E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Als kerststerren aan de hemel staan

Bûche de Noël, ofwel kerstboomstam, doet zijn naam eer aan bij deze prachtige taart. Mariska en Frans Bauer junior hebben een heerlijke vulling gemaakt van witte chocoladebavarois. Het geheel is afgewerkt met boomschors gemaakt van melk- en pure chocolade.

Taart
Glutenvrij
(0) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 150 gram pure chocoladedruppels
  • 45 gram ongezouten roomboter
  • 75 gram amandelspijs
  • 38 gram eidooier
  • 190 gram eiwit
  • 68 gram kristalsuiker

Bavarois

  • 135 gram volle melk
  • 40 gram kristalsuiker
  • 0,5 theelepel gemalen kardemon
  • 65 gram eidooier
  • 6 gram gelatine
  • 125 gram witte chocoladedruppels
  • 380 gram slagroom

Decoratie

  • 150 gram pure chocolade
  • 150 gram melkchocolade
  • 5 takjes verse rozemarijn
  • Poedersuiker
  • 5 takken met aalbessen
  • 20 blauwe bessen
  • Rode marsepein
  • Beige fondant
  • Zwarte fondant
  • Witte fondant
  • Gouden fondant
  • Cacaopoeder

Bereidingswijze

Mariska en Frans Bauer Junior in de Heel Holland Bakt tent tijdens kerst.

Mariska en Frans Bauer junior

Mariska bakt samen met haar zoon Frans. In 2003 waren ze voor het eerst te zien in de populaire realityserie ‘De Bauers’, waarin Frans Junior een kleine rol had. Een aantal jaar later maakte Mariska samen met haar man Frans een reisprogramma en in 2023 werd het gezin opnieuw gevolgd voor een realityserie.

Lekker eten staat centraal in huize Bauer en dat is zeker te danken aan de kook- en bakkunsten van Mariska. Vroeger bakte Mariska grote taarten met fondant voor de verjaardagen van haar zoons. Haar liefde voor koken en bakken heeft zij doorgegeven aan haar zoon Frans Junior. Hij volgt een horecaopleiding en heeft veel interesse in patisserie. Hoewel moeder en zoon niet vaak samen in de keuken staan, staan ze te popelen om daar verandering in te brengen.

Benodigdheden

  • Bakplaat
  • Staande mixer met toebehoren
  • Kommen
  • Keukenweegschaal
  • Cocktailprikkers
  • Steelpan
  • Zeef
  • Bakpapier
  • Siliconen spatel
  • Siliconen bakmat
  • Keukenthermometer
  • Marmeren plaat

Voorbereiding van de Bûche de Noël

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een bakplaat met een siliconen bakmat.

Biscuit

  • Smelt de chocolade met de boter au bain-marie tot een temperatuur van 50 tot 55 graden.
  • Verarm de amandelspijs 10 seconden in de magnetron, zodat het lauwwarm wordt.
  • Roer de eidooiers beetje bij beetje door het amandelspijs en laat het mengsel rusten.
  • Klop de eiwitten op en voeg beetje bij beetje de kristalsuiker toe tot het eiwit stijf is.
  • Meng de spijs met de chocolade.
  • Voeg het chocolademengsel toe aan het eiwit en spatel dit er voorzichtig doorheen.
  • Verdeel het beslag over de beklede bakplaat.
  • Bak het biscuit in 7 tot 8 minuten gaar.
  • Haal het biscuit uit de oven, draai het om en verwijder het biscuit van de siliconen bakmat.

Witte chocolade bavarois

  • Week de gelatine in een bakje met koud water.
  • Klop de slagroom op tot yoghurtdikte en zet de slagroom vervolgens koel weg.
  • Verwarm de melk met de kardemon en suiker in een steelpan tot 82 graden.
  • Doe de eidooiers in een kom en voeg er een klein beetje van het melkmengsel aan toe.
  • Giet het mengsel terug in de steelpan en laat het binden.
  • Voeg de chocoladedruppels en de gelatine toe, roer dit glad en laat het afkoelen tot 34 graden.
  • Spatel de slagroom voorzichtig door het chocolademengsel.
  • Zet de witte chocolade bavarois in de koelkast en laat het opstijven.

Decoratie

  • Smelt de pure chocolade au bain-marie.
  • Giet de chocolade op een marmeren plaat en smeer dit dun uit.
  • Laat de chocolade uitharden en haal dit met een krabbertje van de marmeren plaat, zodat er boomschors ontstaat. Herhaal dit met de melkchocolade.
  • Maak met fondant een kerstmannetje.
  • Draai het biscuit om en smeer deze in met de bavarois.
  • Rol het biscuit voorzichtig op.
  • Voeg een klein beetje cacaopoeder toe aan de overgebleven bavarois en smeer dit rondom het biscuit.
  • Plak de chocolade boomschors op de Bûche de Noël.
  • Decoreer de Bûche de Noël met poedersuiker, rozemarijn, aalbessen en de kerstman van fondant.

Dit recept komt uit de kerstspecial van Heel Holland Bakt 2024. Aflevering gemist?

Kijk het hier terug!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.