E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Hazelnoot-mokkarol

Jaap

Recept van
Jaap

Taart
Cake
(40) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 4 eieren
  • 50 gram basterdsuiker
  • 80 gram pure chocolade
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel maïzena

Hazelnootschuim

  • 70 gram eiwit
  • 140 gram suiker
  • 75 gram hazelnoten

Italiaanse botercrème

  • 150 gram hazelnoten
  • 60 gram water
  • 180 gram basterdsuiker
  • 100 gram eiwit
  • 200 gram zachte boter
  • 7 gram oploskoffie

Samenstellen

  • poedersuiker
  • cacaopoeder

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Bedek een rechthoekige bakvorm van 25 bij 35 centimeter met bakpapier. Heeft u geen rechthoekige bakvorm? Gebruik dan een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Leg een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
  • Leg een vel bakpapier klaar.

Biscuit

  • Scheid de eieren en klop de eidooiers stijf met 30g suiker.
  • Smelt de chocolade au bain-marie. Klop even door en spatel de chocolade door de eidooiers.
  • Klop de eiwitten stijf en voeg halverwege 20g suiker toe. Blijf kloppen.
  • Voeg vervolgens azijn en maïzena toe en klop door tot stijve pieken ontstaan.
  • Spatel het chocolademengsel door de eiwitten.
  • Schep het beslag in de bakvorm (of op de bakplaat) en strijk glad.
  • Bak de biscuit in 15 minuten bruin.
  • Haal uit de oven en schuif de biscuit voorzichtig op een snijplank of met bakpapier bedekt rooster. Bewaar onder een natte theedoek.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 150°C.

Hazelnootschuim

  • Klop eiwitten in de mixer tot schuimig en voeg halverwege geleidelijk de suiker toe.
  • Ga door met kloppen tot het eiwit stijve pieken heeft.
  • Maal de hazelnoten fijn in een keukenmachine en spatel door het eiwit.
  • Doe het schuim in een spuitzak en spuit met de helft van het schuim kleine bolletjes op de beklede bakplaat.
  • Maak met het overige schuim lange banen op de bakplaat.
  • Zet in de oven en bak de meringue in ongeveer 30 minuten lichtbruin.

Italiaanse botercrème

  • Bruineer hazelnoten in een koekenpan. Laat afkoelen en maal fijn in een keukenmachine.
  • Kook water en suiker in een pannetje tot suikersiroop, kook het tot 121°C.
  • Klop ondertussen eiwitten stijf in een brandschone kom.
  • Giet al kloppend de warme suikersiroop bij de eiwitten en blijf kloppen tot de eiwitten op kamertemperatuur zijn.
  • Klop de zachte boter door het eiwit.
  • Meng er als laatste de hazelnoten en instant koffie doorheen.

Samenstellen

  • Bestuif een vel bakpapier met poedersuiker.
  • Verwijder eventueel de vorm van de biscuit. Leg het biscuit op de kop op het bestoven bakpapier en verwijder het tweede bakpapier.
  • Verdeel de botercrème met een paletmes over het biscuit. Houd wat botercrème achter ter garnering.
  • Brokkel de lange meringuebanen in kleine stukken en verdeel over de botercrème.
  • Rol het biscuit op met behulp van het bakpapier.
  • Maak de uiteinden netjes door een stukje af te snijden.
  • Plak de kleine meringuebolletjes met toefjes botercrème op de cake.
  • Bestuif met cacaopoeder.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.