E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Happy Sweet New Year

Verwennerij ten top! Dit taartje met bitterkoekjes, chipolatamousse, sinaasappelcrème en Italiaanse meringue.

Anna

Recept van
Anna

Taart
(8) reviews

Ingrediënten

Bitterkoekjes

  • 300 gram poedersuiker
  • 300 gram amandelen
  • 4 eiwitten
  • 2 theelepels amandelextract

Cake

  • 1 kilo cacao nibs
  • 900 gram suiker
  • 1 kilo margarine
  • 16 eieren
  • 3 perssinaasappels
  • 1 citroen (rasp)
  • 500 gram rozijnen
  • snuf zout

Chipolatamousse

  • 50 gram kristalsuiker
  • 400 milliliter slagroom
  • 270 milliliter volle melk
  • 2 eidooiers
  • 150 gram rozijnen
  • 100 gram gekonfijte sinaasappelschil
  • vanillestokje (merg)
  • 100 gram bitterkoekjes
  • 75 gram pure chocolade callets
  • 100 gram bigarreaux
  • 4 blaadjes gelatine
  • 100 milliliter donkere rum

Sinaasappelcrème

  • 60 gram poedersuiker
  • 200 milliliter slagroom
  • 375 milliliter mascarpone
  • 2 perssinaasappels (rasp)
  • 150 gram sinaasappelmarmelade

Italiaanse meringue

  • 375 gram suiker
  • 150 gram eiwit
  • amandelextract

Garnering

  • 200 gram chocolade callets

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Foodprocessor
  • Thermometer
  • Mengkom
  • Taartring Ø 20 centimeter
  • Taartring Ø 22 centimeter
  • 2 bakplaten diep
  • Paletmes
  • Bakpapier
  • Zeef
  • Spatel
  • Garde
  • 2 spuitzakken
  • 2 spuitmondjes (rond + gekarteld)
  • Taartkarton Ø 22 centimeter
  • Taartzaag
  • Draaiplateau
  • Steekvormpjes (ster)

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven (hete lucht) voor op 190 graden.

Bitterkoekjes

  • Maal amandelen samen met suiker in de foodprocessor.
  • Voeg de eiwitten toe en draai glad.
  • Volg met amandel extract, meng goed en schep het mengsel in een spuitzak met rond spuitmondje.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Spuit 12 rondjes op de bakplaat en werk pieken met een natte vinger weg.
  • Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de bitterkoekjes in 10 minuten gaar en goudbruin.

Cake

  • Wel de rozijnen voor gebruik in een kom met water.
  • Boen en rasp 2 sinaasappels en pers de 3 sinaasappels uit.
  • Klop vervolgens boter en suiker in een mengkom luchtig.
  • Voeg één voor één de eieren erbij.
  • Volg met cakemeel, sinaasappelrasp, -sap, citroenrasp en zout.
  • Laat de rozijnen goed uitlekken en voeg aan het beslag toe.
  • Bekleed de bakplaten met bakpapier en verdeel het beslag erover.
  • Plaats de bakplaten in de voorverwarmde oven en bak de biscuits in 30 minuten goudbruin en gaar.

Chipolatamousse

  • Wel de rozijnen in een kom met rum en laat goed uitlekken voor gebruik.
  • Wel de blaadjes gelatine in een bakje met koud water.
  • Hak bitterkoekjes, chocolade, gekonfijte sinaasappelschil en bigarreaux fijn en meng met de gewelde rozijnen.
  • Breng een pan met melk en vanillemerg aan de kook.
  • Klop in een mengkom de slagroom lobbig.
  • Klop in een andere mengkom de eierdooiers met suiker luchtig en voeg beetje bij beetje de kokende melk toe.
  • Giet de crème terug in de pan en blijf goed doorroeren tot het mengsel bindt.
  • Voeg de gelatine toe en laat het mengsel afkoelen in koud water.
  • Spatel vervolgens de slagroom erdoor en plaats de mousse tot gebruik in de koelkast.

Sinaasappelcrème

  • Klop in een mengkom mascarpone, slagroom en poedersuiker op en voeg vervolgens de sinaasappelrasp en de marmelade toe.

Italiaanse meringue

  • Verhit een pan met 120 milliliter water en suiker tot 121 graden.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten tot stijve pieken.
  • Voeg beetje bij beetje de suikersiroop toe en draai het mengsel niet helemaal koud.
  • Voeg vervolgens amandel extract toe, meng goed en schep de merengue in een spuitzak met kartelmondje.

Garnering

  • Smelt twee derde van de chocolade in een kom au bain-marie.
  • Haal de kom van het vuur en voeg de rest van de chocolade toe en laat al roerend smelten.
  • Vouw vervolgens van bakpapier een cornetje.
  • Plaats een vel bakpapier op een bord, vul het cornetje met gesmolten chocolade en spuit de wijzers van een klok op het bord. Plaats het bord in de vriezer.
  • Spuit op de bitterkoekjes de cijfers 1 tot en met 12.

Afwerken/decoratie

  • Snijd 4 cirkels uit de biscuitplakken met behulp van de 22 centimeter taartring.
  • Plaats 1 van de biscuitbodems op het taartkarton en bestrijk met de sinaasappelcrème.
  • Volg met een biscuitbodem en hol deze iets uit zodat de mousse goed blijft zitten.
  • Vul met de mousse en smeer de randen en de bovenkant in met een beetje crème.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.