Voorbereiding voor gevuld brood
- Vet een bakvorm met een diameter van 28 centimeter in met boter en bestuif met bloem.
Deeg I
- Wel de rozijnen en krenten in warm water.
- Laat ze goed uitlekken en dep ze droog met keukenpapier.
- Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit.
- Doe het merg en het vanillestokje in de melk.
- Verhit de melk tot het lauwwarm is en los de gist hierin op.
- Haal het vanillestokje eruit.
- Doe bloem, boter, een ei, suiker, zout en melk in een kom.
- Kneed ongeveer 10 minuten door tot een soepel deeg.
- Vorm het gevuld brood deeg tot een bal en doe het in een ingevette kom.
- Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plek circa 1 uur rijzen.
Vulling
- Maal in een hakmachine amandelschaafsel, suiker, kaneel en eiwit tot amandelspijs.
Deeg II
- Haal het gevuld brood deeg uit de kom en kneed de uitgelekte rozijnen en krenten in twee delen erdoor.
- Verdeel het deeg in tweeën en vorm de stukken tot ballen.
- Rol de ballen uit tot ronde plakken van circa 2 centimeter dik en leg een plak op de bodem van de bakvorm.
- Rol de amandelspijs rond uit tussen twee vellen bakpapier.
- Verdeel de spijs over het deeg in de bakvorm, maar houd 2 centimeter van de rand vrij.
- Dek de spijs af met de andere plak deeg en druk de randen wat aan.
- Laat circa 45 minuten rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 225°C.
- Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei en strooi het amandelschaafsel erover.
- Zet het brood in de oven en schakel de oven terug naar 200°C.
- Bak het gevuld brood in circa 20-25 minuten goudbruin en gaar.
- Als de bovenkant te bruin wordt, dek deze dan af met aluminiumfolie.
- Haal het gevuld brood uit de oven en laat even afkoelen.
- Bestrijk de bovenkant met wat honing en strooi er nog wat extra amandelschaafsel over.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.