Hazelnoot crème buche met chocolade
De Franse lekkernij buche de noël is perfect voor de kerstdagen. In het Nederlands wordt hij ook wel kerststam genoemd. Door de toevoeging van chocolade- en hazelnootpasta, heeft deze buche de kleur van een boomstam.
Bakgereedschap
- Staande mixer met toebehoren
- Staafmixer
- Bakplaat
- Siliconen bakmat of bakpapier
- Hakmolen
- Spuitzakken
- Spuitmond 2B
- Paletmes
- Marmeren steen
- Thermometer
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 210 graden.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Biscuit
- Doe de eieren, suiker, vanille en het zout in een kom.
- Mix dit schuimig totdat het beslag er wit uitziet.
- Zeef de bloem, maizena en het bakpoeder boven een andere kom.
- Spatel, in twee delen, voorzichtig het bloemmengsel door de eieren.
- Zorg dat er niet teveel luchtigheid verloren gaat.
- Giet het beslag uit over de bakplaat en strijk het uit.
- Bak het biscuit in 7 minuten gaar.
- Bekleed een andere bakplaat met bakpapier en leg het biscuit hier na het afbakken omgekeerd op.
- Trek voorzichtig het bakpapier eraf.
- Laat het biscuit volledig afkoelen.
- Dek het biscuit eventueel af met een schone theedoek om uitdroging te voorkomen.
- Zet de oven terug naar 180 graden.
Harde wenerdeeg
- Mix de boter samen met de suiker tot de suiker volledig is opgenomen.
- Voeg dan het halve ei toe en mix tot het ei volledig is opgenomen.
- Voeg de citroenrasp toe.
- Meng het bakpoeder met de bloem en voeg dit aan het boter-eimengsel toe.
- Dek het deeg af en laat het voor minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast.
- Rol het deeg na het afkoelen uit tot een rechthoekige lap waar de bûche op past.
- Bak het wenerdeeg op 180 graden in 12 minuten gaar.
Hazelnootpasta
- Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan.
- Smelt de chocolade samen met de honing au bain-marie.
- Doe de hazelnoten in een hakmolen en voeg hier de rest van de ingrediënten aan toe.
- Laat dit zeker 5 minuten draaien.
- Schraap ondertussen steeds de randen zodat alles goed gemengd wordt.
- Voeg tijdens het hakken kleine beetjes zonnebloemolie toe als de pasta nog niet geheel vloeibaar is.
Hazelnootcrème
- Voeg een scheutje melk toe aan de suiker en het custardpoeder om een custardpapje te maken.
- Verwarm de resterende melk samen met de vanille tot aan het kookpunt.
- Haal de pan van het vuur.
- Voeg al roerend kleine beetjes warme melk toe aan het custardpapje.
- Zet de pan weer terug op het vuur zodra alles gemengd is.
- Blijf met een garde roeren totdat de room wat dikker wordt.
- Stort de gele room op een bord, dek het af met plasticfolie en plaats de room in de koeling.
- Haal voor gebruik het vanillestokje eruit.
- Draai de boter samen met de afgekoelde gele room, de basterdsuiker en de hazelnootpasta tot een gladde crème in de staande mixer met de vlindergarde.
- Mix de hazelnootcrème op middelhoge snelheid voor 15 minuten.
Chocolade-glanslaag
- Week de gelatine in koud water.
- Doe de suiker, glucose en het water in een pan en verhit tot 103 graden.
- Haal de pan van het vuur en voeg de gelatine en de gecondenseerde melk toe.
- Meng voorzichtig met een spatel om luchtbellen te voorkomen.
- Schenk de inhoud van de pan op de chocolade en mix alles glad met een staafmixer.
- Laat afkoelen voor gebruik tot 30-35 graden.
Opbouw
- Besmeer het biscuit met een dun laagje hazelnootpasta.
- Houd een beetje hazelnootcrème apart voor de versiering.
- Smeer de rest van de hazelnootcrème over het biscuit.
- Rol het biscuit vanaf de korte kant op.
- Leg de kerstbûche op een taartrooster en schenk de chocolade-glanslaag over de rol.
- Leg de bûche even in de koeling om op te stijven.
- Tempereer ondertussen de chocolade.
- Verwarm de chocolade tot maximaal 45 graden.
- Tableer twee derde van de chocolade totdat het is afgekoeld.
- Voeg de chocolade weer bij elkaar en roer totdat het 31-32 graden heeft bereikt.
- Maak hier kerstboompjes en chocoladekrullen van.
- Laat de chocolade-decoraties in de koeling uitharden en maak ze eventueel goud met de eetbare spray.
- Versier de bûche met de overgebleven hazelnootcrème, de chocolade-decoraties en aalbessen.
- Rooster eventueel nog wat hazelnoten ter decoratie.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.