Voorbereiding
- Haal de boter uit de koelkast, zodat hij een beetje op temperatuur kan komen.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
Koekjes
- Meng de boter met de suiker, het vanille- en amandel-extract, de rozemarijn en het zout tot een zacht en romig geheel.
- Voeg beetje bij beetje de eieren toe.
- Zeef de bloem met het bakpoeder in delen boven de mengkom en meng alle ingrediënten tot een mooi deeg. Mix niet onnodig lang door.
- Verdeel het deeg in een aantal stukken en rol elk stuk een beetje uit.
- Verpak in plastic en leg de stukken ongeveer 10 minuten in de vriezer.
- Bestuif je werkblad met bloem.
- Rol het deeg uit tot 6 millimeter dikte en steek de sterren en 4 cirkels uit. Zie de tabel voor de benodigde maten en aantallen.
- Begin met de grote koekjes en werk naar de kleinere toe.
Formaat ster in cm | Aantal nodig |
4 (maat 1) | 2 |
5.5 (maat 2) | 3 |
7 (maat 3) | 3 |
8.5 (maat 4) | 3 |
10 (maat 5) | 3 |
11.5 (maat 6) | 2 |
13 (maat 7) | 2 |
14.5 (maat 8) | 1 |
16 (maat 9) | 1 |
17.5 (maat 10) | 1 |
10 cm (cirkel) | 4 |
Het past als volgt op de bakplaten:
Bakplaat | Te bakken | Baktijd |
Bakplaat 1 | 4x Cirkel | 17 minuten |
Bakplaat 2 | Maat (10) + (9) | 18 minuten |
Bakplaat 3 | Maat (8) + (7) + (7) + (6) | 16 minuten |
Bakplaat 4 | Maat (6) + 3x maat (5) + 3x maat (4) | 15 minuten |
Bakplaat 5 | 3x maat (3) + 3x maat (2) + 2x maat (1) | 14 minuten |
- Laat de koekjes afkoelen op een rekje tot ze niet meer warm aanvoelen.
Royal Icing
- Meng alle ingrediënten met een vork of garde.
- De icing is goed als hij niet meer van de garde/vork afdruipt, maar nog wel vloeibaar is. Als je icing te dun is kun je wat suikerbakkerspoeder toevoegen.
- Doe de icing in een spuitzak met het kleinste spuitmondje dat je kan vinden.
Opbouw
- Begin met de 4 cirkelvormige koekjes. Dit wordt de stam van je kerstboom. Stapel de koekjes op elkaar en plak ze vast met een laagje royal icing.
- Op de ronde koekjes komen je stervormige koeken. Begin met de grootste en werk naar de kleinste toe.
- Spuit een laagje royal icing langs de rand van elk koekje.
- Spuit ook een dot icing in het midden en plak de koekjes daarmee aan elkaar vast.
- Zorg ervoor dat je elk nieuw koekje een klein stukje draait, zodat de punten van de sterren net niet boven elkaar liggen.
- Druk op elke punt van elke ster een chocolade snoepje in de royal icing. Zorg dat de verschillende kleuren een mooie spiraal naar boven vormen.
- Versier je boom met wat takjes rozemarijn en bestuif het geheel met poedersuiker.
Bakgereedschap
- Bakplaat
- Standmixer met toebehoren
- Stervormige uitstekers in de maten: 4, 5,5, 7, 8,5, 10, 11,5, 13, 14,5, 16 en 17,5 centimeter.
- Ronde uitsteker van 10 centimeter
- Spuitzak
- Klein rond spuitmondje
- Deegroller
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.