Bakgereedschap
- taartpan van ø 21 centimeter (2x)
- taartpan van ø 16 centimeter (2x)
- Bakring van ø 20 centimeter
- Bakplaat
- Keukenmachine met toebehoren
- Hakmolen
- Mixer
- Taartrooster
- Zeef
- Spuitzakken
- Rond spuitmondje van ø 1 centimeter
- Gekarteld spuitmondje van ø 1 centimeter
- Taartdummy ø 24 centimeter
Voorbereiding
- Week de gelatine in koud water.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Bekleed een groot bord met bakpapier en leg hierop een bakring van ø 20 centimeter. Bekleed de binnenkant met acetaatfolie.
- Bekleed de taartpan(nen) van ø 21 centimeter en de taartpan(nen) van ø 16 centimeter met bakpapier en vet in.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Krokante bodem
- Hak de hazelnoot fijn.
- rooster met de havermout voor 5 minuten in de voorverwarmde oven.
- Smelt de boter.
- Voeg de basterdsuiker, cacaopoeder en zout toe en roer goed door elkaar.
- Voeg de hazelnoten en havermout toe en roer door.
- Schep in de bakring, verdeel het mengsel en druk aan met een lepel.
- Laat uitharden in de vriezer.
Blauwe bessen cake
- Klop de boter, basterdsuiker en citroenrasp tot een luchtige massa.
- Klop een voor een de eiwitten erdoor.
- Klop een voor een de eieren erdoor.
- Meng en zeef de bloem, bakpoeder en zout.
- Roer om en om in delen de bloem en de melk door het beslag.
- Schep een flinke lepel beslag in een kommetje.
- Verdeel de rest over een taartpan van ø 21 en een taartpan van ø 16 centimeter.
- Meng de jam door het beslag in het kommetje tot een egaal paars beslag.
- Giet in de taartpannen en roer een gemarmerd paars patroon met de achterkant van een mes door het beslag.
- Bak de cakes in 25 minuten gaar.
- Check de gaarheid met een prikker.
- Laat 5 minuten afkoelen in de vorm en daarna op een rooster in de koeling.
Koffiebiscuit
- Verhoog de temperatuur van de oven naar 190 graden.
- Klop het eiwit luchtig en voeg in delen de kristalsuiker toe.
- Klop samen tot stijve pieken. Klop op het einde een halve minuut door op lage stand.
- Voeg de eidooiers in delen toe. Klop niet te lang.
- Voeg de gezeefde bloem, zout en espressopoeder toe.
- Spatel tot een glad beslag.
- Verdeel het beslag over een taartpan van ø 21 en een taartpan van ø 16 centimeter.
- Bak in ca 13-15 minuten gaar en goudbruin.
- Haal uit de vormen en laat afkoelen op een rooster.
Blauwe bessen vlaaivulling
- Breng de bessen met het citroensap en de suiker aan de kook.
- Laat 5-10 min zachtjes doorkoken.
- Meng de maïzena met het blauwe bessensap.
- Giet al roerend bij de bessen in de pan.
- Breng kort aan de kook tot het begint in te dikken.
- Laat afkoelen in de koeling.
Blauwe bessen mousse
- Verwarm de blauwe bessen met de suiker tot de suiker is opgelost.
- Knijp de gelatineblaadjes uit, voeg toe en roer goed door.
- Meng de Griekse yoghurt met de poedersuiker en honing.
- Klop de slagroom stijf.
- Roer de yoghurt, blauwe bessen en slagroom voorzichtig door elkaar met een houten lepel.
- Zet de vulling koud.
- Doe voor gebruik in een spuitzak.
Haagse Hopjes mousse
- Maal de Haagse hopjes fijn.
- Verwarm de melk met de suiker en de gemalen Haagse hopjes.
- Laat de hopjes op laag vuur oplossen, terwijl je af en toe roert.
- Roer de uitgeknepen gelatine erdoor.
- Laat afkoelen zonder dat het al te stevig wordt.
- Klop de slagroom stijf.
- Spatel het afgekoelde hopjesmengsel erdoor.
- Voeg eventueel naar smaak extra gemalen hopjes en espressopoeder toe.
- Zet koel tot gebruik.
- Doe in een spuitzak.
Vanille botercrème
- Verwarm het eiwit met de suiker au bain-marie.
- Roer totdat alle suiker is opgelost (check tussen duim en wijsvinger).
- Mix de eiwitten in 10 minuten stijf en koud.
- Voeg beetje voor beetje de roomboter en het vanille-extract toe.
- Doe een deel van de botercrème in een spuitzak.
- Verdeel de rest van de crème over 3 schaaltjes.
- Voeg aan elk bakje paarse kleurstof toe en mix tot je 3 verschillende kleuren paars hebt.
- Zet koel tot gebruik.
Haagse Hopjes schotsen
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden.
- Maal de hopjes fijn tot poeder.
- Strooi het poeder met behulp van een zeef zeer dun uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Zet 1 minuut in de oven en blijf erbij tot er een flinterdun laagje ontstaat.
- Haal uit de oven en laat afkoelen.
- Breek mooie schotsen van de hopjeslaag.
Taartopbouw
- Neem de taartdummy van ø 24 centimeter en plaats hier de krokante bodem op.
- Snijd van al je cakes een dun laagje van de bovenzijde, zodat je een vlakke bovenkant krijgt.
- Snijd beide koffiebiscuits horizontaal doormidden.
- Leg een ø 21 centimeter blauwe bessencake op de krokante bodem.
- Spuit een dijkje botercrème op de buitenrand.
- Vul het midden met blauwe bessen vlaaivulling en een laag blauwe bessen mousse.
- Leg hier een laag koffiebiscuit van ø 21 centimeter op.
- Spuit een dijkje botercrème op de buitenrand.
- Vul het midden met Haagse hopjes mousse.
- Dek af met een laag koffiebiscuit.
- Smeer de taart rondom af met een laagje witte botercreme.
- Laat opstijven in de vriezer.
- Maak eenzelfde taartje van de kleinere cake biscuits en laat ook opstijven in de vriezer.
- Plaats de taarten op elkaar.
- Strijk de zijkanten af met de gekleurde paarse botercremes.
- Begin onderaan met de donkerste paars en werk naar boven naar wit toe.
- Garneer de taart met toeven botercrème (gekarteld spuitmondje), blauwe bessen, poedersneeuw en hopjes schotsen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.