E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

SMS lampi-on

Dit is niet alleen een lampion, nee het is een heel landschap! Met een gingerbread huisje en een plaatbiscuit als ondergrond.

Niels

Recept van
Niels

Cake
(1) reviews

Ingrediënten

Gingerbread

  • 4 eieren
  • 500 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram golden syrup
  • 500 gram ongezouten roomboter
  • 14 gram baking soda
  • Sinaasappel
  • 1200 gram bloem
  • 3 zakken harde zuurtjes
  • 10 gram gemberpoeder
  • 2 gram kaneel
  • 1 gram kruidnagel
  • 2 gram nootmuskaat
  • 5 gram zout

Karamel

  • 500 gram kristalsuiker
  • 60 milliliter water

Biscuit

  • 8 eieren
  • 300 gram kristalsuiker
  • 180 gram bloem
  • 20 gram custardpoeder

Royal icing

  • 500 gram poedersuiker
  • 2 eiwitten
  • 75 milliliter water

Decoratie

  • 200 gram melk chocolade
  • 750 milliliter slagroom

Bereidingswijze

Een aangesneden gingerbread lampion met plaatbiscuit van Niels.Het gingerbread huisje smaakt volgens Janny erg lekker. Het is een beetje een kruimelige koek geworden, dus je bijt je tanden er niet op stuk. Al met al is de taart erg smakelijk.

Bakbenodigdheden

  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Staande mixer met toebehoren
  • Mengkom
  • Plasticfolie
  • Keukenmachine
  • Zeef
  • Spatel

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 165 graden.

Gingerbread

  • Meng de boter, suiker en golden syrup in een kom.
  • Voeg de eieren 1 voor 1 toe en meng goed door.
  • Meng de bloem, kruiden en zout in een andere kom.
  • Mix de droge ingrediënten langzaam door het botermengsel.
  • Maak een bal van het deeg, verpak het in plasticfolie en laat rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg uit in een plak van 5 millimeter dik. Steek raam vormen uit.
  • Bak de koeken af in 10 tot 15 minuten halfgaar.
  • Maal intussen de harde zuurtjes fijn. Verdeel de zuurtjes in de ramen en bak nog eens 10 tot 15 minuten om de zuurtjes te laten smelten.

Karamel

  • Doe de suiker met het water in een pan.
  • Verwarm het mengsel tot het een amberkleur krijgt.

Biscuit

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Splits de eieren. Doe de eieren in een grote mengkom.
  • Klop het eiwit schuimig.
  • Voeg de suiker in delen toe en klop het vervolgens tot een stevig schuim.
  • Meng de dooiers kort door het opgeklopte eiwit.
  • Zeef de bloem en custardpoeder door de eieren en spatel deze voorzichtig door het beslag heen.
  • Verdeel het beslag over een bakplaat.
  • Bak het biscuit in 10 minuten af.

Royal icing

  • Doe de poedersuiker, het water en de eiwitten in een keukenmachine.
  • Laat het mengsel draaien tot het een stevige en gladde icing wordt.
  • Doe de icing in een spuitzak.

Opbouw van de gingerbread lampion en plaatbiscuit

  • Snijd het biscuit horizontaal 2 keer door, zodat er 3 plakken ontstaan.
  • Smelt de chocolade in een pan en klop de slagroom lobbig.
  • Smeer tussen de biscuitlagen een laagje chocolade en slagroom.
  • Smeer de taart af met slagroom.
  • Zet de gingerbread in de gewenste vorm op de taart. Lijm de delen aan elkaar met karamel.
  • Decoreer de gingerbread af met de royal icing.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.