Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
- Leg je uitsteekvormpjes klaar.
Koekjesdeeg
- Klop de boter, suiker en stroop tot een romig mengsel.
- Voeg de eieren toe en meng goed door.
- Meng de bloem, het zout en de kruiden.
- Voeg het bloemmengsel in delen toe aan het botermengsel.
- Snijd de stemgember in kleine stukjes en voeg dit toe aan het mengsel. Kneed goed door.
- Verdeel het deeg in 3 gelijke delen. Rol een beetje plat en verpak ze in folie.
- Laat goed terugkoelen.
- Bestuif het werkblad met bloem.
- Rol de deegplakken uit tot ongeveer 5 millimeter dikte.
- Steek de volgende koekjes uit.
Stervormig | Rond | ||
4 centimeter | 2x | 3 centimeter | 2x |
5,6 centimeter | 2x | 4 centimeter | 4x |
7,5 centimeter | 3x | 5 centimeter | 6x |
8,7 centimeter | 3x | 8 centimeter | 5x |
10,2 centimeter | 3x | ||
11,8 centimeter | 2x | Gingerbread-mannetje | |
13 centimeter | 2x | ||
15 centimeter | 2x | 5 centimeter | 1x |
- Leg de koekjes op een bakplaat en bak ze in circa 16 minuten gaar.
- Houd ze tussendoor goed in de gaten. De grote koeken moeten mogelijk iets langer dan de kleine.
- Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster.
Glazuur
- Meng de poedersuiker scheutje voor scheutje met het eiwit tot een mooi glazuur.
- Verdeel het glazuur in 3 gelijke delen.
- Maak 1 bakje groen en 1 bakje rood.
- 1 bakje blijft wit. Als het witte glazuur te stevig is in vergelijking met de andere 2 kun je wat druppels water toevoegen.
- Bedek de bakjes tot gebruik met een vochtige theedoek.
- Doe het glazuur voor gebruik in een spuitzak met een klein spuitmondje.
Opbouw
- Decoreer de stervormige koekjes met het glazuur.
- Maak met witte glazuur een puntjes-patroon op de zijkanten.
- Maak met groene glazuur blad-vormen op de punten van de sterren
- Werk het geheel af met rode puntjes en de muskaat mix.
- Bouw de kerstboom direct op een serveerschaal.
- Begin met het dikke ronde koekje van grootste maat.
- Spuit wat wit glazuur op het koekje en plak hier 1 van de grootste sterren op.
- Plak hier in het midden weer een groot rondje en daarop dakpansgewijs weer een grote ster.
- Stapel en plak alle rondjes en sterren van groot naar klein.
- Decoreer het gingerbread mannetje en plak deze als laatste bovenop de koekjes kerstboom.
- Decoreer eventueel nog met extra zilveren suikerparels.
Bakgereedschap
- Keukenmachine met toebehoren
- Stervormige uitstekers van 4, 5,6, 7,5, 8,7, 10,2, 11,8, 13 en 15 centimeter.
- Ronde uitstekers van ø 3, 4, 5 en 8 centimeter
- Gingerbread mannetje uitsteker van 5 centimeter
- Deegroller
- Spuitzakken
- 3 kleine ronde spuitmondjes
- Taartrooster
- Bakplaat (2x)
Presentatie
- Serveerschaal
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.