Gevlochten kransekake met hamantaschen
In deze notenboom komen twee traditionele recepten samen. De Scandinavische kransekake wordt gedecoreerd met hamantaschen uit de Israëlische keuken. Het gevlochten deeg van de kransekake zorgt ook nog eens voor een andere smaak in iedere hap.
Bakgereedschap
- Staande mixer met toebehoren
- Food processor
- Kransekake vorm
- Bakspray
- Siliconen mat
- Spuitzak
- Spuitmondje van 2 millimeter
- Ronde steekvorm met een diameter van 7 centimeter
- Ronde steekvorm met een diameter van 10 centimeter
Voorbereiding voor de kransekake
- Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
Hamantschenvulling
- Maal het maanzaad kort fijn met de food processor.
- Rooster de walnoten voor ongeveer 6 minuten in de oven op 180 graden.
- Hak de walnoten fijn zodra ze zijn afgekoeld.
- Doe alle ingrediënten samen in een grote kom en roer goed door elkaar.
- Bak dit mengsel op halfhoog vuur tot de suiker is gesmolten en het mengsel wat meer binding heeft.
- Haal van het vuur en laat afkoelen tot gebruik.
Hamantaschendeeg
- Maak het deeg door de boter, poedersuiker, het amandelmeel en zout fijn te malen in een keukenmachine.
- Voeg het ei en de vanillepasta toe en maal dit tot het is opgenomen in het deeg.
- Voeg vervolgens de bloem toe en maal tot de bloem is opgenomen in het deeg.
- Doe het deeg in de koeling en laat volledig afkoelen.
- Haal het deeg vervolgens uit de koeling en rol het deeg, met het behulp van een beetje bloem, uit tot een dikte van ongeveer 3 millimeter.
- Snijd met een ronde steker met een diameter van 7 centimeter cirkels uit het deeg.
- Doe een klein beetje vulling op de cirkel en vouw deze samen tot een koekje met drie punten.
- De vulling moet deels zichtbaar blijven.
- Gebruik een ronde uitsteekvorm met een diameter van 10 centimeter om een koekje in de vorm van een ster te maken voor de piek.
- Bak de koekjes in 13 tot 15 minuten gaar op 180 graden hetelucht.
- Strooi poedersuiker over de koekjes zodra ze zijn afgekoeld.
Kransekake deeg
- Meng de ingrediënten voor de amandelcake en johannesbroodpitmeelcake apart van elkaar in een kom met een houten lepel.
- Pak wat amandeldeeg en rol hier een lange sliert van.
- Pak vervolgens een even groot stuk johannesbroodpitmeeldeeg en rol hier ook een lange dunne sliert van.
- Leg de slierten naast elkaar en rol deze samen tot een spiraal door de linkerkant naar boven te rollen en de rechterkant naar beneden te rollen.
- Duw het deeg wat aan zodat het egaal is.
- Leg de slierten in de kransekake vorm.
- Bak de kransekake ringen af in ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin zijn.
Royal icing
- Doe het eiwit in een kom en klop het op tot het schuimt.
- Voeg de poedersuiker in delen toe en mix op gemiddelde snelheid tot het geheel glanst en kleine pieken vormt.
- Doe de royal icing in een spuitzak met een klein spuitmondje van ongeveer 2 millimeter.
- Leg apart tot de samenstelling.
Opbouw van de kransekake
- Leg de grootste krasekake ring op een presentatieplank.
- Spuit de royal icing in een zigzagpatroon op de grootste ring.
- Leg de op één na grootste krasekake ring erop.
- Spuit ook op deze ring een zigzagpatroon van royal icing.
- Herhaal dit tot alle ringen bovenop elkaar liggen en de kransekake is ontstaan.
- Spuit wat royal icing op de hamantaschen en plak deze aan de onderste ringen van de kransekake.
- Zet de hamantasch in de vorm van een ster bovenop de kransekake.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.