voeg de botercrème toe aan de hazelnootpraliné.

Hazelnootcrème

  • Meng de tweevijfde van de botercrème met de pralinépasta. 
  • Houd een deel botercrème wit.

Nougatine

  • Rooster de hazelnoten in de oven op 170 graden.
  • Maak de karamel ook op 170 graden en voeg dit bij elkaar.
  • Hak de nougatine fijn en zet weg tot de opbouw van de hazelnootschuimtaart.

Opbouw van de hazelnootschuimtaart

  • Bouw de hazelnootschuimtaart op door een plak meringue te besmeren met de hazelnootcrème en daarna met de gezouten karamel. 
  • Smeer af en bekleed de taart met de nougatine.
  • Decoreer met de 10 en waaier bovenop. 
  • Spray voor een extra feestelijk effect goudspray over de hazelnootschuimtaart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.