E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Hazelnootschuimtaart met chocolade en sinaasappel

Een schuimtaartje dat er een beetje woest uit mag zien. De hazelnoten, zest van sinaasappel en chocolade vormen een kloeke combo. Zo gepiept.

Martine

Recept van
Martine

Taart
(16) reviews

Ingrediënten

Hazelnootschuim

  • 150 gram hazelnoten, zonder velletje, zonder zout
  • 150 gram eiwit
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 150 gram poedersuiker
  • 0.25 theelepel zout
  • 0.25 theelepel azijn

Vulling

  • 2 vanillestokjes
  • 500 milliliter melk
  • 150 gram kristalsuiker
  • 4 eidooiers
  • 2 eetlepels bloem
  • 30 milliliter espresso (vers gezet)
  • 30 gram bruine basterdsuiker
  • 500 gram zachte boter
  • 120 gram poedersuiker
  • 1 sinaasappel, het sap en de schil (geraspt)

Chocolade

  • 200 gram pure chocolade

Praline

  • 50 gram hazelnoten, zonder velletje, zonder zout
  • 25 gram suiker
  • 15 gram roomboter

Samenstellen

  • sinaasappel (rasp)
  • poedersuiker

Bereidingswijze

Voorbereiden

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Verdeel de hazelnoten voor het schuim over een bakplaat met bakpapier en rooster de hazelnoten ongeveer 8 minuten. Laat de noten afkoelen en maal ze fijn in de keukenmachine.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 150°C.
  • Leg 2 bakplaten klaar met bakpapier en teken op het bakpapier 3 cirkels van 20 centimeter.

Hazelnootschuim

  • Meng poedersuiker, kristalsuiker en zout in een kom.
  • Doe het eiwit in een schone kom en klop de eiwitten stijf. Voeg al kloppend langzaam het suikermengsel toe. Zodra de eiwitten stijf zijn, voeg azijn toe en klop nog even door.
  • Spatel de fijngemalen hazelnoten door het mengsel en verdeel het schuim over de drie cirkels op het bakpapier. Strijk glad.
  • Bak de schuimplakken zeker 1 uur. Laat ze daarna goed afkoelen.

Vulling

Banketbakkersroom

  • Halveer de vanillestokjes en schraap het merg er uit.
  • Breng in een pannetje de melk met het vanille en de helft van de suiker aan de kook.
  • Roer de eierdooiers met de rest van de suiker romig en roer de bloem erdoor.
  • Meng een scheutje hete melk door het eidooiermengsel, klop even door en schenk terug in de pan. Laat 5 minuten al roerend garen.
  • Giet de banketbakkersroom op een bord en laat afgedekt met plasticfolie goed afkoelen.
  • Meng de espresso met de basterdsuiker en laat dit in een pannetje inkoken tot een siroop. Laat afkoelen.

Botercrème

  • Klop de boter luchtig en voeg langzaam de poedersuiker toe.
  • Voeg de sinaasappelsap en de rasp toe.
  • Spatel hier de banketbakkersroom door en tenslotte het espresso mengsel.
  • Doe dit mengsel in een spuitzak met gekarteld spuitmondje. Leg tot gebruik in de koelkast.

Chocolade

  • Smelt de chocolade in de magnetron en roer regelmatig even door. Smeer de bovenkant van het hazelnootschuim in met chocolade en laat hard worden.

Praline

  • Smelt de boter in een koekenpan en voeg suiker en hazelnoten toe en laat dit licht karamelliseren.
  • Laat de noten op een bakpapiertje afkoelen.
  • Maal ze fijn in de keukenmachine.

Samenstellen

  • Leg een schuimplak op een taartschaal.
  • Spuit hier een laag vulling over en bedek met de tweede schuimplak. Druk zachtjes aan.
  • Bedek ook deze schuimlaag met een laag vulling en dek af met de derde bodem. Druk zachtjes aan.
  • Decoreer de taart met mooie toefjes vulling en maak af met praline en sinaasappelrasp.
  • Bestuif voor serveren met poedersuiker.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.