Frambozen en koffie zijn niet direct een voorspelbare combinatie te noemen, maar in deze cake werken ze heel lekker met elkaar! Top de cake af met gezouten-karamelamandelen voor een lekkere crunch.
Bakbenodigdheden
- Keukenweegschaal
- Staande mixer met toebehoren
- 6 kommen
- Mengkom
- Mixer
- Garde
- Bakspray
- Bakplaat
- Bakpapier
- 2 springvormen met een diameter van 20 centimeter
- 3 spatels
- 2 gardes
- Paletmes
- Cakeschraper
- Steelpan
- Tray
- Vershoudfolie
- Spuitzak met spuitmondje
Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Week de gelatine in koud water.
Frambozen cake
- Doe de roomboter, kristalsuiker, citroenrasp en het merg van 2 vanillestokjes in een kom en meng dit tot een romig mengsel.
- Zeef de tarwebloem, bakpoeder, baking soda en zout in een andere kom.
- Voeg de eieren één voor één toe aan het botermengsel en meng dit goed door.
- Voeg vervolgens de karnemelk en een dubbele espresso toe en meng dit door totdat het goed is opgenomen.
- Voeg de gezeefde ingrediënten toe en meng dit tot een glad beslag.
- Verdeel het beslag en giet het in 2 springvormen.
- Strooi een laagje bloem over de verse frambozen en verdeel deze over het beslag. Zorg ervoor dat ze een klein beetje bedekt zijn met beslag.
- Bak de cake gaar in ongeveer 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal de cake uit de oven en laat het afkoelen.
Frambozen curd
- Pureer de verse frambozen.
- Doe de frambozenpuree, de kristalsuiker, citroenrasp en -sap in een steelpan en breng dit aan de kook.
- Voeg een deel van de hete frambozenpuree toe aan de eidooiers en meng dit direct met een garde.
- Doe de eidooiers met frambozenpuree terug in de steelpan en meng dit totdat het mengsel dikker wordt.
- Voeg vervolgens de gelatine toe.
- Voeg dan de roomboter toe wanneer de frambozen curd 40 tot 45 graden is geworden.
- Stort de frambozen curd op een bakplaat, dek het af met verhoudfolie en laat het afkoelen in de koelkast.
Crème Mousseline
- Doe de melk, kristalsuiker, en het merg van een vanillestokje in een steelpan en breng dit aan de kook.
- Doe de eidooiers, kristalsuiker en de maïzena in een kom en meng dit tot een romig geheel.
- Voeg langzaam een deel van de warme melk toe aan de eidooiers.
- Blijf goed roeren totdat het mengsel dikker wordt en er banketbakkersroom ontstaat.
- Doe de gemaakte banketbakkersroom in een kom, dek het af met verhoudfolie en laat het afkoelen. Leg de verhoudfolie direct op het mengsel.
- Meng de roomboter en poedersuiker in een kom en totdat het lichter van kleur wordt.
- Voeg de banketbakkersroom toe aan het botermengsel en meng dit tot een luchtige botercrème.
- Voeg hier de citroenrasp, -sap en frambozenpoeder aan toe en meng dit totdat de crème een egale roze kleur heeft.
- Doe de crème in een spuitzak en leg apart.
Gezouten-karamelamandelen
- Doe de kristalsuiker en het water in een steelpan, verwarm dit op middelhoog vuur zonder te roeren totdat het een amberkleurige karamel wordt.
- Voeg de amandelen toe en zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn met de karamel.
- Stort de karamel amandelen op een bakplaat bedekt met bakpapier en bestrooi ze met zeezout.
- Laat de amandelen afkoelen.
- Leg ongeveer 10 karamel amandelen apart voor decoratie en maal de rest van de amandelen grof.
Opbouw van de frambozen cake
- Spuit een laagje crème mousseline bovenop aan de rand van de eerste cake, zodat er een soort dam ontstaat. Deze dam houdt de frambozen curd in het midden.
- Spuit een laagje frambozen curd in het midden van de cake.
- Verdeel over de frambozen curd een klein laagje grof gehakte karamel amandelen.
- Plaats de tweede cake hier bovenop.
- Spuit een laagje crème mousseline op de bovenkant van de cake en smeer de rest van de cake af met de overgebleven crème.
- Decoreer de cake met een laagje grof gehakte karamel amandelen op de zijkant van de cake, ongeveer ter hoogte van de eerste cakelaag.
- Decoreer de bovenkant van de cake met verse frambozen en de hele gekarameliseerde amandelen.
- Bestrooi de bovenkant van de cake met vermalen amandelen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.