Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vet de bakring(en) of springvorm(en) van ø 20 en ø 12 centimeter in en bekleed met bakpapier.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Week de gelatine in koud water
Biscuit
- Smelt de boter.
- Splits de eieren en klop de eiwitten met de helft van de suiker en een snuf zout luchtig.
- Snijd het vanillestokje over de lengte door en schraap het merg eruit.
- Klop de eidooiers met de andere helft van de suiker en het vanillemerg au bain-marie schuimig.
- Meng een beetje eiwit door het eigeel.
- Spatel het eigeel-mengsel bij de rest van het eiwit.
- Spatel voorzichtig de bloem erdoor.
- Spatel tot slot de gesmolten boter door het mengsel.
- Vul de ø 20 en ø 12 centimeter vormen met het biscuit.
- Bak het kleine biscuit in 20 minuten af. De grote in circa 30 minuten.
- Test met een satéprikker of het biscuit gaar is.
- Laat de biscuits afkoelen en snijd beide in 3 horizontale plakken.
Saffraancrème
- Doe 2 eetlepels kokend water in een schaaltje en laat de saffraan hierin trekken.
- Meng de eidooiers met de custardpoeder, de helft van de suiker en een scheutje melk tot er een papje ontstaat.
- Snijd het vanillestokje over de lengte door en schraap het merg eruit.
- Breng de rest van de melk, de rest van de suiker en de vanille aan de kook.
- Voeg een beetje warme melk bij het papje en giet alles terug in het pannetje.
- Roer door tot de massa begint te koken en gebonden is.
- Giet uit in een platte schaal en dek af met plasticfolie.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Roer het daarna los in een schaal.
- Haal de saffraandraadjes uit het water en meng het saffraanwater met de room.
- Klop de zachte boter met de poedersuiker luchtig en wit.
- Voeg beetje bij beetje de saffraanroom bij de luchtige boter en laat nog even luchtig draaien.
- Help de crème even mee door met een spatel de zijkanten schoon te schrapen.
Gekarameliseerde pijnboompitjes
- Draai de temperatuur van de oven terug naar 160 graden.
- Smelt de boter met honing, vanille-extract en zout.
- Voeg hier de pijnboompitjes aan toe en meng met elkaar.
- Doe het mengsel op de met bakpapier bekleedde bakplaat en zet 20 minuten in de oven totdat ze goudbruin gebakken zijn.
- Roer om de 5 minuten even om.
- Laat afkoelen en strooi de eetlepel suiker over de pitjes en roer om.
Glaçage
- Hak de chocolade in stukjes en doe het in een maatbeker.
- Breng het water met de suiker, glucosestroop en de gecondenseerde melk aan de kook.
- Knijp de gelatine uit en voeg toe.
- Giet daarna het mengsel op de witte chocolade en meng tot de chocolade gesmolten is.
- Voeg het gouden kleurpoeder toe.
- Meng door met een staafmixer.
- Laat afkoelen tot lichaamstemperatuur.
Chocolade bladen
- Smelt de chocolade au bain-marie.
- Breng de chocolade door te tableren op temperatuur.
- Leg een vel cellofaanpapier op je werkbank.
- Giet de chocolade uit op het plastic en strijk glad met een paletmes.
- Laat hard worden.
- Breek stukken af ter grootte van de zijkant van de taart.
- Kwast hier een beetje gouden kleurpoeder op.
Opbouw
- Bestrijk de biscuitplakken met de saffraancrème en verdeel de nootjes tussen de plakken.
- Stapel de plakken op elkaar.
- Zet de kleine taart op de grote taart.
- Besmeer de taart met de crème en strijk helemaal glad.
- Zet de taart daarna in de vriezer en laat opstijven.
- Haal de taart uit de vriezer en zet op een taartrek boven een bak.
- Giet de gouden glacage over de taart.
- Plak de chocolade bladen aan de zijkant van de taart.
- Leg hier en daar een klein stukje bladgoud op de chocolade.
Bakgereedschap
- Keukenmachine met toebehoren
- Staafmixer
- Bakplaat
- Bakringen of springvormen van ø 20 en ø 12 centimeter.
- Acetaatfolie
- Kwastje
- Taartrooster
- Maatbeker
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.