Bakgereedschap
- Blindbakvulling
- Deegroller
- Kartelvorm met losse bodem van ø 25 centimeter
- Kwastje
- Keukenmachine met toebehoren
- Foodprocessor
- Spuitzak
- Groot rond spuitmondje
- Thermometer
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vet de kartelvorm met losse bodem in.
Frangipane
- Mix de suiker, amandelmeel en 1 ei tot een romige crème.
- Meng de crème met de boter en de rest van het ei.
- Zet opzij en laat even rusten.
Fonceerdeeg
- Meng de bloem en het bakpoeder door elkaar.
- Klop de boter met het zout en de suiker los.
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe.
- Meng het bloemmengsel erdoor tot een samenhangend deeg.
- Verpak in folie en laat even rusten in de koeling.
- Rol het deeg uit tot ongeveer 5 millimeter dik.
- Bekleed de kartelvorm met losse bodem met het deeg.
- Leg een bakpapier op het deeg en vul met blindbakvulling.
- Bak de bodem 15 minuten in de oven.
- Verwijder het bakpapier met blindbakvulling en verdeel de frangipane over de bodem.
- Bak nog eens 15 minuten.
- Laat afkoelen.
Blauwe bessenroom
- Meng de eidooiers met de custardpoeder, de helft van de suiker en een scheutje bessencoulis tot een papje.
- Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
- Breng de rest van de bessencoulis met de overige suiker en het vanillemerg aan de kook.
- Giet een beetje van de warme bessencoulis bij het papje en roer goed door.
- Giet het papje terug in het pannetje bij de warme coulis.
- Roer door tot de massa begint te koken en te binden.
- Giet in een platte schaal en dek af met folie.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop voor gebruik kort door.
Lemoncurd
- Verwarm het citroensap, suiker, zout, ei en eigeel au bain-marie tot 82 graden.
- Haal van het vuur en laat afkoelen tot 40 graden.
- Giet de curd in een foodprocessor en voeg beetje voor beetje de boter toe.
- Laat opstijven in de koelkast.
- Roer voor gebruik kort door.
- Verwarm het citroensap, suiker, zout, ei en eigeel au bain-marie tot 82 graden.
- Haal van het vuur en laat afkoelen tot 40 graden.
- Giet de curd in een foodprocessor en voeg beetje voor beetje de boter toe.
- Laat opstijven in de koelkast.
- Roer voor gebruik kort door.
Meringue
- Doe de eiwitten met een snuf zout in de mengkom.
- Kook de suiker met het water tot 121 graden Celsius.
- Begin met het opkloppen van de eiwitten op de hoogste stand, als de suikersiroop 114 graden is.
- Zet de mixer lager als de suiker 121 graden is.
- Giet de siroop voorzichtig bij het eiwit, terwijl je door blijft kloppen.
- Klop de meringue op hoge stand tot kamertemperatuur.
- Doe de meringue in een spuitzak met een groot rond spuitmondje.
Opbouw
- Verdeel de blauwe bessenroom over de bodem met frangipane.
- Verdeel hier de curd over.
- Spuit toeven meringue op de taart.
- Kleur de meringue een beetje bruin met een gasbrander.
- Verdeel wat blauwe besjes over de taart.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.