Bakgereedschap
- Keukenmachine met toebehoren
- Handmixer
- Foodprocessor
- Paperclips
- Appelboor
- Dunschiller
- Steelpan
- Zeef
- Vershoudfolie
- Paletmes
- Mengkom
- Bakplaat
- Diepe bakplaat
- Springvorm 20 centimeter
- Bakpapier
- Spatel
- 2 spuitzakken
- 2 spuitmondjes (st. honore)
- 1 rasp
- Taartkarton 20 centimeter
Voorbereiding
- Verwarm de oven (hete lucht) voor op 185 graden.
Wortelcake
- Was en rasp de winterpenen en pers de halve citroen boven de wortels uit tegen eventuele verkleuring.
- Meng in een mengkom olie, basterdsuiker, sinaasappelrasp en zout met een mixer.
- Voeg eieren en sinaasappelsap toe en mix nogmaals.
- Volg met bloem, badpoeder en kruiden en spatel tot een egaal beslag. Voeg als laatst de wortelrasp toe en meng goed.
- Bekleed een springvorm (20 centimeter) met bakpapier.
- Verdeel het beslag over de springvorm en plaats in de voorverwarmde oven.
- Bak de wortelcake in circa 25 minuten gaar.
Toffeesaus
- Verhit in een steelpan boter, basterdsuiker en slagroom aan de kook en laat iets inkoken.
- Giet de saus vervolgens in een kom en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Karamel met appel en dadels
- Verhit in een steelpan suiker, glucosestroop samen met een scheutje water en laat karamel worden.
- Voeg, als de karamel een goudbruine kleur heeft, slagroom toe. Volg met boter en spatel door.
- Bekleed de kleine springvorm met bakpapier.
- Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appel in gelijke bolletjes.
- Ontpit de dadels en voeg samen met de appelbolletjes aan de karamel toe.
- Verdeel het karamelmengsel over de springvorm en plaats tot gebruik in de vriezer.
Dadelcrème
- Ontpit de dadels en pureer met een scheutje melk in de foodprocessor tot een puree.
- Voeg beetje bij beetje mascarpone toe en draai tot een crème.
Extra
- Verhit een steelpan met suiker en kook tot karamel.
- Prik een paperclip aan de walnoten en haal ze voorzichtig door de karamel.
- Prik vervolgens de paperclip in een stukje piepschuim en laat de karamel hard worden.
Opbouw/afwerking
- Snijd de worteltaart over de lengte in 3 gelijke lagen.
- Plaats een eerste laag worteltaart op het taartkarton.
- Volg met dadelcrème en een laag fijngehakte walnoten.
- Volg weer met een laag wortelcake en herhaal de vorige stap.
- Verdeel een laag karamel met appel en dadels over de walnoten, volg weer met een laag dadelcrème en walnoten en dek af met de laatste laag worteltaart.
- Smeer de taart af met de dadelcrème en laat hem goed afkoelen in de vriezer.
- Plaats de taart vervolgens op een taartrooster en giet de toffeesaus erover.
- Doe een beetje van de overgebleven crème in een spuitzak met spuitmond en spuit een mooie toef op de bovenkant van de taart.
- Garneer tot slot de taart met de suikerwalnoten.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.